GLAD NYHET
EU-parlamentets industriutskott slog fast på tisdagskvällen att det måste krävas domstolsbeslut för att någon ska kunna stängas av från internet. (Det är fortfarande obegripligt att man överhuvudtaget resonerar som så att stänga av någon från nätet. Är det inte enklare att bara döma till fängelse, låsa in och kasta bort nycklen?). Med rösterna 40-4 (via HAXTwitter). Nu får vi bara hoppas att ministerrådet, när de röstar 12 maj, följer parlamentets dom.

Stort tack till alla kunniga driftiga människor som lyft upp denna viktiga fråga.
Scaber, H.A.X, Telekompaketet.se , Lena Ek (som jag likt en massa andra fått ett mail ifrån och som inspirerade mig till följande postning)

Men kampen fortsätter: Vi måste arbeta för att få  makthavare att inse att Internet INTE skiljer sig från andra delar av samhället – det ÄR en del av samhället och SKA behandlas därefter. Samma lagar som gäller samhället MÅSTE gälla på nätet.

Fram tills jag har funderat lite på vad jag tycker om Q6/17 som är “ACTA´s storebror” (citat H.A.X) och som kort går ut på att FN utarbetar en metod för att omöjliggöra anonymitet på nätet och dess konsekvenser bjuder sugbloggen på:

LINK and PAY up SUCKER!
I Australien är följande en realitet. Håll i dig nu: Om du länkar till en bannad (spärrad) site kan du få böta upp till 11 000 dollar PER dag. Och det riktigt fina i kråksången är att du INTE får reda på vilken sida som är den bannade (eftersom spärrlistan är hemlig – vilket av nödvändighet följer) som du också så att säga länkar till (motsägelsfult så det förslår men inte omöjligt eftersom du kan ha länkat till siten innan den kröp upp på spärrlistan), vilket innebär att du inte vet vilken länk du måste ta bort. Av självbevarelsedrift och av ekonomiska skäl är det givet att man tar bort alla länkar. ALLA LÄNKAR!

Smaka på det en gång till. ALLA LÄNKAR!!!

Hela jävla Internet bygger ju på länkar!

Jaha…OCH?
Säg att samma sak införs i Sverige (efter FRA, IPRED, TBP -domen  så är det inget som förvånar mig) och jag sitter med en fin blogg och har en gigantisk länksida. Med allt möjligt som jag vill länka till. Plötsligt en dag hamnar bloggölsbroder Joshua Tree i onåd och hamnar på den hemliga spärrlistan eftersom han skrev något som inte klarar sig igenom censuren. Förutom att siten Enligt Min Humla inte syns längre skickas en saftig räkning till mig.
Som tickar på.
Per dag.
Multiplicera detta med alla som länkar till Joshua Tree.
Multiplicera detta med varje länk på varje unik sida.
Multiplicera detta med antal dagar varje länk bötfälls.

Så det räcker inte bara med att ta bort huvudlänken på min länklista – utan  jag  måste manuellt leta upp varenda länk som länkar till något inlägg på Joshens spärrade blogg. Det måste också DeepEd, Cynism, Teflonminne, Mymlan, Opassande, Drottningen, Åsiktskanonen och…ni fattar.

Säg nu inte att detta inte kommer att hända!  Detta händer i Australien! I Danmark spärras siter. I Sverige också – det var inte så länge sedan som några snubbar blev dömda till 1 år vardera på kåken och 30 mille för att ha länkat. Nu vill IFPI stänga TPB – vilket förmodligen inte kommer att gå. Logiska nästa steg är då att först spärra/filtrera siten för svenskar. SEN går man på jakt  OCH bötfäller ALLA som LÄNKAR till den spärrade siten UTAN att tala OM vilken det är…

Oh…och vänta tills man inser att man också kan bötfälla den spärrade siten för att den djuplänkar till sig själv…

Det är nästan lite poetiskt nu när jag tänker efter…

Andra bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

16 Replies to “Delseger, men mer skit är på gång…”

 1. Jaha.Det var ju det jag skrev…glädjen över att tillägget antogs, blev kortvarig…mycket kortvarig.

  Hittade förresten hit via Deepeds twitter…en länk jag abslolut inte vill behöva ta bort, lika lite som Joshs eller nefs.
  Suck!

 2. Stäng Australien istället. Det måste finnas en anledning till att våra förfäder grävde loss den där kontinenten och skickade den i exil på andra sidan jordklotet. 😉

 3. @ Nina – kul att relationen med Deep till slut payar up ;)Välkommen hit också.

  @ Kimmi – Dte är verkligen kräksvarning på en del saker. Men så länge vi alla lyfter upp frågorna och tar fram dem i dagsljuset kan vi inte fuckas upp oss bakom ryggen.

  @ Joshua_Tree – Ja de verkar ju vilja stänga in sin befolkning. Kanske en rest från de gamla fängelseåren. Sitter nog i generna. Det roligaste är att wikileaks är en av siterna som är bannad.

 4. Vi kan vara stolta över vad våra svenska EU-parlamentariker och Catherine Trautmann har gjort för oss. Visserligen “bara” en delseger, men en viktig sådan.

  Striden fortsätter med omröstningen den 5 maj, men nu har parlamentet utskottet bakom sig. Sarkozy och hans kompisar i upphovsrättslobbyn är nog ganska desperata i nuläget.
  Vi kan också vara stolta över alla de som engagerar sig och driver opinion. Det syns inte mycket i real life, men det är ordentligt drag på nätet. Gudskelov!

  Svagt av nyhetsmedia att inte skapa debatt före dessa viktiga beslut. Därför får vi ingen öppen debatt i Sverige och riksdagspolitikerna tvingas inte ta ställning eller förklara sig. Men kanske vi kan tvinga dem ut på banan: -Jämfört med Australien så har vi nu tack vare PB-rättegången en växande folkrörelse, låt oss hoppas att den får ordentligt genomslag i valet till EU-parlamentet.
  Jag är inte pessimist!

  /Hans

 5. @ Hans – Kunde inte sagt det bättre själv. Det handlar om att dra upp dessa frågor i ljuset och där kan alla vi hjälpas åt. Jag tror att vi måste inse att det är dags att släppa bilden av att nyhetsmedier ska dra lasset. Informationen finns där ute det handlar bara om att sprida det så att alla kan ta ställning.

  @ Tonårsmorsa – hmm…kanske är det i slutändan en bra ide. Då skulle man kanske sysselsätta sig med *host* viktigare saker än att hänga på nätet 🙂

 6. kan man inte också utnyttja det faktum att man ofta länkar till hemsidor som på något sätt liknar ens egna? det självklara vore då att bötfälla alla som var länkade av en sida som blivit spärrad. på så sätt kommer folk inte bara att sluta länka andra utan även att förbjuda andra från att länka deras hemsida…

  och internet är slutligen dött…

 7. @ Andreas – shhh. Inte så högt.Fast vänta lite…om man sitter på en sida som riskerar att bannas ska man snabbt som attan (för att ta med sig så många som möjligt i fallet menar jag) länka upp dn, svd, aftonbladet, regeringen och csn.

  🙂

 8. Att stänga Australien, låter inte helt fel!

  Men….att dra med sig blaskorna, regeringen och csn i fallet…låter mycket roligare…i synnerhet blaskorna, som inte ens vill titta på dessa frågor…och regeringen som lever vidare i sina elfenbenstorn!
  😉

 9. Kina är ju häftigt inblandade i Q617 så då blir det kejserlig maoanda – och usa får buga sig för jag menar “Den som är satt i skuld är icke fri” – det vet vi ju. Och hela världen ows it to China så tentaklerna sluts om globen skulle dett sett ut i en kommiskräckis från 50-talet som nu blir verklighet.

  se gärna bloggpost http://komigenuva.wordpress.com/2009/03/20/eu-laser-din-journal/
  eller
  http://www.itu.int/ITU-T/studygroups/com17/sg17-q6.html

 10. @ Nemokrati – det är det som är det jävligaste: Kina som inte är så värst kända för att låta folk hysa vilka åsikter de vill ser gärna att detta implementeras ASAP. Goodbye anonymitet. Goodbye oppositionella röster…

  tack för länkarna. ska läsa

 11. Haha har du googlat på “censorship in australia” och läst på wikipedias sida om det? Dom är helt knäppa därborta på den där ön alltså.

 12. Till Stefan –
  Tack för att du uppmuntrar när man försöker anstränga sig – jag uppmärksammades genom mitt-i-steget tror jag.

  Obehagligt – hade en mardröm en gång – och det var att kineserna tog över – du vet kjell alinge skojade ju också om det kineser kineser… nej men samhällssystemet – dom och usa med sina dödsstraff och oliktänkande det är liksom inte affärsidén med kina direkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *