Ja gbli rgale np åf ol k so mi ntek ans kriv akorrek tskriftspråk. Hu rjävl asvårts kad etv araa tta nvända “dem” och “de” pår ätts ätt?

Det här med att det är fel på skolan är bara båg. Fram med privata skolor hit och dit. Som om det skulle hjälpa. Det är ta mig fan fel på ungarna som inte kan ta till sig enkel elementär kunskap om personliga pronomen.

“Mig såg de på klubben imorgon. Dem dansade som om det var sista natten på igår. Dem såg ut att ha tråkroligt. Anita hade på sig dem där snygga jeansen. Min hjärta tog ett hopp och jag lovar att din ögon skulle rasat upp. Jag bjöd de på drinkar…”

Jag lovar attt jag var tvungen att stänga av wp´s rättstavning. Till och med operativsystemet trilskades när jag med våld mot hela min person, kunskap, uppfostran och skolgång skrev ovanstående rader. De flesta ser felen här och rycker till för de flesta språkliga grodorna (kvääk). Men minst 70% (ja alltså…inte av läsarna här utan nu talar jag lite generaliserande om alla dem andra…) tycker att “de” och “dem” sitter som en smash i 225 kiloblås i timmen av Roscoe Tanner.

Bananen åts upp av DEM eller bananen åts upp av DE.
DE åt upp bananen eller DEM åt upp bananen…

Hur jävla svårt ska det vara?

22 Replies to “De dem du dum”

 1. Jag är kass på sånt där.. brukar nog lyckas med de och dem dock. Det gör att jag blir lite fundersam på “alla dem andra”. Ska det vara så?
  /frågande trött

  beerbelly’s last blog post..Hemgång

 2. Jag förfasas dagligen över det taskiga språk folk använder. Om man inte kan skillnaden på “de” och “dem” är det bättre att genomgående skriva “dom”. Det sticker mindre i ögonen än felplacerade “de” och “dem”. Det som är extra störande är när jag får mail från universitetsstuderande i stil med:
  Jag har några frågor om det här ämne och hoppas att Du kan svara till dem.

  Till vem?! Om vad?!?

 3. Maria Visst är hon en stjärna på skithimlen men jag vill inte slösa värdefulla sekunder av mitt liv för att ge puckot Vutton en röst.

  *brrr*

  Hon är inte värd mer uppmärksamhet.

  kul att se dig här btw 😉

 4. nuskall vi se…barnen åts upp av dem bananen, eller hur var det nu…bränt barn luktar illa, eller var det dem banananen var god?

  nej jag lägger ner…

  btw steffe maila mig gärna en mailadress så kommer lite foton…

  ElLazaro

 5. Inte lär det bli bättre om jag ska tro på vad som sägs om kraven på blivande lärare. Lärare i svenska som inte själv kan svenska! Hjälp!

 6. Pingback: WoB
 7. “nu talar jag lite generaliserande om alla dem andra…” – det ska vara “de andra”…. 😛

  Är det inte så att det blivit en slappare hållning från skolans sida angående “de”, “dem” och “dom”? Jag har fått för mig att lärarna blivit liberalare här (fast jag tycker att det i så fall är fel, jag kan vara rätt konservativ i språkfrågor).

  Cliff Hanger’s last blog post..Lägg inte alla frön i samma bank

 8. Vid närmare eftertanke blev jag lite osäker. Om man pratar om “de andra” så är “de” objekt och borde således vara “dem”. Men spontant känns det ändå fel. Det känns mer rätt med “de andra” i denna mening. Är det inte så att det ska vara “de” när “de” paras ihop med ett annat ord (i detta fall “andra” i andra fall t ex “där”, som i “de där”)?

  Cliff Hanger’s last blog post..Lägg inte alla frön i samma bank

 9. Riktigt snygg rubrik. Har läst din blogg en längre tid utan att ha kommenterat, så det är väl på tiden.

  Jag anser, tvärt emot dig, att man i stor grad kan skylla på skolan. Jag har alltid tyckt att det är roligt att skriva och har alltid sugit in det mesta jag blivit undervisad. Vad gäller de och dem så har jag aldrig lärt mig att använda dem korrekt. Kan det fortfarande inte perfekt även om jag anser mig bemästra det helt ok tack vare känsla och med hjälp av “vi/oss knepet” som jag googlat fram.

  Problemet tror jag är att eleverna har fått för stor makt över lärarna i skolan idag. Eleverna gillar inte grammatik så därför bantar lärarna ner den delen så mycket som möjligt för att inte bli opopulära. I mitt fall resulterade det i högstadiet till att vi hade en grammatikperiod i två veckor, sedan no more. Samma sak blev det i gymnasiet, en kort period. Svensk grammatik är inget man lär sig på några hetsveckor, man måste nöta in det. Istället satt vi och läste böcker på lektionerna, eller eftersom vi ändå skulle läsa fick ofta göra det vart vi ville, ja hur många tror du läste?

 10. Får man spä på litet…?
  Häromdagen när jag lyssnade på radio hörde jag en kvinnlig (vad nu det har för betydelse!?)nyhetsuppläsare läsa någon slags inlägg om vår gamle justitieminister Lennart Geijer där hon uttalade hans efternamn precis som det är skrivet – alltså med G i början istället för J. Detta är bara ETT exempel på ord/namn som uttalas så man antingen inte förstår eller brister ut i gapskratt SUCK!

 11. BB Magkänslan säger “alla de andra” om du syftar på ett gäng dårar i ett hörn…

  *hukar lite så att inte en sträng svenskafröken klampar in med pekpinnar och väser objekt, subjekt…*

  Nini Jag skulle replayat exakt så.

  Till vem!? Om vad!?

  😉

  ElLazaro Mail skickat. Ser fram emot softa soliga bilder kanske kan man få en bild på ett och ett annat lejon?

  Gubben jak er ert svsnkalaäret och har varit svenska språklerare i exakt många år…

  🙂

  Raggoparden Presic. Objekt och subjekt.

  Runka till en bild
  Subjektet utför handling kollandes på objektet. Kan inte bli enklare…

  Smultronpaj Hahah…visst är det humor när man skriver fel förklarandes hur fel andra gör…

  jodan Välkommen hit. Fan såg bilden på Sudden hos dig. Stort som fan!

  Visst ere som du säger att skolan, lärarna, schemaläggningen etc kan vara en stor bov, men jag anser fortfarande att det är upp till varje individ att ta reda på hur man ska använda det skrivna språket och dess regler.

  Vill du ha min respekt och förståelse när du skriver något så skriv enligt regelverket. För det är ju så att om man talar och skriver “dåligt” så anses man vara mindre kunnig och intelligent. Det följer inte men det är så omvärlden generellt ser på en.

  Sen är jag vän av att vrida och vända på språket och nydaningar och sammansattningar av ord som egentligen inte finns kan vara värsta kryddan i en annars torftig text.

  Oldisen Hahaha. Jag är så gammal så att jag minns hur man på nyheterna uttalade Gorbatjofs(?) namn som “Gorbatjoff” och så plötsligt en dag skulle det uttalas “Garbatjev”. Supermysko!

  Maruschka Smutt link! Man tackar.

  ne Ja men jag säger ju det…;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *