Igår kom jag på det. En sak jag funderat på under många långa och mörka nätter. Även dagtid har det ockuperat mitt omedelbara medvetande och deltagit till att fördjupa fårorna i pannan. Det är ingen världsomstörtande fundering mer en fundering som legat och kliat mitt irritationscenter. Nämnligen: varför ligger alla i den mittersta filen på en trefilig motorväg?

I andra länder chillar de långsamma i den innersta filen, de med lite mer mod att pressa på gaspedalen ligger i mitten och daredevilarna i den yttersta. Men i Sverige? Nope alla ligger och fegar i mitten. Även de som ligger 20 under tillåten hastighet. Varför det?

Jo serni. Vi är ju i landet lagom. Där jävligt mycket är kanske, mja, det beror på, vad tycker du, nämen inte ska jag, tja så kan man i och för sig se det, det kan man ju tycka, precis…  osv i linje med menlöshetetens lagar. Och då är det ju nästan ristat in i naturlagarna att man inte vågar sticka ut och ligga i den innersta filen. Vad ska folk tänka? Nä bäst att ligga i mitten och inte sticka ut, dra till sig för mycket uppmärksamhet. Man ska ju som bekant inte förhäva sig.

Och i landet lagom där allt är fucked upp går det faktiskt snabbast i den innersta filen. Det är mig ni ser svischa förbi i 130 blås med bakåtslickat takbox.

En annan sak – varför i helvete gasar alla på när man kommer till omkörningsfilerna på enfiliga motorvägar? Om jag inte var fullt koncentrerad med att pressa pedalen i mattan skulle jag nog skratta högt. Den princip som kickar in här är nog “du ska inte komma här och komma”…

Det är också därför de nya moderaterna kom och plockade röster. De ställde sig upp och sa ” tjena vi är det nya mitten”. Fasade ut det mörkblåa till det lite mer mesiga, mjäkiga babyblåa. Klart de fick röster då. Och vad har vi fått för en statsminister. En som knappt syns, hörs eller gör något…så… mellan liksom…

12 Replies to “Landet lagoms lagar”

 1. Du har återigen så jäkla rätt! Det du nämner är ett mer eller mindre konstant irritationsämne för mig. Skall du köra i 60, lägg dig för h**vete i högerfilen! Mittfilsmjäkare suger! Även jag ligger för det mesta med plattan i mattan i högerfilen. Synd att min bil inte går så fort.

 2. Detta fenomen är ngt av det mest irriterande som finns, skräckexempel finns på de som ligger näst längst åt vänster på en 4-filig motorväg i precis laglig hastighet när det inte finns annan trafik, varför i hela världen vill man göra ngt så idiotiskt? För att köra om lagligt måste man ju då byta fil 3 ggr. Problemet med att köra i högerfilen när det finns trafik är ju att det alltid med ett par kilometers avstånd finns någon som har fattat grejen med flera filer och faktiskt ligger där och kör sakta, vilket skapar problem om man rusar fram i 140, för att inte snacka om alla idioter som har fått för sig att det är ok att byta fil åt just höger utan att vare sig blinka INNAN eller kolla döda vinkeln

 3. När jag kör mammas bil är jag den där störiga jäveln som surfar mellan alla filer i alldeles för hög hastighet. Ni vet den där som oavsett fil alltid kommer först, kör om alla och aldrig behöver bromsa.

  Det värsta som finns är när det ligger nån jävla tönt i vänsterfilen som kör långsammare än jag och INTE flyttar på sig, för att jag är tjej och kommer i en V70. Move or die säger jag bara!

 4. Jag tror att anledningen till att många bilförare ligger 10 km/h under hastighetsgränsen på enfiliga motorvägar (sådana där med vajerräcken iallafall), är att de upplever vägen som jättesmal och otäck. När det sedan blir dubbelfiligt känner de sig säkrare och ökar hastigheten.

  Sedan spelar säkert jantelagar och sånt in… “Här ska inte komma och köras om inte, över min döda kropp”.

 5. Är det ingen som är normal här?
  Självklart kör man i den högra filen om man kör lagligt. Ska man köra om får man byta till någon av de vänstra.
  Har inte stött på detta problem. Kan ni inte köra bil i storstan???

 6. Så himla rätt. Ingen vill sticka ut och något håll. Du får inte vara för bra eller för dålig. Det uppfostras vi redan till i skolan, inte konstigt att vuxna männiksor fortsätter att köra i lagomfilen. Själv ligger jag gärna och kör 5 meter in från motorvägen där det inte finns någon väg. Stigar och grusvägar skulle K-märkas.

 7. Grejen med att ligga i mitten är att man då har fler alternativ, då kan man köra om på båda sidorna, om nu den ena filen skulle vara upptagen just för stunden… så kan man köra om i den andra istället…

 8. Micke: En annan rätt irriterande sak är de som tror att de har “rätt” till yttersta filen för att de kör ca 30 km/h för fort konstant på motorvägen. Och sen har mage att irritera sig på att folk hastigt (i deras ögon) byter fil när de kommer bakifrån i alldeles för hög hastighet…

 9. Micke – Jag måste hålla med Andreas här. Om du kör i 140 har du liksom ingen talan. Du kör fel (olagligt) och kan inte komma och klaga på någon som är i vägen för dig. Ibland händer följande: Jag ligger på en 70-väg och kör i 90 km/h om en bil som ligger i högerfilen. Då uppenbarar sig plötsligt någon fartdåre i backspegeln som stormat fram i 120 km/h och lägger sig 20 cm bakom mig. Fuck you! tänker jag ofta då. Om du muckar med mig och lägger dig provocerande nära, kan jag jävlas tillbaka. Då sänker jag i stället mjukt hastigheten och blockerar vägen för dig, genom att lägga mig ungefär jämsides med den bil som jag höll på att köra om. Kom inte här och kom, liksom. 😉

 10. det här var en het potatis.

  Mr.M – Mittfilsmjäkare…hoho

  Micke- döda vinkeln tycker jag är en rätt så trevlig hangout. Jag är där skitofta.

  Nini- frågan här är…har du bakåtkammat takbox eller inte. Utan…*tsk* med R e s p e k t 😉

  Moddan- mors i skogen 🙂

  Remo – förmodligen är det så…men då ska de fan i mig inte ut på vägen öht, eller?

  Mr Blues – ah…du gör det till ett storstadsfenomen? Visst jag e game. Hörni era stadslallare – kan ni inte köra bil eller. Fan håll er till tunnelbanan 😉

  Blixten – HAHAHA…stigfinnaren då?

  Andreas – Ah. men då är vi där igen. det här mesiga inte våga ta ställning. utan bara plaskar omkring i det ljumma mitten – med argumentet att man har så massor med options. Bah jag tror att det är en försnyggning av lagomandet. Jävligt snygg men fortfarande lite skabbig i kanterna 😉

  Cliff – HAHAHAHA…precis det jag anar är drivet till allt ont i trafiken. Kom inte här och kom liksom.

 11. Fast ibland är ju jag den där dåren som kommer farande i vänsterflien, det ska medges… särskilt i morse, då jag var på väg till jobbet. Men jag hade en god anledning att vara irriterad. Muppen framför låg ju i 50 på 70-sträckan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *