att man fort som fasen kutar åt ett annat håll…

Häromdagen var jag trött, småretlig, allmänt kokt i huvudet och på “dont-mess-with-me” humör och på väg till kontoret med tricken. Tricket sådana här dagar är att inte hoppa in i volvon -för då kan man krocka med en cyklist eller komma i konflikt med en fradgatuggande lastbilschaffis.

Nåväl jag sitter på t-banan fipplar med ipodden som vägrar förstå att jag vill lyssna på ljumma låtar. Inga “Hardrock Hallelujejas” eller “Balls to the Walls“. Va fan muttrar jag och i ett par sekunder lever ipodden livsfarligt – tills ekonomen i mig poppar upp med ett “det är inte värt det Steffe”. Ok tänker jag och stoppar ned den i fickan.

T-banan gnisslar in vid Slussen. Jag tittar slött på alla som kliver på. Kollar in i nästa vagn och där kliver det på ett biljettkontrollposse. Man ser deras flackande sökande blickar efter smitare. En av killarna..eller öh… övertaliga i arbetslig och mänsklig betydelse lyckas fånga min blick. Det snäpper till i huvudet på mig och jag tänker… här ska fan i mig fuckas. Jag gör en åtbörd, typ kastar mig upp hastigt och går skitfort till motsatt sida av min vagn.

De gestikulerar till varandra och fyra av dem glider fram till dörrarna för att de ska kunna kuta ikapp mig. Ah..det artar sig …tänker jag och känner hur adrelaniet börjar göra vågen i systemet. Vagnen sladdar in vid Medis, dörrarna upp och jag pang som skjuten ur en kanon pilar blixtsnabbt 3 vagnslängder. Överviktarna har inte en suck. Jag hör dem vråla innan de kastar sig in i vagnen bredvid min:

– Hallå du där! Stanna! Biljettkontroll!
– Som om jag bryr mig, vrålar jag tillbaks och addar, fånga mig om ni kan!

* se upp för dörrarna, dörrarna stängs*

Vid nästa station Skanstull, gör jag det oväntade och kutar 3 vagnslängder åt det andra hållet. De fattar ingenting och kutar tillbaka och nu möts uppbådet upp i vagn 2. Alla gestikulerar, en torkar svetten ur pannan. Jag ställer mig så att de kan se mig och leverar ett “the Shining-smile“. Hade jag haft en yxa hade jag fan huggit den i dörren. Allt för konsten liksom.

När tunnelbanan landar vid Gullmarsplan, står det en annan linje på motsatt sida av perrongen med dörrarna öppna. Jag kastar mig dit och sedan kastar jag mig ut ur den och tillbaka in på linjen mot Farsta och sedan smiter jag ut igen och hoppar på linjen som går mot Enskedehållet till. Jag ser bara en massa armar och ben klädda i SL-blå nyans virvla runt. Det är som om de smälte ihop till en boll med arton ben och armar och en massa röster som vrålar i olika tonarter.

– Stanna för helvete!
– Ha ha ha ha, vrålar jag och kastar huvudet bakåt.

Vid Globen går jag lungt ur vagnen och sätter på mig solglasögonen. Den blå massan rör sig på ett sjösjukt sätt emot mig. Jag stannar upp, tar upp en prilla och stoppar den under läppen. Vid sådana här tillfällen ångrar jag att jag slutade röka för några år sedan. Det är inte så Humprey att stoppa en Ettans portionssnus under läppen. Men jag gjorde mitt bästa för att ge dem en mystisk blick. Totalt bortkastat förstås, med tanke på att mina solbrillor är av spegelglasmodell.

– Hey! DU DÄR!

Jag kollar bakom mig för att visa hur avspänd jag är.

– Nä, du. Jag känner igen dig. Du kutade som fasen mellan vagnarna.
– Jasså…menar du mig, säger jag och spärrar upp ögonen. Jag trodde att du pratade med någon annan.
– Nä hä du. Vi är biljettkontrollanter.
– Ja skulle gissa det, annars är ni ett gäng puckon som går i likadana kläder…
– Hörru du, du ska inte ha sån attityd, säger en kort man i alldeles för stor mössa.
– Ska du säga säger jag och ger honom en nedlåtande blick. Fortfarande rätt bortkastat.
– Vänta vänta… säger någon gruppchefsliknade individ. Vi vill se ditt färdbevis.
– Jaså…visst varför inte, säger jag och halar fram mitt månadkort.

Det blir helt tyst. De stirrar på varandra. Va fan nu då, tänker de unisont. Jag kan föreställa mig att det är så här vargar i flock måste känna sig då de trodde att de ringat in det stackars fåret som medelst några snabba move och sidglidningar gallopperade bort mot horizonten med ett “bä hä hä häpp på er lallare“.

– Men va fan. Har du färdbevis?
– Ser så ut va?
– Men …men varför sprang du iväg då.
– Varför inte?
– Men förstår du inte att vi trodde att du smet.
– Tror du att jag bryr mig?
– Men nu missade vi en massa andra eftersom vi jagade dig.
– Tja…det är väl ert eget beslut och ingenting jag kan lastas för. Var det någe mer ni ville?
– Men… så här får man inte göra!
– Åh fan! Då ska jag inte göra så igen eller så kanske jag gör det igen…bara för att liksom. Förresten det ser ut som om några av er behövde denna lilla motionsrunda. Se det som friskvårdsarbete på arbetstid. Jag har inte tid att stå här hela dagen även om jag tycker att ni verkar vara ett intressant gäng. Platser att bevista och allt det där… ha det så gott. Vi syns när vi syns…

Jag kan sitta längst in i en överbefolkad tunnelbanevagn – likt förbaskat är det mig de ser först…men de ska fan i mig få “run for it”…

Andra bloggar om , , , , , , , , , , , , ,

202 Replies to “SL-kontrollanternas jaktinstinkt fås fram genom…”

  1. Hahahaha! Så helt underbart LJUVLIGT att läsa!!

    Jag känner mig “smittad” av ett stänk “jävlas med de jävliga” och funderar illvilligt på vem jag kan springa runt och busa med!!
    *sneglar mot karlen som slappar i soffan och rycker på axlarna*
    – Bättre än inget!!

    Tar på mig mina solbrillor och reser mig med ett flin…
    – Nu ska han banne mig få springa!!!

    TACK FÖR HÄRLIGT INLÄGG!!!

  2. haha, det här låter som en av dina drömmar som du (längre ner här säger att) du drömmer om att slippa?

    det blir inget smicker den här gången, inte för att det är oförtjänt men för att jag kanske verkar efterhängsen.

  3. Du kanske borde överväga att skriva regelrätta krönikor för att nå en större publik… Det är verkligen synd för dem som inte får nöjet att läsa dina texter…;) // Petra i ankdammen på andra sidan Östersjön.

  4. Du är fan för bra!! Och beskrivningen, guld!! Håller med, skrivande borde du ha som yrke, låt fler skratta som jag gjort nu! Gör världen gladare! 😀

  5. Hahaaa!! Så ska dom tas dom jävlarna! Blir lite svårare här i götet där vi har dom “fantastiska” spårvagnarna. (Bränn skiten!) Inte så många olika vagnar att hoppa mellan.

  6. Mohahahahaha….

    Du har nu tagit steget till att bli en av mina idoler!

    Jag skrattade så att tårarna sprutade! Helt underbart…

    Du är en klart lysande stjärna – härligt!

  7. Fan vilket bra inlägg och precis som vissa av ovanstående kommentatorer, skrattade jag så att jag grät.

    Vill också göra så…

  8. Du är bara för himla skön!!! Härlig läsning. Skulle också vilja prova nästa gång jag ser dem. Du kanske har startat en grej här nu. Kommer kanske få se fler som springer “ifrån” kontrollanterna i T-banan.

  9. men hallå…! vad kommentar det var här då…

    fan va kul!

    couch-kitten kul att du gillade det

    Bengt ingen kondis är sämre en deras…mark my word;)

    MissPezzimizt men hallå…ska d
    över mina äppelkäcka kinder*

    anna hehe…tack som fan!

    sockerdricka rebelconny till din tjänst.

    SixesAndSevens jag vet. och så vill de införa fler spårvagnar här i stan. sabbar det roliga med att messa upp kontrollanternas dagar…

    frollen tack för blomman. Står på mitt skrivbord och inspirerar mig när jag funderar på nästa hämnd från den lilla människan.

    Alley Cat Faktum är att jag kände det. Vid 13.00 slaget va…det susade till i huvudet på mig och jag hörde en röst mässa “du är nu officielt approvad av Alley Cat” Så jävla soft. Sen kollade min kollega på mig och undrade vad det var som ekade inom mig. Men jag gav bara honom ett mjältsjukt leende 😉

    magistern det är skitlätt. Bara lägga upp benen på ryggen och se vad som kommer ut av det..hohoho

    londongirl visst vore det smutt om en hel jävla vagn bara reste på sig och kutade ut åt olika håll…och bara se hur det säger *poff* i huvudet på kontrollanterna…

    måns grejjen är att man inte ska ha för många vindlingar i hjärnan. Saker ska liksom ligga och puttra på ytan. Blir så enkelt att komma åt dem 😉

    Olle Lundberg nä men hallå! kul att se dig in the house. Det roligaste var att de överhuvudtaget sprang efter. Gav mig värsta bränslet. Välkommen!

    kimmi äsch…nu rodnar jag igen. Kul att du gillade det.

    ylva mod? skitmodigt med ett tryggt sl-kort i bakfickan. utan det hade jag nog kutat än idag.

    För protokollet. Jag köper alltid SL-Kort…har inte nerver nog att smita. Så nu vet ni det.

  10. fuck… jag hatar blogger klipper mina kommentarer som om det fanns en stefanindikator aktiverad…jävla skitverktyg

    MissPezzimizt men hallå…ska du jiddra med gubben? Nämn inte mitt namn bara…

    Thinkerbell du kan aldrig bli efterhängsen. Jag kutar ifrån lungt ätandes en big Mac;)

    Anonymous/Petrashit vilka feta ord! Jag blir skitglad och generad.

    *en klädsam rodnad sprider sig över mina äppelkäcka kinder*

  11. haha, “ätandes en big mac” – med ett maraton att springa på lördag tror jag att jag nog skulle kunna bli dig rätt efterhängsen – rätt länge.

    men jag lovar, inget mer smicker idag. och det där shininggrinet avskräcker m ig.

  12. Haha stört skönt, är denna historia verkligen på riktigt? verkar som ett underbart manus till en film. Allt måste verkligen ha suttit prickfritt!! Fortsätt så här.

  13. Saknar T-banor i Linköping när jag läser din post. Tror du att det skulle funka på Östgötatrafikens bussar om hållplatserna ligger tätt och inom rätt stopp? I’m up for it!

  14. Hmm… Snygg story! Har du läst någon av Sture Dahlströms böcker? (Gäller er andra också som gillade detta). Du är förmodligen hans värdige efterttädare in real life…

    Kram!
    Håkan

  15. Du är min nya hjälte! det borde finnas fler som du! du har inspirerat mig till en bättre morgondag o jag bara önskar att jag kunde ha fått äran att se det hela live!

  16. Du räddade några fripassagerare, hade (förhoppningsvis) jäkligt kul, vilket alla som läser också har. Rent jävla utilitaristiskt måste det goda väga upp för det lilla onda det gjorde.

    Väg att gå! (fritt översatt från engelskan)

  17. Var iofs några år sen jag bodde i sthlm, men då var det iaf så att kontrollanterna inte fick kontrollera biljetter på tågen, bara vid utgångsspärrarna (kommer inte ihåg varför men det hade nåt med offentligt utrymme eller nåt). Hur som, verkar märkligt att det nu är ändrat. Dessutom verkar det märkligt att kontrollanterna bryr sig så mycket när dom vet att du iaf inte behöver visa något leg och att dom inte har någon rätt att hålla kvar dig.

  18. Dagens hjälte, dra på trissor… fan va glad jag blir.. “ta mig om ni kan!” hahahaha..

  19. Hahaha, respekt!
    Jag vill också djävlas med SL-personalen, dags att ta på sina trainers och värma upp!

  20. Jösses va’ härligt det var att läsa! I brist på tunnelbana vore det kul att applicera samma idé på controllern på jobbet. Är det någon som har ett bra tips?

  21. Roligt men nästan ännu roligare är att jävlas när man inte har pröjsat

    För några år sedan när jag (utan biljett)blev stoppad på perrongen på Fridhemsplan av en kontrollantdam som sa “Färdbeviskontroll” svarade jag med ett kort “Nej tack!” som om hon försökte kränga på mig något skit.

    SL-damen stod förbluffad kvar när jag lugnt gick därifrån och hon kom inte ens på att ropa till sina kollegor.

  22. Ha ha… storartat! Man ska jävlas med de jävliga, som misspezzimizt skrev. Sätta hårt mot hårt. Detta är en instinkt som jag ibland låtit styra mina handlingar som busschaufför också, om än inte på ett lika genialiskt sätt som du visade prov på här.

  23. skön grej att göra, absolut. eller skönt med nån som gör nåt mer än att bara sitta o bitch and whine.

    men vad var det ett statement emot? att kollektivtrafiken är för dyr? en miljöaktivistaktion? annars ser jag inte riktigt meningen med det. möjligtvis ett underhållningsvärde. men man kan underhålla utan att jävlas med andra, så det faller också.

  24. shit shit shit va kommentarer…

    oh ha haha

    värsta prestationsångesten poppar upp med ett “mors killen, hur ska du göra nu?”. Nu vet jag hur Madonna kände det efter “Lucky Girl”. Hur fan ska man toppa detta?

    Nåväl kan inte kommentera alla men till lovorden Man…(varför säger man så..) JAG tackar som fasen. Kul att roa folk.

    zoowie synhallisar…haha betyder det då att du trodde att det handlade om en taxiresa? Mohaha;)

    Thinkerbell med en plusmeny i andra handen till o med kutande baklänges. Nosweat. Visst är det fräckt att man kan applicera “shiningsmile” o folk fattar vad man menar;)

    Håkan jag har inte läst Sture dahlström … men jag antar att det är fett cred att bli jämförd med en etabl författare. Jag tackar och ska kolla upp honom.

    ponne ahh…utilitarism. Tännsjös favvotema…

    nick the prick glöm inte att stretcha efteråt 😉

    skitlistan i sverige punken är underskattad som livsstil;)

    suratanten fan va kul att se dig här. Välkommish;)

    eva statement emot?…hmm..inget speciellt, bara det att jag betalar 600 kakor varje månad och det är väl cool att de kollar att folk degar. men jag börjar tröttna på att de A L L T I D zoomar in mig först. Så jag tänkte att jag ger dem en match och de avr ta mig fan game for it. Hade aldrig gjort så om jag INTE hade haft SL-kortets trygga backup i fickan.

    bookworm hoppas inte att jag sabbar pluggandet bara 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *