Jag vet att det firas i många läger nu att HADOPI har underkänts och att Sarkozy har fått sig en knäpp på näsan av Frankrikes författningsdomstol då de underkände Hadopilagen som ej förenlig med Frankrikes författning. DN rapporterar:

Enligt rådets beslut på onsdagen är det en mänsklig rättighet att ha ”fri tillgång till offentliga tjänster online”

Så långt så bra, men sen fortsätter meningen:

och endast en domare bör ha rätten att stänga av en enskild individ från internet.

Stanna upp lite grand och fundera på den meningen. Å ena sidan underkänner författningsdomstolen Hadopi-lagen eftersom den strider mot mänskliga rättigheter och uppenbarligen mot landets författning, men sen suger man till med att en domare ska ha rätt att stänga av någon från internet – vänta lite här: VAR DET INTE EN MÄNSKLIG RÄTTIGHET ATT HA FRI TILLGÅNG TILL OFFENTLIGA TJÄNSTER? Hur kan då en domare få rätt att stänga av en människa från nätet? Ok att en domare dömer en till buren, eller dryga dagsböter…men stänga av från nätet? Sist jag kollade var Mänskliga Rättigheter generella och universella– inte flexibla beroende på vilket brott du hade gjort.

– Du döms till 10 år för mord!
– Men det är min mänskliga rättighet att inte stängas in
– Enligt artikel?
– Öh…
– Tänkte väl det. Seså in i buren!
– Får jag bara kolla mina mail?
– Det kan du göra från cellen.
– Får jag? Oh… tack herr domare.

Jag har ju redan påvisat att det inte är möjligt med mindre än att man låser in folk. Läser inte beslutsfattare bloggar nu heller?

– Du döms till förbud att använda internet!
– Eller hur liksom! Jag har mina mänskliga rättigheter…
– Ah du menar det franska författningsdomstolen mumlar om?
– Jupp!
– Tyvärr gäller det inte här eftersom jag är en domare som har rätt att överskrida just den artikeln.
– Va!?
– Kolla här. Det står att “en domare har rätt att stänga av någon från nätet“.
– Åh fan?
– Precis. Seså in i buren!
– Får jag bara kolla mina mail först?
– Pfft glöm det…

Jag tycker det känns som en pyrrhusseger. Det som kommer att hända som jag tolkar detta är att domare nu får den makten (minns vad som hände i TPB här i Sverige). De domare som kommer att döma i sådana här upphovsrättsintrångsfall lär ju bli domare som är experter på just *host* upphovsrättssintrång…

Mja…säger jag… Svd skriver att det är en “besvärande motgång för Sarkozy” och det är väl just det det är. En motgång. Måhända en besvärande sådan. Men…en som man viftar lite lojt med med handen. Lite som när FRA infördes. Och Ipred smög man ju igenom. Bloggbävningen var bara en liten krusning. Alla tjänar på att debatten lägger sig – så att man kan baxa skiten i hamn. Kan Reinfeldt så kan Sarkozy. Han kommer att få igenom denna lag.

Maken till maktfullkomlig galning finns nog för närvarande inte i Europa. Åh förlåt, nu kommer skiten att landa här…törs någon sätta tie spänn på att Alliansen med Reinfeldt och duckande medhållare inte kommer att baxa igenom skiten nu när han till hösten blir europatupp No:1? Det lär ju bli en fin fjäder i hatten om inte annat. Och sen skylla allt på jordbruksministrarna som tog ett beslut som rör Telekompaketet som ett exempel:

Frågor där Coreper når enighet om ett visst beslut hänskjuts till rådet som så kallade A-punkter. Coreper förutsätter att rådet kan fatta formellt beslut utan diskussion och oavsett sammansättning. Det innebär att till exempel miljöministrarna kan fatta formellt beslut om A-punkter som rör telekommunikationsområdet.

Så: Fortfarande snackar våra valda EU-parlamentariker OM att STÄNGA av folk från INTERNET!

FORTFARANDE!

UPPDATERAT: Nu är det engelsmännens tur…

Andra bloggar om , , , , , , , , , ,

11 Replies to “Flexibel mänsklig rättighet?”

 1. @ Kimmi – Jag är på min mest positiva sida idag. Du ska se när jag är ilsk, då är det inga ljumma ord som skrivs. Vi snackar personangrepp, våld på verb, skymfningar av substantiv 😎

 2. För det första så är “stänga av nån från nätet” omöjligt. Så redan där undrar men varför disskutionen ens är uppe? Vilken grotta dom än hittade fransosen. Så skulle de ha tagit Gollum istället. Det lilla jag sett av honom räckte för att förstå att han inte riktigt har allt hemma. Det är nog så illa att om man special studerar han. Så påminner han nog mycket om den lille killen i brunt som försökte ta över världen. Rätta mig gärna om jag har fel. Efter att samtidigt som jag var ordentligt sjuk också fick vara utan el i 6 månader. Så vet jag inte längre vad som räknas som en mänskligrättighet? För mig var det total isolering utan möjlighet till kontakt med omvärlden oavsett uppkoppling eller inte. Men om inte el räknas som en mänskligrättighet lär inte telefon, internet, kylvaror, varm eller kall mat heller göra det.

 3. Isoleringscell är det enda som kommer att funka.
  Vill man så kan man, och kan man inte, så gör man det ändå.
  Fan, kan man inte bygga ett eget internet? Så blockar vi alla som är obekväma? Fredrik, Nicolas, radiotjänst, skrivmaskinisten…

 4. @ Jonas – Gollum. Hahahahaha! Nu var du elak Vad har Gollum gjort dig för ont?

  @ Kimmi – Hehe. Skrivmaskinisten är ju ett grymt deskriptivt namn för J.G.

  @ deeped – det absurda där inte att man försökte hindra Mitnick från att använda tekniska system (annat än fast telefoni), utan det är ju det att Mitnick förbjöds att tjäna pengar på sin story under 7 år efter domslutet.

  – vi vill göra film på ditt skit
  – kan ni komma tillbaka i jan 2007
  – va?
  – får inte tjäna en spänn på detta under 7 år framåt
  – det går väl att kringå
  – gör det
  – spela in filmen nu, du får degen om 7 år
  – ah…
  – precis

  😉

 5. Jag vill vara positiv, men det är nog precis som så att vill de ha igenom något, så får de igenom något, hur omöjligt det än verkar vara.

  låt oss bara hoppas att sarkozy-svinet inte blir omvald.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *