Jag gillar Facebook. Det vet de som har mig på sin *host* kamratlista i “Fejjan” som vi initierade kallar nätverket. Men jag känner att det saknas en dimension.

Visst man kan kasta getter på varandra, bjuda in till diverse obskyra grupper, skapa fanclubs, kolla på folks fotoalbum and what not. Johan Ronnestam efterlyser i sin taffliga artikel “värme” i de sociala nätverken och har en galen tes om att uteliggaren och pensionären utesluts från dessa nätverk eftersom man måste bli inbjuden. Döh…

Men de digitala relationerna saknar dock något som den verkligen levererar på ett oslagbart sätt – värme.

Jag tycker inte att problemet med tex fejsbooken är avsaknad av värme. Fan en del gånger så är det riktigt hett inne i Fejjan. Speciellt om man går in i nakedmode. Snarare skulle man vilja ha in lite kyla. Frostbildning typ. Kalla-handen-känslan förmedlas inte så tydligt som man kan önska. I livet bortom datorernas värld så kan man höja med ögonbrynen, fnysa föraktfullt och på så vis påskinna sin ovilja gentemot den som kommer med en framsträckt hand. I fejjen så är det idag enbart genom att vägra adda den andre som påvisar att polaren man trodde var polare är värsta opolaren. Men eftersom faktorn “han är säkert inte inloggad” kan få en att tro att det handlar om tid – så skulle fejjan nu behöva funktionen “fuck off“, eller det mer politiskt korrekta – “not on a speaking term“. I fejjan då “not in my friendlist“. Kom nu inte och säg att alla som inte är dina vänner är på denna lista. Jag vill ha en lista som definerar vem som jag är ovän med.

Du har 252 vänner
Du har 17 ovänner

Kan det bli tydligare?

Förstå grejen med att en dag logga in och leta upp DRF och välja knappen “make osams” – inte för att broder Drf och jag är osams utan för att det går. Lite som back in the day då man ringde upp datapolaren och mumlade “öh…jag råkade dra hårdiskikonen till papperskorgen och trycka på töm papperskorgen“. “Varför i helvete då?“, så var ju svaret det oundvikliga “För att det går” följt av ett inställsamt “Vad gör jag nu?“. “Raderar mitt telenummer” och *klick* så var man på den kalla sidan av den polarens vänlista.  Sidostory: den polaren har fortfarande inte addat mig i Fejjan. Snacka om långsint eller så kan det vara att han inte varit inloggad på länge…

Var var jag nu? Jo fejjan och jiddret med Drf. Plötsligt skulle alla andra se tex mymlan, deep|ed, joshua tree, studiomannen, cliff hanger m.fl. att Mr Sug himself är värsa obundisen med Drf.

Det skulle innebära att reprisen på den där berömda bloggölen blir en smula svår att ordna, då Studiomannen måste ta hänsyn till först och främst bundisskapet mellan honom och undertecknad som är karvad i sten, men också mellan honom och Drf som förmodligen är huggen i sten. Eventuellt en annan bergart. Hårdare eller mjukare låter inte Facebook oss förstå. Vilket också borde vara en funktion i Facebook. Och vad ska Josh göra då? Vilken sida ska han ställa sig på. Mymlan? Deep|Ed? Cliff Hanger? Dricka bira utan oss båda? Eller välja polare? Låt det bli känt att om undertecknad får info om att blogbira drickes  där jag i kraft av min osamshet med Drf väljs bort kommer osamsknappen att tryckas frenetiskt med alla kniv-i-ryggen polare i Facebook. Att konflikten kanske inte är reel spelar ingen roll. Om fejjan definerar att jag och drf är osams, så är vi det. Vilket sätter alla andra facebooksbuddies i bryderier.

Sen att jag och Drf  i alla fall går ut och tar en öl irl, får ses som ett programmeringsfel från programmerarna på Facebook.

Kolla bara detta: Du är nu ovän med “Kenny”.

Statusen som alla andra får se blir då “Stefan är nu osams med Kenny”.

På så vis får folk i kretsen reda på att Kenny och Steffe ska man inte bjuda in på en gemesam middag. Mer sådana funktioner önskas! Fan de har ju lagt till en “I like” funktion med en ful tumme upp, varför inte en “Blä… I dont like” med en tumme ned?

Ska sociala medier blir sociala på riktigt måste hela spannet i det sociala samspelet tas med. Webb 3.0?

Andra bloggar om , , , , , , , , , , , , , ,

Reblog this post [with Zemanta]

27 Replies to “Osamsfunktion efterlyses i Facebook”

 1. Jag skriver under uppropet för dessa nya funktioner när som helst! Det är lite för gemytligt. Lite som på jobbet när vi har möten och bara får säga positiva saker, och sen börjar mötesledare och chefer orera om vilka konstruktiva möten vi har och vilken sammanhållning det verkar finnas, medan vi gnisslar tänder lite till mans.

  Joshua_Trees last blog post..Finn fyra fel

 2. Joshua_Tree Precis. Det är för mycket mys som skapar behovet av att gå ut och “pysa ut” saker. En annan grej jag skulle vilja ha är en “hytter med näven” funktion. Även “knutna handen i byxfickan” skulle användas flitigt av mig och vet jag MikeBike 😉

 3. En rolig grej är ju Fejjans nya funktion med “tummen upp”. Det är en så meningslös funktion och jag tycker mig se att folk nästan genast börjat demonstrera detta genom att göra “tummen upp” åt statusrader som “…äh!” och liknande. 😀 Det är ett slags civil olydnad mot myset tror jag. 🙂

  Joshua_Trees last blog post..Mall för en lyckad debattartikel

 4. Man kan ju anstränga sig lite ifall det inte räcker med “tummen upp”. Typ om någon verkligen skriver “NN har haft en jättebra dag” så kommenterar man ständigt “Nej fy fan. Den här dagen är hemsk. Hur kan du tycka så?”. Och omvänt om NN skriver “…suck. Jag är ledsen” så skriver man “Ryck upp dig nu för fan!” och tar med 17 smileys… 🙂

  Möjligheterna är ändlösa!

  Studiomannens last blog post..Peter vill att ni tänker efter en gång till

 5. Jag var jävligt sugen på att använda “tummen upp-funktionen” till en kompis statusrad där det stod att han varit uppe hela natten och tagit hand om en hostande dotter… Men jag fegade ur.

 6. Men va fan! Då måste jag ju gå med i Fejkbook igen för att kunna göra alla mina gamla “vänner” till ovänner?

  Äääääh orkah! 😕

  Ninis last blog post..

 7. Jag vill ha en ignorerafunktion. Som när man chattade förr (minns ni det? ) och nån var bara för urboring ,då kunde man sätta denne innaför en parentes, så VIPS försvann han/hon (oftast han)ur min sinnevärld! Alla andra som ville kunde fortfarande se personens urboring kommentarer, men inte jag!
  Fast vaddå facebook. Jag vill ha en sån funktion på riktigt. Så skulle jag sätta en parentes runt Mannens stela och trista avlägsen-släkt-sammankomster där den enda gemensamma nämnaren är en Tomten är far till alla barnen-farsa, som aldrig dyker upp själv, bara en massa sura och förbittrade halvsyskon och deras förhoppningsfulla och förbittrade mammor..

  Fan, det är roligare att kommentera än att skriva på min egen blogg, där kan jag ju inte häva ur mej sånt här 🙂

  Raggopardens last blog post..Och plötsligt är det slutet av januari.

 8. Fast funktionen ska ju gå till så att den andra inte behöver vara ovän med den första som är ovän med den andra. Den tredje kan välja sida med att antingen vara ovän med den första eller den andra. Eller så kan den tredje visa sig vara neutral och börja tjuvlyssna och förfölja både den första och den andra och sälja informationen mellan parterna…
  Den fjärde däremot, hen sover.

  akus last blog post..musiken som beskriver mig

 9. @ Studiomannen – istället för facebook

  Icebook™
  socialt shit med kyla

  @ drf – snacka om många ovänner. Värsta heltidssysselsättningen att jaga fiender.

  – Stefan!
  – Shhh. Inte nu chefen. Jag är upptagen
  – Va?
  – Jupp, håller på att jaga folk att bli osams med i Facebook. Måste spöa DRF´s score.
  – Hörru!
  – Hörde du inte vad jag sa? Jag är upptagen!
  – Vill du ha en ovän till
  – Öh…
  – Med spinoffen ingen mer jävla månadslön?
  – Eh…
  – Tänkte väl det

  @ Cliff Hanger – Precis man fegar för att man inte vet hur det emottas. Om nu funktionen “osams” finns så finns det ingen anledning att tveka. Bara köra på. Man lär bli varse om polaren surar ur. Vidare – bygga en “förlåt mig funktion”, så kan man bli sams igen efter några veckors isande relation…

  @ Nini – det var en mörk dag då du drog proppen ur Facebook. Jag känner mig ensam – vem ska jag sno pengar ifrån nu?

  @ fen – dumma funktion kan man med fördel bygga in. Bra idé. Jag kommer att lägga det till kravspecen. Fan det här blir bra!

  @ Anjo – läs om SJ på gästboken här.

  @ Sorken – inte komma här och smyga som värsta ninjan 😉

  @ Raggoparden – *smyger över till din blogg och klistrar in hela kommentaren och smyger ut igen*

  mohahahah 😉

  @ Jerk – alla anledningar till varaför man trycker på “osams” knappen är bra anledningar.

  @ aku – hade funktionen funnits hade jag tryckt på “make osams med aku” redan här “andra inte behöver vara ovän med den första som är ovän med den andra..”

  😉

  @ deep|ed – Va! Nu när jag äntligen (efter snorkig uppläxning av allas vår Galatea) äntligen lärt mig att det är [Alt Gr + tangenten ovanför windowsflaggan]???

  😉

  @ SANDRA – de som kastar får på mig är mina riktiga vänner. De vet att jag och får har en viss gemensam läggning

  🙂

 10. man behöver tydligen inte fejjan för att inse att ens vänner har vänner som är vänner med ens andra vänner.. 😀

  kan man då slänga in lite ovänskap i bilden vore kaoset totalt och mycket mer underhållande..

  Jennys last blog post..Effektiv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *