När boktryckarkonsten började visa upp sig sa rådande maktkoncentrationer “Böcker is the shit! Som vi kan tjäna fett med deg på“.

MEN när läsekonsten började bli ett hot och människor började tänka och ifrågasätta dogmer (typ: “borde inte Bibelns ord smälla högre än kyrkans?”, “är Gud verkligen helig?“) ville man förbjuda “farliga skrifter” och “irrläror” av intresseorganisationer (läs: kyrkan) med resultatet att en del duktiga upphovsmän fick sätta livet till och deras alster brändes till och med på bål (snacka om intrång i upphovsrätten). Allt som oftast efter utpekning av privatspanare som inte behövde mer skill än att peka och skrika “kättare!“. Och ve den som delade åsikt med en kättare! De som hade rätt att döma ut straff var människor som hade djup insikt och kunskap om kristendomen (läs: korrupta präster).

Källa: Historien

NU

Internet is the shit. Vi måste ha en hemsida! Så att vi kan tjäna fett med deg“, sa alla företag med självaktning när nätet blev allmän egendom.

MEN när folk började bli duktiga användare och krävde mer än platta hemsidor och ifrågasatte varför en del företag inte använde nätet fullt ut och började ifrågasätta dogmer (typ:” borde det inte vara billigare och bättre att köpa musik digtalt än på cd-skiva?”, “är upphovsrätten verkligen helig?”) vill man förbjuda “farliga siter” (läs: Napster)och “irrläror” (läs: fildelning) av intresseorganisationer (läs: IFPI) med resultatet att en del duktiga upphovsmän (läs: mindre kända artister) får sätta sin möjlighet till nya sätt att förtjäna sitt uppehälle i riskzonen. Allt som oftast efter utpekning av privatspanare (läs: APB) som inte behöver mer skill än att peka och skrika “fildelare“. Och ve den som delar filer med en fildelare! De som har rätt att döma straff är människor som har djup insikt och kunskap om upphovsrätten (läs: korrupta domare)

Källa: Nutiden

Fan vilken tur att en del sket i etablissemanget och fildelade åsikter som fan på den tiden…eller?

Andra bloggar om , , , , , , , , , , ,

One Reply to “Mönstret går igen…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *