I delar av staten Israel är inte det största problemet med den annalkande pandemin det faktum att människor dör som flugor, att världshandeln riskerar stanna upp, att gränser stängs, att paniken sprider sig, att muterade virus är ett hot mot mänskligheten, att framtiden för en massa människor är beroende på huruvida deras ledare har en bra beredskap, att det finns tillräckligt med botemedel, att människor har alternativ, att orsaken i mångt och mycket handlar om fattigdom, om möjlighet att få kunskap, att världens befolkning är en del av kretsloppet och lika försvarslösa för naturens krafter som rö för vinden…

Nej. I staten Israel är det största problemet för en del individer att epidemin heter svininfluensa och eftersom grisar inte är kosher så vägrar man använda det ordet

“We will call it Mexico flu. We won’t call it swine flu.”

Godnatt jord!

Uppdaterat: Dumt att hänga ut hela landet Israel. Det är  “Deputy Health Minister” Yakov Litzman – som uttalat sig som citerat, förvisso en representant för hälsomyndigheten men det behöver inte betyda att det är landet som helhet som tycker så.

Andra bloggar om , , , , , ,

10 Replies to “Är namnet egentligen problemet?”

 1. Det kanske är onödigt att påstå att det är hela “staten Israel” som tycker så, när det i själva verket handlade om en ultraortodox persons egna åsikter.

 2. Mm.. det gäller att inte lyfta blicken från naveln och koncentrera sig på väsentligheter. Man mår nog bättre av att ha Mexico flu än Swine flu, dessutom gudfruktigt obesudlad. A win-win thing.

 3. Jag har i dessa dagar svårt att förstå hur man kan skriva om Israel utan att nämna Palestina åtminstone i förbifarten – typ “människor dör som flugor i Gaza…” eller “att gränser stängs och Israel bygger murar på palestinsk mark” eller “paniken sprider sig i Västbanken under Israels ockupation” – vad som helst!

 4. Jag har svårt att förstå hur man i dessa dagar kan skriva om Israel utan att nämna Palestina åtminstone i förbifarten, typ – “människor dör som flugor i Gaza”, eller “gränser stängs och Israel bygger murar på palestinsk mark”, eller “paniken sprider sig i Västbanken under Israels ockupation” – vad som helst!

 5. @ fen – hallåj det var inte igår! visst ere a win- win 🙂

  @Elin – Det är inget svårt. Kolla här – Israel. Hur lätt som helst! Till och med med stora bokstäver går bra. ISRAEL. Man behöver inte alls nämna Palestina i samma andetag. Det är som att skriva Sverige utan att nämna samer eller deras situation…

  Dessutom innebörden i “- vad som helst!” innebär inte nödvändigtsvis att jag skriver det jag inbillar mig att du vill jag ska skriva.

 6. men är det inte så att han har rätt på ett lite konstigt sätt? Det är missvisande att kalla´den svininfluensan då det inte har påvisats att den har överförts från grisar. Bättre att kalla den Mexikansk influensa så får inte de där jävla egyptierna någon ursäkt att döda sina stackars grisar!!!!

 7. @ Emma – vad får dig att tro att citat “de där jävla egypterna” inte får en ursäkt att döda sina stackars mexikaner? Som sagt namnet är nog inte det största problemet- utan människors största problem är inskränkthet, okunskap och fördomar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *