Om en individ gång på gång på gång forsätter med samma illegala handling måste samhället med kraft säga ifrån. Vi har lagar. Vi ha regler. Alla ska följa dem. Inget snack om den saken.

Om du kör mot rött upprepade gånger och riskerar liv och lem ska ditt körkort dras. Du har förverkat rätten att sanktionerat framföra ett fordon. Orsak och verkan och i viss mån proportionerligt.

Proportionalitet!

Låt oss göra ett tankeexperiment:  Benny Bilförare fortsätter trots att hans körkort blivit indraget, polis hytt med handen, domaren med kraft drämt klubban i bordet att olovligen köra bil. Han snor en kärra från Volvos gigantiska parkering och gasar på mot rött. Blir stoppad och när domaren på nytt ser att det är Benny som står inför skranket begraver huvudet i händerna med ett “Benny…åh  Benny! Vad ska vi göra med dig?” då knackas på axeln av en muttrande representant från bilindustrin med lite hemsnickrade rapporter och förslag till lagförbättringar.

Bilindustrimagnaten föreslår för domaren att eftersom Benny i alla fall kommer att sno en ny bil så kanske det bästa är att förbjuda honom  att överhuvudtaget använda sig av några transportmedel. Han får inte åka bil, båt, tåg eller cykel. Han har fått sina varningar och misskött sig. Han får inte gå ut ens. Framför allt får han inte sätta sig i en rullstol det är ju som vi alla vet ett transportmedel. Klart han ska förbjudas att överhuvudtaget kunna göra något som kräver transport. Domaren skiner upp i ett elakt leende med ett ” Så får det bli. Vilket bra förslag!”

– Men hörru! Jag  har ju bara snott en bil!
– Skulle du tänkt på innan!
– Så jag får inte åka kommunalt till jobbet?
– Nope!
– Vad händer om jag blir sjuk och måste transporteras med ambulans?
– Tuff luck
– Taxi då?
– Nope!
– Cykel?
– Nej!
– Rollerblades?
– Nope!
– Nike?
– Inte en suck!
– Men…
– Precis. För ut fången!
– Hur?
– Öh…ni får bära ut honom. Seså! Stör mig inte med banaliteter!

Proportionalitet!

IFPI anser att om en lirare trots flera varningar fortsätter att fildela så ska personen stängas av från Internet. Och tänker man efter lite grand så är det givetvis det som följer. För du kan inte fildela på annat sätt än via Internet. Det är klart att den enklaste och mest logiska åtgärden sett ur IFPIS enögda händelsehorisont är ett ” stäng av de jävlarna!” Att inte IFPI har funderat hela vägen att man  borde förbjuda fildelaren att överhuvudtaget sätta sin fot i en skivaffär/filmbutik får ses som en lapsus från deras sida. Och att inte postorderföretagen har ålagts med hot om vite att om de fortsätter att leverera sådant som kan fildelas till fildelande lirare har nog bara inte hunnits med i IFPIS klockrena analys av varför de trots att mediebranschen går bättre än någonsin fortfarande förlorar så mycket pengar på fildelning så att det är ok att införa sådant som IFPI anser att starka ledare som visar starkt ledarskap redan har gjort. Dvs in och peta på sådant där larvigt som mänskliga rättigheter. Det är bara de som visar ett starkt ledarskap (läs de som skiter i demokratiska värden och globala överenskommelser) som vågar göra sådant.

Jag håller med IFPI. Klart att fildelare ska stängas av! Men jag vill gå ett litet steg längre. Jag anser att IFPI ska ta bladet från munnen och kräva av våra politiker att folk som fildelar TROTS upprepade varningar ska förbjudas att använda sig av Internet och förbjudas att titta på film eller lyssna på musik. Om fildelaren har förverkat rätten till att bruka nätet borde det följa att fildelaren också förverkar sin rätt att komma åt film och musik.

Det är ju för att ha FILDELAT som IFPI vill att en person stängs av från nätet. Kom ihåg detta. För att ha fildelat. Inte för att ha porrsurfat. Inte för att ha hotat någon. Inte för att ha kränkt någon. Inte för att ha publicerat barnporr. Inte för att ha brutit emot PUL. Inte för att ha gett tips på hur man gör enkla bomber av salpetersyra. Nej. Detta skiter IFPI i! IFPI vill att Benny fildelare ska stängas av från nätet för att ha fildelat lite musik och lite film.

Proportionalitet!

Då borde det ju följa att om A går in i en butik och snattar brännbara skivor borde A stängas av helt från access till butiker oavsett vad de säljer.  Om fildelningen av en låt renderar avstängning från biobiljettsbeställning, matköp, bankaffärer, deklaration, social samvaro, e-post, facebook, twitter  så borde en fysisk stöld av en cd-skiva rendera avstängning från alla butiker och säljställen i landet.

Om man gör gällande att fildelning =stöld så borde då straffsatserna IRL uppdateras så att de matchar de digitala straffen som IFPI vill införa. Varför ska en fysisk tjuv som gång efter gång går in i en butik och snor varor för tusentals kronor komma lindrigare undan än en dito digital tjuv?

Proportionalitet!

Fler som tycker att IFPI borde stängas av helt. Anna Troberg, Scaber Nestor, Otyg, Opassande.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Samtidigt annorstädes i bananmonarkin debatteras skitsaker som handväskor när demokratiska rättigheter står på spel. Låt er inte förblindas av rökridåerna. Vem fan bryr sig om jävla handväska?

One Reply to “Klart fildelare ska stängas av!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *