att man fort som fasen kutar åt ett annat håll…

Häromdagen var jag trött, småretlig, allmänt kokt i huvudet och på “dont-mess-with-me” humör och på väg till kontoret med tricken. Tricket sådana här dagar är att inte hoppa in i volvon -för då kan man krocka med en cyklist eller komma i konflikt med en fradgatuggande lastbilschaffis.

Nåväl jag sitter på t-banan fipplar med ipodden som vägrar förstå att jag vill lyssna på ljumma låtar. Inga “Hardrock Hallelujejas” eller “Balls to the Walls“. Va fan muttrar jag och i ett par sekunder lever ipodden livsfarligt – tills ekonomen i mig poppar upp med ett “det är inte värt det Steffe”. Ok tänker jag och stoppar ned den i fickan.

T-banan gnisslar in vid Slussen. Jag tittar slött på alla som kliver på. Kollar in i nästa vagn och där kliver det på ett biljettkontrollposse. Man ser deras flackande sökande blickar efter smitare. En av killarna..eller öh… övertaliga i arbetslig och mänsklig betydelse lyckas fånga min blick. Det snäpper till i huvudet på mig och jag tänker… här ska fan i mig fuckas. Jag gör en åtbörd, typ kastar mig upp hastigt och går skitfort till motsatt sida av min vagn.

De gestikulerar till varandra och fyra av dem glider fram till dörrarna för att de ska kunna kuta ikapp mig. Ah..det artar sig …tänker jag och känner hur adrelaniet börjar göra vågen i systemet. Vagnen sladdar in vid Medis, dörrarna upp och jag pang som skjuten ur en kanon pilar blixtsnabbt 3 vagnslängder. Överviktarna har inte en suck. Jag hör dem vråla innan de kastar sig in i vagnen bredvid min:

– Hallå du där! Stanna! Biljettkontroll!
– Som om jag bryr mig, vrålar jag tillbaks och addar, fånga mig om ni kan!

* se upp för dörrarna, dörrarna stängs*

Vid nästa station Skanstull, gör jag det oväntade och kutar 3 vagnslängder åt det andra hållet. De fattar ingenting och kutar tillbaka och nu möts uppbådet upp i vagn 2. Alla gestikulerar, en torkar svetten ur pannan. Jag ställer mig så att de kan se mig och leverar ett “the Shining-smile“. Hade jag haft en yxa hade jag fan huggit den i dörren. Allt för konsten liksom.

När tunnelbanan landar vid Gullmarsplan, står det en annan linje på motsatt sida av perrongen med dörrarna öppna. Jag kastar mig dit och sedan kastar jag mig ut ur den och tillbaka in på linjen mot Farsta och sedan smiter jag ut igen och hoppar på linjen som går mot Enskedehållet till. Jag ser bara en massa armar och ben klädda i SL-blå nyans virvla runt. Det är som om de smälte ihop till en boll med arton ben och armar och en massa röster som vrålar i olika tonarter.

– Stanna för helvete!
– Ha ha ha ha, vrålar jag och kastar huvudet bakåt.

Vid Globen går jag lungt ur vagnen och sätter på mig solglasögonen. Den blå massan rör sig på ett sjösjukt sätt emot mig. Jag stannar upp, tar upp en prilla och stoppar den under läppen. Vid sådana här tillfällen ångrar jag att jag slutade röka för några år sedan. Det är inte så Humprey att stoppa en Ettans portionssnus under läppen. Men jag gjorde mitt bästa för att ge dem en mystisk blick. Totalt bortkastat förstås, med tanke på att mina solbrillor är av spegelglasmodell.

– Hey! DU DÄR!

Jag kollar bakom mig för att visa hur avspänd jag är.

– Nä, du. Jag känner igen dig. Du kutade som fasen mellan vagnarna.
– Jasså…menar du mig, säger jag och spärrar upp ögonen. Jag trodde att du pratade med någon annan.
– Nä hä du. Vi är biljettkontrollanter.
– Ja skulle gissa det, annars är ni ett gäng puckon som går i likadana kläder…
– Hörru du, du ska inte ha sån attityd, säger en kort man i alldeles för stor mössa.
– Ska du säga säger jag och ger honom en nedlåtande blick. Fortfarande rätt bortkastat.
– Vänta vänta… säger någon gruppchefsliknade individ. Vi vill se ditt färdbevis.
– Jaså…visst varför inte, säger jag och halar fram mitt månadkort.

Det blir helt tyst. De stirrar på varandra. Va fan nu då, tänker de unisont. Jag kan föreställa mig att det är så här vargar i flock måste känna sig då de trodde att de ringat in det stackars fåret som medelst några snabba move och sidglidningar gallopperade bort mot horizonten med ett “bä hä hä häpp på er lallare“.

– Men va fan. Har du färdbevis?
– Ser så ut va?
– Men …men varför sprang du iväg då.
– Varför inte?
– Men förstår du inte att vi trodde att du smet.
– Tror du att jag bryr mig?
– Men nu missade vi en massa andra eftersom vi jagade dig.
– Tja…det är väl ert eget beslut och ingenting jag kan lastas för. Var det någe mer ni ville?
– Men… så här får man inte göra!
– Åh fan! Då ska jag inte göra så igen eller så kanske jag gör det igen…bara för att liksom. Förresten det ser ut som om några av er behövde denna lilla motionsrunda. Se det som friskvårdsarbete på arbetstid. Jag har inte tid att stå här hela dagen även om jag tycker att ni verkar vara ett intressant gäng. Platser att bevista och allt det där… ha det så gott. Vi syns när vi syns…

Jag kan sitta längst in i en överbefolkad tunnelbanevagn – likt förbaskat är det mig de ser först…men de ska fan i mig få “run for it”…

Andra bloggar om , , , , , , , , , , , , ,

202 Replies to “SL-kontrollanternas jaktinstinkt fås fram genom…”

  1. Jippi! har själv gort något liknande för länge sedan men bara mellan buss och spårvagn. Det bästa jag läst på länge
    Lars

  2. Underbart. Pay back nästan för mig med. Jag råkade nämligen ut för ett kontrollant-pucko som började rycka i min plånbok i Göteborg i somras (2005). Uppumpad muskulös argsint galningar var han. Säkert knaprat lite muskelbyggande tabletter.

  3. vilken tid hände detta??? mitt i natten när du sov o drömde lr???? en sak är säkert… överdriva e du en mästare på….

  4. Din nedrans typ!! Nu har jag skrattat så jag:
    1 höll på o kissa på mig
    2 höll på o få min bebis 2 månader för tidigt!

    Du får baske mig inte skriva så bildligt o roligt!
    Sluta upp (!!) annars kommer jag aldrig få mer jobb gjort på dagarna!

    *fnissatack*

    Nu ska jag gå o strypa polarn som gav mig länken till dig sida!
    Jag kommer INTE tillbaka, på minst 1½ minut iaf…

    ~Maddi

  5. helt underbart! du borde skriva en bok! 🙂 tack för underhållningen. Jag kommer le hela dan.

  6. Det är helt underbart att läsa, hela min dag blev 3 snäpp bättre….
    Skratt förlänger livet och din sida lär göra mig odödlig!
    ~Hampus

  7. Jag skrattade så jag fick ont… Sådär borde man göra ofta. Man kanske bör passa sig att göra så inför polisen då kan dom nog bli lite gnälliga…. Men med SL så..

  8. Fan jag lyckas aldrig att åka dit i en kontroll, jag längtar varje gång jag åker kommunalt. Stackars Connex hjon om dom börjar dribbla med mig, jag är extremt elak o rapp i käften 😉

  9. Jag orkar inte ens läsa inlägget eftersom min aversion mot dryga Stockholmare slog ut i full blom redan av din pres.

  10. du är min nya idol ! men lite löjligt att göra det med sl väktare va ? ska testa med snuten nån dag 😀 klippa önder mitt eget cykel lås utanför snutstationen o dra iväg med en jävla fart när dem kommer ut, muhahahaha

  11. Ahh! om det nu är sant så är du dagens hjälte! Haha. Frågan de borde stäla sig är ju hur många fler de kommer kunna fånga med lite bättre kåndis..?

  12. Stefan: Här var det var grymt mycket trafik idag. 🙂 Nästan som om vi hade ett bloggparty. 😉 Hur som hest var det synd att jag inte var där och såg dig springa runt bland vagnarna. Det hade absolut kvalat in som en dagens bild på min blogg. Peace bro.

  13. STEFFE!

    Detta var det roligaste jag läst i år… Jag kommer inte ihåg vad jag läst innan i år. Strålande och alldeles ljuvligt.

    jag tänkte ungefär efter hälften att fan detta KAN inte vara sant… måste var en jävligt bra dröm bara. Älskade “the shining leendet” så illustrativt. jag brukar själv alltid göra det när jag vill illustrera den mest creepiga jäveln någonsin. så fint.

    synd med ettans också. inte ens kramsnus funkar. du skulle haft en lucky strike-cigg, tänt, dragit ett djup bloss och och kört wild at heart-repliken: “what do you fagotts want?” endast det skulle kunna toppa helheten.

  14. Skön läsning.
    Lite dålig prio från SL-snubbarna, Menar, nio pers för att försöka få tag på en smitare!

    PS
    Snart är du uppe i ett gratis månadskort också! Grattis
    DS

  15. Jag har råkat ut för en liknande grej. Hade månadskort, gick från vagn till vagn för att jag var sen till Bio och hade folk som väntade på mig. Jag var i fel ända av tåget och bestämde mig för att byra vagn. Sagt och gjort.. Sprang ett par vagnar och klev på. På ena stationen var den kontroll och jag sprang förbi varmed dom satte efter. Skillnaden var att dom inte brydde sig om att kolla om jag hade kort eller inte utan han ifatt, slet ner mig på backen, skitade ner mina kläder och skrek att jag bara skulle hålla mig lugn. En riktig Rambo wannabie. Missade tåget, bion och en sån där misslyckad polis (väktare) kom och la sig i det hela. Jag fick upp kort och biljettkontrollanten tyckte ändå att jag fick skylla mig själv eftersom jag sprungit, vakten sa åt mig att lämna stationen eller så skulle han hjälpa mig ut. Jag klagade på måndagen efter helgen till SL men inte fan brydde dom sig. Kontentan är följande. Om man springer på stationerna så har biljettkontrollanterna rätt att förstöra ens kväll, behandla en som skit och slänga ner en på backen. Vakter har rätt att avhysa en som om man vore en alkis som just spytt ner halva stationen.

  16. here we go again…

    RedCloud tack. den passar fint på min gröna jacka 😉

    ludde, aggeman, lars s, Stoff tacka till allihop. Skitkul att ni vart roade.

    maddi men det var ju inte meningen. Från o med nu ska det skrivas mörka, deppiga texter här…mohahahaha

    sparvögat lovar du att köpa den då. Kan jag signa upp dig för ett dussin ? 😉

    Hampus må you live long and prosper. *gör startek tecknet*

    Nova_Star ;). Coolt namn btw. Spöar Steffo vilken sekund som helst på dygnet.

    filip Lam hehe…eller hur?

    gratis kollektiv resor nu kolla vad en av anonymerna skrev en bit ned om polis o cykellås…skitskön idé.

    mästerplankarn stor tack till dig. high five med flip on the backside.

    peppe Tackar

    danne Gamla Pascha. Jag e helt slut. Hur fan ska jag toppa detta. Det känns som om man har gjort en hitlåt…åh nej…ska jag bli en one hit wonder och sälla mig till Book,Talyor D och gänget …fasa.

    btw tillbaka. värm upp kreditkortet…vi siktar på 100 kommenterar.

    TILL ALLA TRAFIKANTER ALLMÄN UPPMANING!SE TILL ATT DET BLIR MINST 93 KOMENTARER SÅ VINNER JAG ETT SL-KORT AV Danne…

    slimmy president?…det första jag kommer att göra är att satsa på fler kontrollanter på SL…hahahaha…NOT;)

    toker thi hi va?

    mikebike Jag visste att du skulle fatta. Man kan aldrig bli cool nog med en ettan under läppen. När såg man senast Charles Bronson peta in en ettans under läppen?

    aphrodite mja kan man det?..hejrå;)

    magnus Spread the word…vi siktar på minst 93 kommentarer…hehe. Öh.. jag smet inte jag sprang. Jag hade SL-kort på mig.Bara för protokollet liksom 😉

  17. Wow. Du kände dig häftig efteråt förstår jag? Herregud… -.- Hade jag vart kontrollant hade du fått en smäll så du stod och kallnade.

  18. Elit. Okej, kontrollant är säkert ett pissigt jobb och de var kanske inte så glada, men behandlar man betalande kunder som brottslingar får man tamejfan ta att folk jävlas med en =)

  19. Danne nu är du officelt skyldig mig ett SL-kort.

    Mike dina två kommentarer på slutet gjorde det möjligt…vi åker tunnelbana tillsammans i sommar…

    Malin…glad you liked it

    Snöbollskrieg…stod o kallnade? Jisses vilket hårt utryck. Sök jobbet…du är precis sådana de vill ha. OM du iddes läsa lite nogrannare så kanske du inser att jag faktiskt är en betalande kund.

    och man får F A K T I S K T kuta om man känner för det….

    att deras instinkter kickar in att det måste vara en smitare får stå för dem…heck…jag såg det som ett schysst träningspass…lite så där på morgonkvisten…*obs ironi*

  20. underbart, när jag har tid och ork ska jag göra samma sak mot västtrafik! tack för inspirationen

  21. Jag är en som är emot kameraövervakning, inte för att jag fuskar utan för mina tvångstics som jag får ibland, vill inte det ska komma på band.
    Jag har alltid, nästan en känsla när jag går i affärer så tittar de på mig som en tjuv.
    Snart ska jag bete mig som du gjorde på tunnelbanan, vill de fånga mig så får de jaga, men en väktare ska först kalla på polis, sen om väktaren anklagar mig för tjuv, och de inte hittar något ska jag motanmäla med en falsk tillvitelse, fast när jag börja tänka så, försvann ögonen på mig, märkligt…

  22. Konsensus stavas “konsensus”, inte concensus som det står i din profil. Men du verkar ju va en av alla dessa människor som tycker det är jätte-COOL att blanda engelska uttryck i sin svenska så jag är inte förvånad att du stavar det så.

    Det roliga är att du säkerligen blandar svenska i din engelska, fast i det fallet omedvetet. Du talar alltså två språk halvdant och inget väl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *