Är det någon mer än jag som tycker att klottring borde bestraffas hårdare? Det är jättetrist att stiga in i en tunnelbanevagn som några har saboterat med sitt klotter. Varför gör man så? Det kan inte finnas någon som tycker att det är “cool”, förutom de själva.

Andra klottrare måste ju bli arga för att någon redan har hunnit förstora vagnen. Och vanliga trafikanter för att det är så otrevligt och att det ser så smutsigt ut. För att inte tala om kläderna man kan förstora. En gång fick jag en snygg dyr t-shit förstörd med klotter. Det var inte kul att komma hem med bakvänd text till mina föräldrar, som precis hade köpt den till mig i födelsedagspresent.

Och man ser ju aldrig vad de skriver. Vad är då meningen med det?

20 Replies to “Varför klottrar man”

 1. Håller med fullkomligt.

  Jag kan förstå Graffiti till viss del. Då den är snyggt målad på smarta platser. Men detta jä**a “taggande” är ett oskick som borde bestraffas med publik bitchslappning på TV3.

  Finns ju liksom ingen mening, dels så tvättas det bort snarast och blir mest en grådassig smegma, inte för att dom är läsliga innan heller, men ändå.

 2. Problemet är att de får en kick av att se sin tag precis överallt. Det är tagwar för fjortisar. Den som syns överallt får respekt av sina polare.

  Det är inte snyggt, men det är bättre än att sparkar någon i skallen och filmar det med mobilen.

  När hormoner rusar och det inte finns något sätt att hävda sig på så blir det tyvärr såhär.

 3. Jag har gått runt med en bakåframvänd tag i baken en hel dag utan att veta om det. Resultat av en sittning på nymålat konstverk på säte. Brallorna blev aldrig rena igen så de fick statura exempel för hur surt det kan bli när man åker t-bana. Läs gärna mer om t-bane-tankar på min blogg idag…

 4. Riktig graffiti är snyggt, med tags är skitfult. Grejen är den att jag ändå kan “tolerera det”, även om jag aldrig kommer att gilla det, på vissa byggnationer såsom tunnlar, broar diverse. Men privata hus?? Wtf??

  Lennart the prao – hur kunde du få tags på din tröja?

 5. Håller med dig…..men vet att de är svårt att komma åt. Så fort det blivit klottrat med tags på vår skola tex där jag jobbar fotograferas det och ges till polisen. Men vi får aldrig veta om de hittar de skyldiga. 🙁

 6. Det finns utsedda platser för klottrare. Där kan de hålla sig. Övrig klottring är bara vandalisering enligt min mening och borde tas allvarligt på. Alla brott trappas upp. Börjar med snatteri och slutar med beväpnat rån. Ja.. Du fattar vinken.

 7. Det är ett jäkla otyg, helt klart. Överhuvudtaget har jag svårt för folk som sätter sitt ego före andras på det viset. Som straff borde man spänna fast klottrarna och tvångstatuera in fult klotter på dem.

 8. lennart the prao. det var observant att klottrarna faktiskt förstör för andra klottrare och därför borde låta bli. Djupt. Det låter som man skulle kunna formulera en filosofisk regel från det du skrev. Du har aldrig funderat på att bli filosof när du blir stor?

 9. nu är ju jag lite sen med den här kommentaren, men frågan man i det här fallet måste ställa sig är ju vem som har rätt till det offentliga rummet? lika mycket som ni som inte vill ha grafitti har rätt att inte vilja det, lika mycket rätt har ju de som klottrar. jag är helt för grafitti, även om det är tråkigt att någons kläder förstörs av det.

 10. med det resonemanget kan man göra rätt mycket.

  lika mycket som de som vill ha demokrati vill inte jag ha demokrati…

  lika mycket som de som vill ha blattar på våra gator vill inte jag ha blattar på gatorna…

  lika mycket som folk betalar skatt…

  Ja du fattar nog. Samhället är i stort sett en överenskommelse mellan människors olika viljor/preferanser. Man kommer överens om ett “kontrakt” dvs inte slå någon för att han är ful, inte våldta någon, inte mörda någon etc… och nu är inte klotter av samma magnitud, men de flesta gillar inte oorganiserat klotter som är av karaktären “fult” fula ord , zapp, klapp och allt de hittar på. Va fan jag kan tagga globen med “steffe” en miljon gånger, och hur snuggt är det? Det är bara rent sabotage och infaltilt.

  Jag personligen har sett fett sköna graffitti i La, San Francisco mm. och tycker att det kan vara skitsnyggt och skickligt gjort. Men en vägg där det taggats med någons idiotnamn en miljon gånger är inte graffiti det är bara fult…och ja jag är medveten om att skönhet ligger i betraktarens ögon men jag är övertygad om att de flesta tycker likadant.

  Med all respekt för din åsikt, trots att du är anonym 😉

 11. Ni förstår inte att tags och graffiti är en sammanhållande ungdomskultur. Ungdomar skapar sig en gemensam plattform i det offentliga rummet där DE har skapat “en överenskommelse mellan människors olika viljor/preferanser”. Detta är lika oförståerligt för den gamla generationen som för de som inte håller med samhällets kristna värderingar. Trots allt är graffiti bara en färg på en vägg, ett namn där man kräver den urbana allemansrätten. Ni borde rikta er ilska mot reklam som är ett fascistiskt uttrycksätt, reklam är skapad för hjärntvätt för att oftast konsumera något som man egentligen inte behöver eller som skadar en själv(coca-cola)och så bestryker den dagens kapitalistiska samhälle att man bara kan hävda sig om man har pengar.

 12. @graffitimålare – Eller så kan du läsa inlägget en gång till och sänka blodtrycket.

  Det är en jävla skillnad på att måla på en betongvägg och att spraya ner en tunnelbanevagn – vilket är det Steffo ondgör sig över.

  Om du nu sprayar ditt “krav på urban allemansrätt” på en betongvägg/pelare/ljudskyddsvall eller va fan som helst så är det skadegörelse och kostar skattepengar som fan när det ska saneras men det förstör åtminstone inte kläder så där direkt.

  Däremot att spraya ner en busskur/tågvagn/säte är inte konst eller nåt annat du försöker kalla det. Det är skadegörelse i allra högsta grad och bidrar bara till att vi andra “oförstående generationer” aldrig kommer tycka att det ni gör är ok eller vilja sponsra er med lagliga väggar eller lägre böter.

 13. graffitimålare Senast igår såg jag några kötthuvven försöka spraya sina tags på en vägg…

  Idioter som inte har många hjärnceller kvar – måhända lite för mycket sniff på sprayfärgen eller några dna-strängar som inte är riktigt åskruvade där.

  Som Nini säger – det är en jävla skillnad på att spraya upp en trist betongvägg med häftig och allt som oftast läcker graffitivägg – jag har sett sådant i staterna och att kladda zip, sapp eller zopp en miljon gånger på en vägg kan inte ens av den blindaste kallas graffiti-konst.

  Inte ens en hårdsniffade limberusad jävla idiot kan kalla det “krav på urban allemansrätt”. Kladda på din egen vägg. Jag är inte intresserad av patetiska låtsasmanifestationer. Speciellt inte när det är mina skattepengar som används för att tvätta rent väggar efter er.

  Jag har krav på att få skita var jag vill…ge mig din adress så kommer jag hem till dig och utför min “urbana NATURLIGA rätt att skita där jag känner för det” kanske utanför din dörr eller varför inte på kladda skit på väggen mittemot…det är precis samma sak

  Ge dig inte in på områden du inte fattar – reklam är fascistiskt uttrycksätt??? Och det menar du inte att idioter som spelar efter egna regler inte är eller???

  Och försök inte göra det till någon jävla generationspryl – du har inte en susning om vilken generation jag tillhör. Fysisk, konstnärlig eller mental…

 14. Idioter som inte vill delta i samhället borde inte behöva det.
  Tycker vi kan mäta ut lämpligt område i norrland där ingen bor och skänka till alla som inte vill delta på samma villkor som andra.
  Hells angels, (andra) brottslingar, klottrare mfl. Vill man inte bo där så kör man efter samma regler som alla andra.
  Rättigheterna som de här personerna alltid skriker efter och tolkar på de märkligaste sätt är egentligen exakt 50/50 med skyldigheterna som aldrig nämns.
  Lycka till i ert perfekta anarki sammhälle 😉
  Blir ledsen när jag ser 1600tals hus taggade. Privata bostads hus, där jag vet att de boende kommer få pröjsa 50k+ för sanering.
  Säger som övriga graffiti på rätt plats av någon som kan är snyggt. Resten är bara idioter som sysslar med.

  beerbelly’s last blog post..Fredag

 15. klotter är fint! komiskt att man kan bli så förbannad över lite färg, jorden har tydligen gått under. Överförilskan på något mer betydelsefult istället så sak du se att ni kanske kan glömma alla dessa hemska klottrare och tänka på annat. Hoppas ni kan sova gått inatt eller föresten håll er uppe för det kanske är någon som kommer och klottrar på JUST din port inatt.

 16. För att det är kul och de flesta kan göra ganska snygga tags, men visst det finns alltid mupptoys som gör skitfula tags om de har någon, om inte skriver dem sina riktiga namn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *