– Häpp! Nu har jag min tio minuters rast , alla av, sa han o stängde av bussen.
Jag är övertygad om att alla i hela bussen tänkte följander tre stavelser:
– Wtf?

Unisont.

Jag mörkade med ipoden men inget undgick den hårt fikasugne busschaffisen. Han ögon studsade mot backspegeln och hitta mig hårt.

– Du där längst in. Avstigning för samtliga. Av merej!
– Men va fan det öser ju ned!
– Verkar jag bry mig. Raus. Jag ska fika!
– Men kan vi inte få sitta kvar i bussen?
– Och vadå…ta en repa på söder med bussen va? Jag vet nog vad du e för en typ. Ser ut som en jävla kontollantfrånspringare…nej ut!

Och ut kliver man. Man jiddrar inte med en kaffesugen SL-chaufför. Okej att man kan ge kontrollanterna en match. Men busschaffisarna? I dont think so. Ut i ösregnet. För en gångs skull betalade jag över disk. 20 spänn. Enhetstaxa. Vad är det för fel på “fast pris”? Och blev blöt av det. Så…så…signifikativt på någe vis. I himlen satt SL-guden och fnittrade. Jag hytte en mental våt näve uppåt.

Det sista vi såg av den koffeinsugdrivne chauffören var en i horizonten bortflyende hästsvans. Hans sandaler klapprade kafferast… kafferast…kafferast. Koltrasten i trädet ryckte till. Är det någon som ropar på mig, tycktes den tänka.

Efter 3 minuter (kändes som en kvart eftersom blöta kläder accentuerar tidsupplevelsen med roten upphöjt i tolv pica per kvadrat/ums) glider en omärklig snubbe upp. Vette fan hur han gjorde men gled gjorde han. Fram till bussen. Poppade fram som om han kickades ut från något connexfientligt parallelluniversum. Blåklädd.

Övervakaren som står gulklädd, kallas visst trafikvärd, tittade hon lika förvånat som oss genomblöta på honom. Men hon fann sig snabbt när hon såg den trygga loggan. Connex, på mössan käckt på sniskan. Gav henne trygghet.
– Ska du köra bussen, frågade hon.
– Kan jag väl, svarar han och gled vidare fram över vattnet. Vi andra stod till knäna i vatten. Han jesusade sig fram till förardörren. Det verkade som om dropparna inte ville störa honom.

Öppnade han alla dörrar? Nähädå…bara den ena framdörren…ungefär som om han ville att vi skulle bli lite blötare. Han hade en kaffe tryggt plaskandes i systemet. Klart att inte lite vatten bekommer honom. Speciellt inte om vattnet viker undan som en strykrädd katt. Och så han var säkert färdigkissad också.

Respekt!

17 Replies to “Javadriven busschaufför…”

 1. Skyll inte allt på chauffören (hur fan stavas det, jag följde din stavning en det ser ut som fan). Någon gör tidtabeller, en annan gör scheman och sällan sammanfaller de två. Även en person som kör buss behöver vila och uträtta andra behov. Dels finns det lagar som reglerar sådant, dels finns det mänskliga behov som faktiskt inte följer några lagar. Att dricka kaffe är en sak, att följa kroppens signaler för att ÄPSV är en annan (för dom inte insatta betyder det äta, p-a, sk-a, vila).

 2. Fast ni kunde väl ha fått sitta kvar i bussen när han skulle dricka sitt kaffe. Undrar hur Mangon gjorde i såna här lägen när han var chaffis ? Fast jag såg ju på hans lista att han inte gillade kaffe

 3. Hahaha… Don´t you mess with us! Taskigt att det regnade, men annars är det som u.fan säger – även busschaffisar har faktiskt mänskliga behov (även om vissa tror att det är robotar som sitter bakom ratten) som att kissa och få rast och sträcka på benen.

  Själv tycker jag att det är mycket skönare att ha rast och ha bussen tom. Vill vara ifred när jag har rast, särskilt om jag vill ringa eller onanera (OBS! Det där sista var på skämt).

  Kan bli irriterad på folk som vill gå på bussen 15 min innan avgångstid, men är det dåligt väder brukar jag köra fram lite tidigare, då låter jag dem inte stå i onödan.

  Men varför ville ni sitta kvar? Var det inte en ändhållplats?

  Tilläggas bör också att det finns många sorters busschaffisar (liksom i alla yrken, men spektrat över olika typer är kanske särskilt brett bland busschaffisar, eftersom det är många som har det som tillfälligt jobb, eller extraknäck). De flesta är trevliga, men det finns många rötägg också.

 4. Fantastiskt. Jag älskar den där busschaffisen. Helt rätt. När en proletär tar rast så rättar sig universum efter det. Solen pausar i sin bana och lyser lite varmare, luften blir lite friskare att andas och ALLA går av bussen.

  En väns fader är busschafför och är alldeles för snäll för det, han har skjutsat flickor nästan hem till dörren med bussen på nätterna.

  Och eftersom jag är från pingvintrakter så anser jag för övrigt att det är löjligt att springa till bussen för det kommer en ny om cirka 5 minuter.

 5. oh…shit!

  asså jag är impad av chaffisen som iskallt tog sin fikarast trots att det var monsun i slussen. och sket i oss. därför skrev jag respekt längst ned.

  alltså ingen diss

  vette fan om jag hade varit så iskall.

  u.fan jag skyller inte på någon, snarare tvärtom. läs ovan;)

  Thérèse det tyckte jag med, men han verkade inte riktigt lita på mig…hmm vad kan det bero på 😉

  //S?? sorry men jag är lost här…

  El Mango jag har faktiskt börjat titta chaffisarna i ansiktet och en del ser riktigt smutta ut (damerna asså;). och sedan så har jag börjat hejja och tacka som fasen.

  allt för att göra bussresan till enice experinece för oss alla. ho hum vad jag är fin 😉

  Nej det är det som är pricken i det hela. Mitt på slussen under fet rusning klev han av (2:an) och skulle fika…skitskön snubbe.

  Mamselamsen du missar livet när det är som mest spännande, kolla Dannes (dagens bild) bussbild…där har vi en busschaffis som tycker att et är fegt att använda alla hjulen ..

  Stoig fan du fattade posten. kan man annat än hysa respekt för den snubben?

 6. Hahaha…. grym chaffis!!

  Men kafferaster är ju LIVET, så det får man väl unna honom!

  El Mango!- onanerar busschaufförer?? Fan vad äckligt! Ni blir ju som taxi-droskorna ju! Bläää..
  ;-p

 7. Don´t fuck with my coffee!!
  Lovar, du vill iiiiinte möta mig utan lite koffein…
  (Kunde varit jag)
  Schysst me lite trevliga kommentarer, det uppskattar jag!!!
  PS: Ett stort fniss!!

 8. MissPezzimizt precis min åsikt. och en chaffis utan kaffe i sig vill man inte åka med.

  El Mango Sister “Los Busschafföros”
  jag tycker att ni får för lite fikaraster.

  jag kommer ihåg en annan cool chaffis som iskallt svängde in med en fullpackad (i alla bemärkelser) nattbuss till bussgaraget(?). Stängde av motorn. gled av, gled in i fikakuren och hällde upp en rykande kopp o tände en soft cigg.

  vi kunde alla se honom genom fönstret. så jävla…clint eastwood…kolla jag får gåshud bara jag skriver det

  fan nästa gång tar jag med mig en pumptermos och bjuder på en java 😉

 9. Jag kom en gång med två hockeytrunkstora väskor på en fullsatt buss. Fick stå bredvid chaffisen eftersom jag inte kom längre in. När min hållplats kom vägrade han öppna främre dörren utan pekade bara på skylten “utgång bak”. Jävla mupp. Så jag fick tränga mig igenom hela bussen…

 10. Stefan – Jag missade din tanke bakom inlägget först. Så kan det gå när man läser och kommenterar run 04.30 snåret…

  Suratanten – Jodå, lessnade på plugget efter 9 års grundskola, 3 års gymnasium och 3 år på högskolan (i ett sträck). Skulle köra buss 1 år eller 2, tänkte jag. Det blev 5 års busskörande innan jag tog mig i kragen och började plugga igen. Nu har jag pluggat ett år och känner att jag inte är så superintresserad av den inriktningen heller. Så snart är jag en dubbel drop-out… Tillbaka bakom ratten i höst. Inte drömjobbet, men det får duga tills jag vet vad jag ska satsa på nästa gång…

  Jag vet, en busschaffis som inte gillar kaffe är som slussens bussterminal utan pisslukt kl 01 en vanlig lördagnatt – väldigt sällsynt.

 11. suratanten det var nog det han ville ha bränlse i form av java. och givetvis power till dem !

  sigrid man kan inte annat än gilla en sådan attityd.

  Skogan förmodligen, fööörmodligen…och då gissar jag bara, hade han inte en java i kroppen. bara gaser och sådant kan få vem som helst ur balans

  el mango det krävs en stor man för att erkänna sådant. respekt ;), fan vem vet jag kanske har med dig…kanske var det du som flydde bort i horizonten…mohahahah

 12. Okej, nu är klockan 03.30 och jag har druckit en del öl, men vilket erkännande menar du? Det var ju flera erkännanden… (Vad har hänt med vår kommunikation Stefan, den brukade ju funka så bra. vi får nog gå på familjeterapi eller nåt). I vilket fall som helst, schysst att jag fick din respekt. 🙂 Att fly bort i horisonten med tom buss är varje busschaufförs dröm när han kör en buss med en massa gamar i…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *