Till min oerhörda förvåning läser jag att 25 % av alla program är olagliga. Det vill säga nedladdade från fildelningssiter eller installerade med ogiltig licensnyckel som flyter omkring lite sådär på nätet bara man vet vart man ska leta. Det är ju en absolut ofrånkomlig sanning när Realtid.se och SVD:s vassa kritiska utbildade tränade journalister rapporterar att 25 % av alla programvaror är olagliga. Fyfan va? Man mår illa! Är det så illa ställt i landet! Jag skäms ta mig fan!

Detta borde i logikens namn innebära att har du en dator så har du utan tvivel 25% stöldgods på den. Det säger ju bekräftade kalla siffror som inte alls har höftast fram. Oh nejdå… Det har aldrig hänt förut att man fabricerat siffror. Inte bara i Sverige är ovanstående nyhet förstasidematerial.

Men jag har lösningen!!!

Det är självklart att programvarutillverkarna måste få sin rättmätiga ersättning för detta ohemula tjuveri! Det är orimligt att en fjärdedel av datorernas innehåll är olagligt! De måste få betalt de stackars innovatörerna! Det enklaste är nog att ge uppdraget till …till…vilka kan ha den kollen på vem som äger en dator? Hmm…Radiotjänst! Det är ju briljant! Vi har redan en väl inarbetad skrämmande rörelse som har muskler, resurser, know-how och pejlingsutrustning. Icke att förglömma nästan myndighetsstatus för att säkerställa seriositeten så att man inte förleds tro att det är några privata aktörer som driver in deg när de knackar på i hemmet. Dessutom har de käcka legitimationskort och en väl inövad snitsig handledsnärt. Trust me on this one!  Radiotjänst kan enkelt skicka ut räkningar till alla hushåll.

– Men, säger någon
– Jag vet vad du vill säga. Hur ska vi få fram ett skäligt belopp?
– Fan kan du läsa tankar?
– I wish. Det hade sparat många utsiktslösa drinkbjudningar i barer. Häng med här. Officepaketet  har ju  alla. Photoshop också. I alla fall alla jag känner. Antivirusprogram med. Och en massa andra dyra program.

Vänner av ordning håller inte med mig i antagande ovan, men för att förenkla i sann solidarisk anda för alla medborgare i riket utgår vi ifrån att alla har alla program. Och att av alla som har ovanstående program är 25 % olagliga. Så med en enkel matematisk beräkning typ:

1 dator + en massa svindyra program varav 25 % av dem är olagliga

kan vi få fram en schablonkostnad som Radiotjänst kan skicka ut en massé  till alla hushåll i landet. Photoshop kostar 11 300 lax. Officepaketet 1295:-. Antivirus cirka 549:- . Och så en uppskattad beräkning baserad på tesen ” Om jag blev ombedd att uppskatta medelsvenskens genomsnittliga längd skulle jag förmodligen kunna komma väldigt nära utan att genomföra några mätningar i Sverige“, droppad av veckans bullshitter.

I vår formel: “Om jag blev ombedd att uppskatta medelsvenskens innehav av olagliga odefinerade programs värde skulle jag förmodligen komma väldigt nära utan att genomföra några mätningar i Sverige”

– Hm… jag drar till med 8355 kronor!
– Men så är kan man väl inte göra?
– Kan man inte?
– 8355 spänn?!
– Är det för lite tycker du?
– Det har ju för fan ingen bäring alls. Du kan väl inte basera en siffra på ingenting?
– Ingenting är nära nog!
– Nära nog vad?
– Nära nog ingenting.
– Men det är ju ingenting.
– Säg det till programvarubolagen…

Vi har då summan  21499:- per dator. Men eftersom alla inte har olagliga program drar vi av lite för att inte programvarutillverkarna ska få betalt två gånger. Någon rättvisa måste det vara. Vi drar av 4355 kronor, baserad på precis samma antagande som i stycket ovan, men eftersom det är kristider så måste vi nog kompensera lite så vi rundar av till 4500. Det gör 17 999 kronor. Det är en rimlig summa. Och så gör vi det till en årlig avgift så att utvecklingen av nya programvaror inte hotas.

Har du två datorer? Det är bara att multiplicera…

Om vi sen kan exportera detta så har vi pensionen tryggad

Andra bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , ,

5 Replies to “Alla datorägare är skyldiga 17 999…”

  1. Nu tycker jag inte du ska sätta en massa griller i de små ärthjärnorna…de har griller så det räcker och blir över för lååååång framtid.

  2. @ Kimmi – griller? Jag vill bara hjälpa till – dessutom är det en fin spin-off för landet. Norge har sin olja, vi kan exportera straff som förutom att de är kollektiva också är rättvisa… 👿

  3. Men hallå…. Vi skall väl inte uppmuntra monpolet till att ha hand om det också….;) Vi skall väl ta bort, just den delen av monopol. 😉 I övrigt en bra tolkning..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *