– Vårdcentralen, du talar med syster Kicki.
– Och du talar med broder Stefan!
– Ursäkta?
– Haha…jag skojar, men uppenbarligen är det bara en av oss som uppskattar skämtet…
– Vad kan jag hjälpa till med?
– Ah…effektivitet är det som gäller. Ok …öh…jag behöver träffa en läkare. Har skitont i axlarna serru.
– Vem är din husläkare?
– Inte en susning.
– Ok… ditt personnummer?
– 123456 streck 7890
– Ett ögonblick
– Självkart Kicki

Vad är grejen med att man blir “Ok, Bosse” eller “Fixar du det Lenny” med folk man inte känner. De har bara sagt sitt namn. Och hur vet jag att de heter så? Själv hade jag hetat olika saker varje dag. Om inte annat för att fucka upp lallarna som ringer hela jävla tiden…

Tillbaka till den sjuka vården. Vi slutade som ni minns med mig sägandes “självklart Kicki”…

Smutt, tänkte jag. Sjukvården lirar ju. Effektiva som satan. Undrar om hon har på sig en grön eller en vit sjuksköterskeuniform. Verkar jag pervo om jag frågar henne det? Det vore en fjäder i hatten. Sjuksystersex, hjälpen skitnära om infarkten skulle kicka in några år innan planerad händelsedatum.

– Din husläkare är dr. Olsson!
– Coolt, när kan jag få en tid?
– Vi har öppen mottagning mellan 9-10.30 alla dagar.
– Ja men jag vill ha en tid. Jag har inte tid att sitta i flera timmar och vänta.
– De brukar gå rätt fort…
– Inte på Greys Anathomy!
– Du vet att det är en teveserie va?
– Ja det vet jag men en realistisk en. Till skillnad från soppan Cityakuten…sen så gillar jag den där skumma serien med killen som talar med sig själv, och vaktmästaren som verkar vara helt rökt. Haja att hamna på en sådan avdelning. Ojdå…nu kom jag av mig. Det måste vara smärtorna i axeln som spökar. I vanliga fall är jag skitfokuserad. Om du slår upp “fokuserad” i ett lexicon så ser du med all säkerhet en bild på mig. Titta nu kom jag av mig igen. Kan du inte hooka upp mig på en tid?
– Då får du ringa doktorn själv och boka
– Ok, kan du koppla mig.
– Han har teletid 8-8.15 på tisdagar.
– …

Alltså doktorn som har minst 400 000 kr i studieskulder och är en hejare på muskelvävnader, galloperande krupp och inre svettningar måste själv sitta och boka sina tider själv.

Wtf?

Vad gör receptionisten för nytta? Hur svårt ska det va att ha en kalender som fylls på allt eftersom sjuklingarna ringer upp? Och hur vet jag att doktorn inte hänger av luren under den där kvarten för att lisma på snygg sköterska i grön uniform? Och att åka dit och hänga på morgonen verkar ju vara förenat med direkt stress. Det känns ju som om man kommer att självläka och på kuppen självdö av tristess…

Det är något sjukt med vården…

6 Replies to “Den sjuka vården…”

 1. Säg det inte till nån, men jag har hittat en fiffig lösning (på husläkar-tidsbeställning-omöjligatiderproblematiken), som i alla fall fungerar på Södermalm. det finns en mottagning, dit man kan komma halv-akut (dvs man ringer och beställer tid SAMMA KVÄLL). Då slipper man
  1) SÖS akutavdelning
  2) Husläkarpisset
  och istället får man hjälp PRONTO.

  Vad som kan vara upprörande ur ett samhällsekonomiskt perspektiv är att varje gång jag har varit på sagda mottagning (i egen sak eller tillsammans med sjuka barn) har doktorn i fråga suttit sysslolös. Inga patienter i väntrummet. Det är nästan så att man tror att det är parallell Twin Peaks-verklighet eller nåt. Men det är på riktigt!

 2. Ja usch.
  Sjukvården är inte något för den som har ont om tid.

  På semestern fick jag åka in till sjukan för starka bröstsmärtor. Dem gjorde ekg och sen fick jag vänta, det var 9 pers på akutmottagningen och en läkare på hela sjukan (en av två öppna i gbg).
  när jag klockan 10 på morgon hade väntat i 7h gick jag till receptionen o sa att deras självläkning i väntrummet har börjat verka o att jag åker hem. Varpå jag fick upplysningen om att jag borde vänta för nu är jag nummer 7 i kön, vilket tydligen skulle betyda att det bara är några timmar kvar.
  Hon fick en om-blickar-kunde-döda-blick o sen satte jag mig på spårvagnen o åkte hem.

  Så stanna hemma o självläk istället, annars är risken du får söka mental hjälp efter för mycket erfarenhet med sjukhus 🙂

 3. Känner igen det. Det är samma sak med myndigheter och såna. Själv har jag jagat en person på kommunen en längre tid innan jag gav upp.
  Hela berättelsen finns här

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *