Varför är jag inte förvånad.

Cirkus Maximus direktör har nu blivit åtalad för copyrightintrång då det verkar visa sig att någon akrobat har gjort ett nummer av någon annans nummer. Den andre hade tydligen skyddat deras ihoparbetade moves i USA. Och då blir det direkt olagligt att göra samma sak utan tillstånd TROTS att den som gör det var en av de som var med och skapade tricken.

Två artister som hade en trampolinakt ihop i den forna rumänska statscirkusen jobbade fram en ny akt och en av dem tog copyright på idén när han flyttade till USA.

Absurt? Skoja inte. Men det är så här copyright fungerar.

Frågan är om jag kan copyrightskydda en specifik snubbling på ett bananskal – och därefter dra in varenda jävel i rättsprocesser. Det är bara att glida in till första bästa akutcentral och hiva ut stämningsansökningar en massé…

5 Replies to “Coprightskydda en kullerbytta?”

 1. Jag är faktiskt lite kluven i den här frågan. Å ena sidan ser jag det som naturligt att man inte kan ha upphovsrätt på idrottsliga resultat/manövrer. Å andra sidan ser jag inga problem med upphovsrätt på en balett (i alla fall inte mer än jag ser problem med upphovsrätt överhuvud taget). Var i sammanhanget hamnar circuskonster?

  I det här fallet rör det sig inte om trapetsakrobatik eller liknande, utan om ett uppträdande. Originalet kan ses bl a här:

  http://www.youtube.com/watch?v=N_T3eFpr5pQ

  Jag har inte sett numret som blev polisanmält, så jag vet inte hur likt det var… men i mina ögon är det här numret minst lika skyddsvärt som Nötknäpparen (förutom då att Nötknäpparen är så gammal att den inte är skyddad längre).

 2. @Staffan – Det absurda här är ju inte att något har upphovsrättskyddats (vilket ifos kan diskuteras) utan att en tredje part, cirkusdirektören dras in för rätta. Det betyder att min chef kan dras inför rätta om jag spelar låtar på min jobbdator som upphovsmannen inte har gett sin tillåtelse för. Och det är ju en märklig situation.

  Men kan man skydda en balett borde man kunna skydda en cirkusakt. Why not? Kan man skydda cirkusakt då borde man kunna skydda idrottsliga rörelser (poser – tänker på backhoppning och Boklövs moves. Förstå om han hade patent på sin stil! Hur bra hade backhoppning mått?) Kan man skydda detta borde man kunna skydda resultat så inga tre kronor får i ett framtida os vinna över Kanda med 3-2 genom straffar?

 3. Äsh, det är gamla, ångestfyllda gubbar som lever på att vara sura. De njuter av att kunna sätta dit någon för en bagatell som denna 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *