att man fort som fasen kutar åt ett annat håll…

Häromdagen var jag trött, småretlig, allmänt kokt i huvudet och på “dont-mess-with-me” humör och på väg till kontoret med tricken. Tricket sådana här dagar är att inte hoppa in i volvon -för då kan man krocka med en cyklist eller komma i konflikt med en fradgatuggande lastbilschaffis.

Nåväl jag sitter på t-banan fipplar med ipodden som vägrar förstå att jag vill lyssna på ljumma låtar. Inga “Hardrock Hallelujejas” eller “Balls to the Walls“. Va fan muttrar jag och i ett par sekunder lever ipodden livsfarligt – tills ekonomen i mig poppar upp med ett “det är inte värt det Steffe”. Ok tänker jag och stoppar ned den i fickan.

T-banan gnisslar in vid Slussen. Jag tittar slött på alla som kliver på. Kollar in i nästa vagn och där kliver det på ett biljettkontrollposse. Man ser deras flackande sökande blickar efter smitare. En av killarna..eller öh… övertaliga i arbetslig och mänsklig betydelse lyckas fånga min blick. Det snäpper till i huvudet på mig och jag tänker… här ska fan i mig fuckas. Jag gör en åtbörd, typ kastar mig upp hastigt och går skitfort till motsatt sida av min vagn.

De gestikulerar till varandra och fyra av dem glider fram till dörrarna för att de ska kunna kuta ikapp mig. Ah..det artar sig …tänker jag och känner hur adrelaniet börjar göra vågen i systemet. Vagnen sladdar in vid Medis, dörrarna upp och jag pang som skjuten ur en kanon pilar blixtsnabbt 3 vagnslängder. Överviktarna har inte en suck. Jag hör dem vråla innan de kastar sig in i vagnen bredvid min:

– Hallå du där! Stanna! Biljettkontroll!
– Som om jag bryr mig, vrålar jag tillbaks och addar, fånga mig om ni kan!

* se upp för dörrarna, dörrarna stängs*

Vid nästa station Skanstull, gör jag det oväntade och kutar 3 vagnslängder åt det andra hållet. De fattar ingenting och kutar tillbaka och nu möts uppbådet upp i vagn 2. Alla gestikulerar, en torkar svetten ur pannan. Jag ställer mig så att de kan se mig och leverar ett “the Shining-smile“. Hade jag haft en yxa hade jag fan huggit den i dörren. Allt för konsten liksom.

När tunnelbanan landar vid Gullmarsplan, står det en annan linje på motsatt sida av perrongen med dörrarna öppna. Jag kastar mig dit och sedan kastar jag mig ut ur den och tillbaka in på linjen mot Farsta och sedan smiter jag ut igen och hoppar på linjen som går mot Enskedehållet till. Jag ser bara en massa armar och ben klädda i SL-blå nyans virvla runt. Det är som om de smälte ihop till en boll med arton ben och armar och en massa röster som vrålar i olika tonarter.

– Stanna för helvete!
– Ha ha ha ha, vrålar jag och kastar huvudet bakåt.

Vid Globen går jag lungt ur vagnen och sätter på mig solglasögonen. Den blå massan rör sig på ett sjösjukt sätt emot mig. Jag stannar upp, tar upp en prilla och stoppar den under läppen. Vid sådana här tillfällen ångrar jag att jag slutade röka för några år sedan. Det är inte så Humprey att stoppa en Ettans portionssnus under läppen. Men jag gjorde mitt bästa för att ge dem en mystisk blick. Totalt bortkastat förstås, med tanke på att mina solbrillor är av spegelglasmodell.

– Hey! DU DÄR!

Jag kollar bakom mig för att visa hur avspänd jag är.

– Nä, du. Jag känner igen dig. Du kutade som fasen mellan vagnarna.
– Jasså…menar du mig, säger jag och spärrar upp ögonen. Jag trodde att du pratade med någon annan.
– Nä hä du. Vi är biljettkontrollanter.
– Ja skulle gissa det, annars är ni ett gäng puckon som går i likadana kläder…
– Hörru du, du ska inte ha sån attityd, säger en kort man i alldeles för stor mössa.
– Ska du säga säger jag och ger honom en nedlåtande blick. Fortfarande rätt bortkastat.
– Vänta vänta… säger någon gruppchefsliknade individ. Vi vill se ditt färdbevis.
– Jaså…visst varför inte, säger jag och halar fram mitt månadkort.

Det blir helt tyst. De stirrar på varandra. Va fan nu då, tänker de unisont. Jag kan föreställa mig att det är så här vargar i flock måste känna sig då de trodde att de ringat in det stackars fåret som medelst några snabba move och sidglidningar gallopperade bort mot horizonten med ett “bä hä hä häpp på er lallare“.

– Men va fan. Har du färdbevis?
– Ser så ut va?
– Men …men varför sprang du iväg då.
– Varför inte?
– Men förstår du inte att vi trodde att du smet.
– Tror du att jag bryr mig?
– Men nu missade vi en massa andra eftersom vi jagade dig.
– Tja…det är väl ert eget beslut och ingenting jag kan lastas för. Var det någe mer ni ville?
– Men… så här får man inte göra!
– Åh fan! Då ska jag inte göra så igen eller så kanske jag gör det igen…bara för att liksom. Förresten det ser ut som om några av er behövde denna lilla motionsrunda. Se det som friskvårdsarbete på arbetstid. Jag har inte tid att stå här hela dagen även om jag tycker att ni verkar vara ett intressant gäng. Platser att bevista och allt det där… ha det så gott. Vi syns när vi syns…

Jag kan sitta längst in i en överbefolkad tunnelbanevagn – likt förbaskat är det mig de ser först…men de ska fan i mig få “run for it”…

Andra bloggar om , , , , , , , , , , , , ,

202 Replies to “SL-kontrollanternas jaktinstinkt fås fram genom…”

  1. Vad härligt!
    Då är jag inte ensam om att ha “latjat” lite med kontrollanterna.
    Jag gjorde samma sak vid Liljeholmen för en herrans massa år sedan.
    Dom stod utanför glaspartiet där man går ut från perrongen, och det såg jag när jag klev av.
    Det var inte så många som klev av det tåget men jag började att gå in mot tunneln i stället…
    Gissa om det vart fart på kontrollanterna =)
    Sedan började jag att springa och då sprang dom ännu fortare efter mig =)
    Till slut kom dom i fatt mig och sa att det var en biljettkontroll!
    Ok sa jag och halade fram månadskortet.
    “Vafaan sa dom ” “varför springer du för då?”
    Får man inte springa sa jag och sedan lungt därifrån mot utgången =)
    Faan va härligt =)
    Får ni chansen någon gång så prova det.
    Det är skitkul =)

    /Björne

  2. Mikebike: Du… oss vanliga bloggare emellan… Hur lång tid tror det tar innan stefan skaffar en betalblogg? Typ som Skugge… 🙂 Nu gäller det att njuta medans det är gratis! *skratt*

    Stefan: 10 000 besökare, det är lika mycket som ett fullsatt globen. Typ som en bloggkonsert i storformat. Tänk på det du! 🙂

  3. sista gången jag feedbackar på kommisarna…mange tack och…

    danne i september förväntar jag mig ett nytruckt fräscht SL-kort…mohahaha

    björne en springbroder…haha. Visst var det underbart att se dem kuta så och bara hala fram kortet…?

    dopefish görgott kan man också säga 😉

    Till slut: Till de anonyma som har en vågar man säga…sur/tråkig ton i sin kommentar…släpp det livet går vidare. Kul dock att man lägger ned så mycket energi på att skriva om ngt man INTE gillar…men vi är alla olika. Hade jag susat in på en trist blogg hade inte jag gjort mig det besväret… men så är ju jag inte er också….Man behöver inte göra som jag gjorde…man kan lungt och fint stå kvar och uppvisa sitt SL-kort. Det som bekant ett relativt fritt land.

    och till consensus/konsensus kommentaren: jag stavar consensus några andra konsensus…men det verkar inte som om budskapet kom fram dvs att jag inte håller med den normala stavningen…men det var väl en smula för avancerat för dig?

    Gå du och häng bland dina SAOL böcker och självtorka. För övrigt lyckas ju du själv blanda engelska och svenska i din kommentar…skickligt.

    “verkar ju va”, det ska skrivas “verkar ju vara”

    “du stavar det så”, det ska skrivas
    “du stavar det på det viset”

    “du säkerligen…” för din information heter det “med all säkerhet”

    kunken supertack..

  4. Jag kommenterade för längesen, tappade bort din blogg – trots att jag fastnade för den & nu har jag hittat den igen.

    – ALDRIG att jag tappar bort den igen. Du hamnar som länk hos mig 🙂

    Underbar läsning innan man ska dra igång städandet! TACK. 🙂

  5. Klockrent! 🙂 fick ny energi när jag läste ditt inlägg… din blogg är fr.o.m nu en snabblänk i min browser 🙂

  6. hahaha! sååå grymt!! kanon! gött sätt att starta dagen på. får väl tacka jag med för ett kanoninlägg. lyste upp dagen här nere på västkusten 🙂

  7. Jävligt nice gjort, skulle gärna gjort desamma, förutom att jag aldrig ser några blåfulingar nu förtiden, ibland ser man dom vid spärrarna.. dock är dom så slappa att det bara är glida igenom.. vill dom se min biljett får dom fan jobba för det.

  8. Sååå jävla ba!!!
    Jag har bara lyckats med att få en tre-manna mur runt mig innan dom fick se mitt färdbevis 🙂
    (som dom inte trodde att jag hade)
    Jag skulle också jävlas mer med dom om jag hade tid.
    Natzi-fukkers..

  9. Ahhhhh, en måndagmorgon när man velat ligga hemma i sängen, och sen hittar man nåt så sjukt bra som det här att läsa!
    Tack & Puss

  10. Hittade länken på Buzz, skrattade så jag tjöt, tack för att du lättade upp en annars väldigt nervös dag. Ska på jobbintervju och klättrar på väggarna här…återigen; TACK! 😀

  11. Kul story, men jag hajar inte meningen att jävlas med några knegare. Har svårt att tänka mig att dom har sökt tjänsten som biljettkontrollanter för att deras liv skall fyllas med lycka. Dom kanske hade slut på Akassedagar och blev beordrade att ta första bästa lediga jobb. Om någon hade jävlas sådär med mig på mitt jobb – gilltigt färdbevis eller inte- hade jag släpat dom till Gullmarsplans offentliga toalett, tryckt ner deras huvud i den skitiga muggen och kört upp den där jävla iPoden någonstans där dom glömt att torka sig.
    Jävlas med någon som förtjänar det bättre nästa gång, typ nynassar, politiker eller Skandia direktörer!

  12. Jag tycker vi ska fylla en hel vagn med folk som är med på det och bara åka runt och vänta på kontrollanter. Måste se roligt ut när alla lämnar vagnen springandes samtidigt. 😛

  13. “men jag hajar inte meningen att jävlas med några knegare.”

    Sålänge de där knegarna beter sig som om de vore en insatsstyrka finns det goda skäl att göra precis vad Stefan gjort!

    Hur många gånger har man inte blivit punktmarkerad bara för att man har luvtröja/sneakers/tatueringar/piercingar/hudfärg, etc…

    Lite motion är dessutom bara nyttigt. Och plankare som de missar är knappast någon annas problem än SL:s.

  14. David slås mot goliat. Gött, killen!
    Det är sådant man tänker på efteråt man själv har blivit kollad att f-n man skulle nog ha sprungt bara för sakens skull. 🙂
    Keep up the good work!

  15. Hahahaha nu höll jag också på att få en bebis två månader för tidigt, trots att jag inte ens är gravid!

    Det sög inte fet bäverpung det där, tummenupp!

  16. Underbart, men man ska nog inte läsa det i allmäna datorsalar, folk undrar vad det är som är så fasligt roligt

  17. Tack – det där var en underbar berättelse. Du borde seriöst skriva nåt längre, jag var helt inne i den vid typ första paragrafen!

    Skoj grej men också sjukt bra skrivet. JAg ska nog ta och köpa mig en remsa nästa gång jag åker hem till STHLM istället för att planka och ge dom jävlarna en springstund.

    TAck för att du verkligen lös upp min morgon och om jag inte sagt det nog – skriv nåt längre och skicka in till förlag för du har ju banne mig klart en hög med talang för det.

  18. Jag har haft exakt samma tanke flera gånger. Dom månader jag har råd med SL-kort så har jag alltid varit sugen på att hoppa över spärrarna vid T-centralen eller nåt annan välbevakat ställe och springa som fan.
    För inte bara får man då motion utan också så räddar man de hundratals som skulle åkt fast annars.

    keep going!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *