Ponera att någon använder sig av ditt trådlösa nätverk utan din vetskap.
Det är faktiskt möjligt.

Ponera att någon använder sig av ditt nätverk utan din vetskap.
Det är faktiskt möjligt.

Ponera att någon kapar ditt ip-nummer utan din vetskap.
Det är faktiskt möjligt.

Du får ett mail som säger något i stil med: “Sluta upp med att dela ut upphovsrättsskyddade filer. Det här är första varningen.” Du fnyser och tänker “Jag delar inte ut filer.  De kan flyga till månen men inte stoppa spam!” och raderar mailet. Avsändarens mailadress ser visserligen ut att komma från en seriös adress, men man vet ju hur lätt det är att förfalska sådant.
Det är faktiskt möjligt.

Du får ett nytt mail som säger: “Det här är andra varningen. Sluta upp med fildelning!Annars… “. Va fan är detta tänker du. Kontaktar din ISP och får svaret “APB har loggat ditt ip-nummer och enligt dem laddar du upp massor med filmer och musik. Vi har ett domstolsbeslut som tvingat oss att ge ut dina uppgifter och varningsbrev.” När du hävdar att du inte alls fildelar ombedes du skicka in din dator för att bevisa att du inte gör det.

Du vägrar givetvis. Du har inte alls fildelat. Du tänker – ska jag behöva bevisa att jag inte begått ett brott? Är det upp och nedvända världen? Och sätter dig för att surfa loss. En dag kommer du inte ut på nätet. Nätet är förmodligen nere, tänker du och går ut i solen.
Det är faktiskt möjligt.

Några dagar senare får du ett analogt brev som säger “Bäste fildelare! Du är avstängd från Internet 1 år från och med nu. Och  för att säkerställa att du inte går till någon annan isp – så har vi meddelat alla isp:er att du inte får teckna ett abbonemang 12 månader framåt.  Oj då – vi höll på att glömma, du får betala dina internetkostnader till din Internetleverantör under avstängningen för de ska ju givetvis inte straffas för att du hållit på fildela. Detta beslut går inte att överklaga.

Känns detta rättssäkert? Känns detta som att en människas:

  • rätt till information,
  • rätt att kunna betala räkningar,
  • rätt att ta del av myndigheters 24-timmars webb,
  • rätt att deklarera,
  • rätt att studera på distans
  • rätt att anmäla vab på f-kassans webb,
  • rätt att kolla sina mail och sociala nätverk,
  • rätt att söka arbete,
  • rätt att ta del av samhällsinformation,
  • rätt att uttrycka sig i tex en blogg,
  • rätt att bedriva affärsverksamhet på webben,
  • rätt att framkalla fotografier från fotositer,
  • rätt att…

…ja listan kan göras lång på som kan göras på webben och görs. Är det rimligt att stänga av en medmänniska i ett demokratiskt samhälle för att en påstådd fildelning av upphovsrättsskyddat material har skett? Vad hände med proportionaliten?  Vad hände med rättsäkerheten vars syfte är att alla ska vara skyddade från övergrepp från andra medborgare, myndighetspersoner och av samhället, och säkrade sina friheter?

Är det en rimlig konsekvens att stängas av nätet som idag har en viktig betydelse i många människors liv? Jag tycker inte det. Om det är en film eller tusen filmer spelar ingen roll- eftersom fildelningslagen egentligen inte uttalar sig om mängden utdelat material. Eller jo det gör den i ett tillägg, laddar du ned lite så är det tydligen okej. Men akta dig för att ladda upp en enda liten byte.

Nu tänker med all säkerhet någon att detta inte är IPRED. Korrekt detta är inte IPRED. Än. Detta är HADOPI – franska motsvarigheten till IPRED. Övertyga mig om att om och när fransmännen röstat igenom detta att inte också Sverige kommer att “harmonisera” IPRED till att närma sig fransmännens hårdare fildelningslag.

För kom ihåg en sak: På Internet finns det inga gränser och alltså följer det a) antingen censur/filtrering av valda delar av nätet för svenskt vidkommande eller b) en global gemensam fildelningslag.

Jag tippar på att myndigheterna världen över arbetar på att implementera A och B.

Och precis som Reinfeldt blev Sarkozy skitsur över att det franska parlamentet inte klubbade igenom HADOPI i första rundan. Precis som Reinfeldt drar Sarkozy nu sina underhuggare i öronen och om två veckor är det dags för en ny votering.  För lagen ska igenom. Precis som med FRA och Ipred. Är det någon som tror att ACTA inte kommer att klubbas igenom? Med tanke på politiker som dessa som fullkomligt skiter i demokratin är jag böjd att tro att ACTA med bred marginal kommer att vinna laga kraft innan vi hinner säga “vänta nu lite granna här…“.

Andra bloggar om , , , , , , , , , , , , ,

5 Replies to “Ipred på steorider”

  1. Man kan bli paranoid för mindre. Och… ja… det känns som att det är så det kommer bli. Tyvärr. 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *