Vi bjuds hem till polarna för en chillkväll. Middag, vin och allmänt trevligt. Lite medelålders sådär, känns som om man är statist i “Vuxna Människor”. Samtalsämnen är semestern, valet, blöjmärken och det förbannat höga bensinpriset (ett ämne jag ville vi skulle diskutera medan de övriga ville spela pictonary).

Fram på småtimmarna kom den obligatorisk ostbrickan fram, med olika hårda ostar men även med smör och mjuka ostar i olika byttor. Och härifrån tog kvällen en mollaktig vändning.

Fylleslagsmål? Politisk diskussion som urartade? Kladd på andras fruar? Nosiriba…ännu värre än så. Mycket värre! Slaget vid Hasting 1066 nivå.

Ett smörpaket var orsaken, rektanguljärt till sin form (även om det finns andra former) och att ta smör kan ju inte vara så svårt. Det krävs ingen doktotsexamen menar jag. Men när man hos polaren blir erbjuden en macka och är tvungen att stoppa ned smörkniven i en sörjig fet gegga, med brödsmulor liggandes lite utspritt i smöret nochanlant sådär, havererar ordninsgsinnet i mig och hos frugan. Speciellt om smöret har djupa kratar i sig som skulle få Grand Canyon att avundsjukt häpet dra in luft.

Jag o frugan är lite anala när det gäller sådant. Man tar smör medelst ett mjukt svep längs med hela paketets längdriktning. Inget annat! Inga djupa gropar får göras. Lika förbjudet är att ta mer smör än vad brödbiten kräver.

Det är något som är bannat hos oss. Vi pax vobiskar som satan om det skulle hända hemma. Vilket aldrig händer. Men när det händer befinner sig hushållet i en märklig situation då båda medlemmarna skyller på varandra. Moment 22 in absurdum. Det är…det är som… fan jag hittar ingen bra liknelse…som att hyvla mer ost än man behöver. För att langa den på mackan så att ostskivan får lite marmelad på sig för att sedan lägga tillbaka det på osten. Så gör man väl inte?

Och dödsynden är att dra av smörkniven på smörpaketet. Speciell om man har excessat hårt på knäckebröd. Eller att blanda knivar…från smör till philadelphiapaketet utan att passera en kran och den gröna sidan på svampen.

16 Replies to “Smöra rätt…”

 1. Slaget vid Hastings har blivit återkommande 😉

  Kälkostar och canyonsmör går bort.. Och framförallt smulor i smöret.. Vidrigt… =/

 2. Åhhh, äntligen någon som har begripit hur man skall ta smör! Det skall helst göras med sån precision så att själva ytan nästan ser orörd ut, bara lite längre ner än när man öppnar asken!

 3. SPECIELLT om man ska ha gäster, då är det väl för bubblan bara att tjacka ett nytt paket för ändamålet(!), SPECIELLT om har ett ohemult smöraskskick i vardagen.

 4. …eller krusidulla upp smöret snyggt på ett fat med sån där speciell smörkrusgrej och kanske fiiinhacka aningens persilja och strö på toppen…då blir det fint och sen spolar man bort det som blir över dvs hamnar aldrig tillbaks i kylen mer 😉

 5. Lunatrixx jag vet. när jag skrev det fick jag dejavu känsla…men hänvisade det till skolarbetet för en massa herrans år sedan. döm om min förvåning när jag så att det bara var timmar sedan jag droppade “hastings 1066”

  från o med slut med det. Waterloo är en runnerup;)

  Rexxiez shiiit du hade krav på smörytan finnish till o med! hahaha

  frollen
  smöraskskick
  smörskskick
  sörasksick
  smraskkick
  smörskick
  smörakick…

  prova att skriva det skitsnabbt samtidigt som du tuggar på en digestive…skitsvårt ;=)

  Garbo precis min melodi! men när man åker på finlandsfärjan och bufféfreaksen har haft sitt roliga så ser den sörjan så sorlig ut…

 6. Jag har aldrig träffat dig, vet nästan ingenting om dig, men efter denna post har du för evigt min fulla respekt!

  Man gör *inte* gropar i smöret! Så enkelt är det!
  Jag är en fruktansvärt tolerant människa, jag kan ta en smäll på käften och leende fråga personen som slog mig varför han gjorde så, men är det nåt som retar gallfeber på mig så är det gropar i smörpaket. Det, och folk som hyvlar osten så den ser ut som 90 meters backen i vinter OS.
  DET ÄR BARA SÅ FEL!!!

 7. sockerdricka fan vad schysst att du fattar grejjen. folk som inte tar bort ostens hårda kant är nog nästan besläktade med hin håle himself.

  Anonymous jag brukar sällan kommentera anonymer men denna anonymis går inte att bara ignorera ( mest för den ohemult fina äran att vinna respekten) men också för att du kan ta en käftsmäll men inte gropad smör. Det vittnar om en person med koll på perspektiven. Klockrent!

  jag tar av mig hatten och bockar( och hoppas inte att den begynnade flinten skall blända allt för mycket)

  😉

 8. Aj, aj, jag tror att dina gäster hade fler hyss för sig när ni inte tittade på. du såg nog bara toppen av isberget. Jag tror att de drack mjölk direkt ur paketet, använde sina egna matknivar till smöret, ollade din rakapparat och använde era tandborstar som toaborstar. Plus lite andra grejer som inte lämpar sig i skrift… 😉

 9. att smula i smöret borde göras straffbart. jag har periodvis tvingats ha eget smörpaket på grund av övriga familjemedlemmars slarv med smörhygien. hur hett känns det att äta upp någon annans brödsmulor? nej, då strejkar jag. det kan väl inte vara så förbaskat svårt att bedöma hur stor smörmängd som behövs?

 10. Cliff Hanger det är av den anledningen vi aldrig (läs: A L D R I G) bjuder hem folk till vår humbla lya.

  hanna det är ett statement med pondus: MITT SMÖRPAKET!

  rör och dö liksom 😉

 11. det värsta är att familjen inte riktigt förstår sig på hur viktig den frågan är för mig. om deras smör tar slut börjar de respektlöst nog äta ur mitt paket, så att jag tvingas leva utan smör fram tills nästa besök till ica. jag fösökte karva ut mitt namn i smöret ett tag, för att få dem att förstå att smöret var mitt. H A N N A S liksom, men det var inte så estetiskt tilltalande. jag håller med rexxie om att ytan ska se orörd ut.

  det bästa är förresten de små smörpaketen man får på hotellfrukostar, fint mönster och ingen risk att någon annat varit där och dumpat sina smulor. heaven!

 12. Jag förstår inte de människor som envisas med att avverka smörpaket från en sida till en annan, istället för översta skiktet längsmed liksom… Okej, lite svårt att föreställa sig kanske, men tänk när du har ett halvfullt paket med smör, som är liksom, kapat från mitten och ända ner till botten. Den andra halvan är fortfarande orörd från topp till botten, och i värsta fall ligger till och med folien kvar!

  Då vill jag bara smeta ut allt till ett jämnt lager…

 13. Dottern applåderar här. Jag är lite mer modest, retar mej men smörvägrar inte.
  Men de andra aspekterna då? Innerlocket av metalligt papper kvar eller av? Smörkniven t återanvändning liggande på asklocket i kylen eller t disken? Eller rent av klippt hål i locket för kniven a´la gammal smörask av porslin?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *