att man fort som fasen kutar åt ett annat håll…

Häromdagen var jag trött, småretlig, allmänt kokt i huvudet och på “dont-mess-with-me” humör och på väg till kontoret med tricken. Tricket sådana här dagar är att inte hoppa in i volvon -för då kan man krocka med en cyklist eller komma i konflikt med en fradgatuggande lastbilschaffis.

Nåväl jag sitter på t-banan fipplar med ipodden som vägrar förstå att jag vill lyssna på ljumma låtar. Inga “Hardrock Hallelujejas” eller “Balls to the Walls“. Va fan muttrar jag och i ett par sekunder lever ipodden livsfarligt – tills ekonomen i mig poppar upp med ett “det är inte värt det Steffe”. Ok tänker jag och stoppar ned den i fickan.

T-banan gnisslar in vid Slussen. Jag tittar slött på alla som kliver på. Kollar in i nästa vagn och där kliver det på ett biljettkontrollposse. Man ser deras flackande sökande blickar efter smitare. En av killarna..eller öh… övertaliga i arbetslig och mänsklig betydelse lyckas fånga min blick. Det snäpper till i huvudet på mig och jag tänker… här ska fan i mig fuckas. Jag gör en åtbörd, typ kastar mig upp hastigt och går skitfort till motsatt sida av min vagn.

De gestikulerar till varandra och fyra av dem glider fram till dörrarna för att de ska kunna kuta ikapp mig. Ah..det artar sig …tänker jag och känner hur adrelaniet börjar göra vågen i systemet. Vagnen sladdar in vid Medis, dörrarna upp och jag pang som skjuten ur en kanon pilar blixtsnabbt 3 vagnslängder. Överviktarna har inte en suck. Jag hör dem vråla innan de kastar sig in i vagnen bredvid min:

– Hallå du där! Stanna! Biljettkontroll!
– Som om jag bryr mig, vrålar jag tillbaks och addar, fånga mig om ni kan!

* se upp för dörrarna, dörrarna stängs*

Vid nästa station Skanstull, gör jag det oväntade och kutar 3 vagnslängder åt det andra hållet. De fattar ingenting och kutar tillbaka och nu möts uppbådet upp i vagn 2. Alla gestikulerar, en torkar svetten ur pannan. Jag ställer mig så att de kan se mig och leverar ett “the Shining-smile“. Hade jag haft en yxa hade jag fan huggit den i dörren. Allt för konsten liksom.

När tunnelbanan landar vid Gullmarsplan, står det en annan linje på motsatt sida av perrongen med dörrarna öppna. Jag kastar mig dit och sedan kastar jag mig ut ur den och tillbaka in på linjen mot Farsta och sedan smiter jag ut igen och hoppar på linjen som går mot Enskedehållet till. Jag ser bara en massa armar och ben klädda i SL-blå nyans virvla runt. Det är som om de smälte ihop till en boll med arton ben och armar och en massa röster som vrålar i olika tonarter.

– Stanna för helvete!
– Ha ha ha ha, vrålar jag och kastar huvudet bakåt.

Vid Globen går jag lungt ur vagnen och sätter på mig solglasögonen. Den blå massan rör sig på ett sjösjukt sätt emot mig. Jag stannar upp, tar upp en prilla och stoppar den under läppen. Vid sådana här tillfällen ångrar jag att jag slutade röka för några år sedan. Det är inte så Humprey att stoppa en Ettans portionssnus under läppen. Men jag gjorde mitt bästa för att ge dem en mystisk blick. Totalt bortkastat förstås, med tanke på att mina solbrillor är av spegelglasmodell.

– Hey! DU DÄR!

Jag kollar bakom mig för att visa hur avspänd jag är.

– Nä, du. Jag känner igen dig. Du kutade som fasen mellan vagnarna.
– Jasså…menar du mig, säger jag och spärrar upp ögonen. Jag trodde att du pratade med någon annan.
– Nä hä du. Vi är biljettkontrollanter.
– Ja skulle gissa det, annars är ni ett gäng puckon som går i likadana kläder…
– Hörru du, du ska inte ha sån attityd, säger en kort man i alldeles för stor mössa.
– Ska du säga säger jag och ger honom en nedlåtande blick. Fortfarande rätt bortkastat.
– Vänta vänta… säger någon gruppchefsliknade individ. Vi vill se ditt färdbevis.
– Jaså…visst varför inte, säger jag och halar fram mitt månadkort.

Det blir helt tyst. De stirrar på varandra. Va fan nu då, tänker de unisont. Jag kan föreställa mig att det är så här vargar i flock måste känna sig då de trodde att de ringat in det stackars fåret som medelst några snabba move och sidglidningar gallopperade bort mot horizonten med ett “bä hä hä häpp på er lallare“.

– Men va fan. Har du färdbevis?
– Ser så ut va?
– Men …men varför sprang du iväg då.
– Varför inte?
– Men förstår du inte att vi trodde att du smet.
– Tror du att jag bryr mig?
– Men nu missade vi en massa andra eftersom vi jagade dig.
– Tja…det är väl ert eget beslut och ingenting jag kan lastas för. Var det någe mer ni ville?
– Men… så här får man inte göra!
– Åh fan! Då ska jag inte göra så igen eller så kanske jag gör det igen…bara för att liksom. Förresten det ser ut som om några av er behövde denna lilla motionsrunda. Se det som friskvårdsarbete på arbetstid. Jag har inte tid att stå här hela dagen även om jag tycker att ni verkar vara ett intressant gäng. Platser att bevista och allt det där… ha det så gott. Vi syns när vi syns…

Jag kan sitta längst in i en överbefolkad tunnelbanevagn – likt förbaskat är det mig de ser först…men de ska fan i mig få “run for it”…

Andra bloggar om , , , , , , , , , , , , ,

202 Replies to “SL-kontrollanternas jaktinstinkt fås fram genom…”

 1. Haha, jag har själv länge funderat på att göra en sådan räd runt just Slussen, ty kontrollanterna tycks trivas extra bra där. Kan närheten till rusmedel vara anledningen, månne?

  Underbar läsning. Jag ser fram emot flera hyss i samma anda. 🙂

  *lägger bland favoriterna*

 2. Hej stefan tack för din återkoppling. Misstänkte om att personen i fråga hade snott den. kul inlägg förresten 🙂
  hälsningar Helena

 3. Historien var vel ok, men du forstår vel at dette er folk som gjör en jobb. En ganske viktig jobb faktisk. Dere Stockholmere er merkelige. Klager på kollektivtrafikken i byen, men ingen vil betale for den. Litt ironisk at du ser på dem arbeiderne som sjekker billetter som noen “under” deg samtidig som du faktisk rent prinsipielt sett stötter SL. (Du kjöper jo mnd’s kort tydeligvis) Men men, du fikk da noen timers “fame” ved å lese comments senere.

 4. Bra skrivet, intressant story!, men dumt att peka ut en grupp människor som endast gör sitt jobb.

  Om jag varit kontrollant skulle jag ta med mig en skarpladdad magnum till jobbet varje dag och skjuta närmsta smitaren och sedan se reaktionerna (av hur många som skulle fortsätta smita).

  Tracka hellre på andra som förtjänar det typ nynassar och människor som stör den allmänna ordningen

 5. Tracka för fan på dom som förtjänar det, typ nazister, kravaller eller andra som genom våld framför sin åsikt

 6. Herrejävlar. Det är ju typ som en dagdröm. Att man springer ifrån the bigshots och sen är värsta cool då dom ändå får tag på dej. Lögn och sanning är den bästa berättelsen.

 7. när man sitter med en skål fruktsallad istället för det smaskiga godiset man egentligen är sugen på, är det härligt att höra att det verkligen finns de som tar vara på livets små glädjeämnen, i såväl fantasi som vardag =)

 8. UNDERBART KUL 😀 Fan, man skulle vilja testa ;D. Synd att det inte finns tunnelbanor i Varberg.. 🙂 Forsätt skriva sådant! 😀

  Ha det bra. / W0X

 9. hysteriskt roligt! Nästan så man blir lite avundsjuk på att ni har så stor chans att stöta på kontrollanter i Stockholm… eller inte 😉

 10. *asg* jag skrattar så jaag gråter…hysteriskt.
  Själv brukar jag räkna in dom konstatera att dom är 6 st som jag ser. Det är med all säkerhet minst 6-7000 kronor i timmen som står där och ska kolla färdbevis till ett värde av 20 kronor styck.
  Och det bara i den vagn jag befinner mej i.
  Har aldrig fått ihop den matematiken…*L*…

  //Fancy

 11. *drar ligisten i örat*

  *vevar med armarna*

  -Skurkar och banditer! Såna är ni allihopa!
  Nästa gång är det jag som springer efter dig!

  Vi ses! §§§8-]

 12. Tyvärr stämmer inte historien så väl med verkligheten.

  Ok för att skriva något roligt, men du kan väl i a f kolla fakta innan du gör det?

 13. FYFAN va SKÖN!!! det bäst ag någonsin hört!! jag och min polare gjorde en liknande grej i farsta.. ett gäng vakter stog och iaktog oss. så vi va “lite busiga” så vi gick in på pressbyrån brevid och sneglade igenom dörren-… och dom titta fortfarande på oss.. sedan gick vi sakta ut och sprang som galningar mot spärren och vakterna började flyga runt som vilda hönor och, precis då pöönar dom dörren för bagage och barnvagnar och så springer vi bara rakt igenom och blir jagade upp till perongen.. men vi fintar dom och låtsas gå på tunnelbanan på andra sidan men springer sedan direkt tillbaka ut från andra dörren och hoppar på den andra t-banan somgick hem igen.. så stängdes dörrarna och vi slapp undan… ^^ fast vi hade färdbevis.. xD

 14. underbaraste av dem alla. så jäkla bra, den dagen man vågar något sådant så kan man nog kalla sig själv för allsmäktig.

 15. wow!!!!det här var en av de roligaste historien om myten “månadskort annars ringer vi till polisen”.känner mig total identiferad.sl systemet sucks!har alltid undrat…vf finns det så jävla många kontrollanter om de står el går tillsammans hela tiden?va e menningen?skulle de inte va smartare om de spred sig så de fick jobba lite?

 16. Har aldrig besökt dig tidigare utan hamnade här genom en länk 🙂
  Och det här var det roligaste jag har läst på länge…hade min kondis varit bättre så hade jag försök mig på samma sak.

  Håller med dom andra…försök att skriva så att många fler kan läsa
  Du har nu fått en ny fast bloggläsare hos dig

 17. Aaahaahaha LOL!! höll fan på att garva ihjäl mig! Skriver med tårar i ögonen… Känner igen mig i många av dina liknelser hehe… Vilken vardags provokatör uj uj.. :-)))
   

  1. @aladin – Det var nog den töntigaste kommentar jag läst. Är du vuxen och fullt normal tyder din oförmåga att ta till dig ironiska nonsenstexter på en störning av något slag…

 18. Bra att du håller företaget MTR’s kontrollanter ( Inte SL’s )i god form. Det behövs nämligen för att stävja fuskåkandet som kostar dig och andra skattebetalare 250 Msek/år. Har du ork över kan du väl skrämma några klottrare, bombare och andra skadegörare som kostar ytterligare 200 Msek/år. För de pengarna skulle samhället kunna bygga många löparbanor för dig att ytterligare träna upp din kondis på. Lycka till.

 19. Drygt, dåligt skrivet och självgod ton som får mig att mest bli äcklad. Ytterligare en omogen unge som tror han är bäst i världen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *