All rise!

Eller ja så säger man inte i Sverige men för storyns skull får det vara kvar. Alla ställde sig upp. Jag med eftersom det hade vari en lång lång genomgång. Domaren satte sig ned och sedan fick vi alla sätta oss ned. Han gav mig en hastig blick och slickade sig om läppen. Jag visste precis vad det innebar. Bytet var infångat och nu skulle det slaktas.

”Rätten finner att du Steffo Sugbloggare är skyldig till illegal nedtankning av Pirate of The Caribbean och trots 2 varningar från legala representanter laddade ned 2 och 3:an. Därför dömer vi dig till ett års avstängning från Internet. Har du något att tillägga?”

Jag svepte med blicken i lokalen och såg att Antipiratbyråns face of the year Henrik Pontén andades ut. Äntligen får han resultatet av alla års jagande efter elaka nedladdare. Rättvisan segrade till slut. Henrik log. Moinque Wadsted också. Domaren log. Jag log.

Idel leenden.

Jag knäppte bort en imaginär dammtuss från den av polaren lånade slicka pjyam…öh…piratkostymen och bad att få resa på mig och ställa några frågor. Domaren biföll min önskan.

– Jag är alltså avstängd från Internet i ett år? Har jag förstått rätt?
– Korrekt!
– Jag får inte surfa?
– Korrekt!
– Inte kolla mina mail?
– Korrekt!
– Inte facebooka?
– Korrekt!
– Inte twittra?
– Korrekt!
– Inte närma mig Internet i någon form?
– Korrekt!
– Inte betala mina räkningar…
– Öh…vad har det med Internet att göra.
– Jo serru herr domare. Jag har internetbank och min lön sätts in på det kontot och för att betala mina räkningar måste jag logga in på banken, men som jag förstår det kan jag inte göra detta under ett år och är alltså befriad från att betala mina räkningar. Är det korrekt?
– Vänta nu lite. Du kan väl betala dina räkningar. Det är väl bara att gå till en bankomat…
– Herr domare är väl medveten om att bankomatsystemet är kopplat till Internet, ifos via vpn men i alla fall, och eftersom jag inte får använda mig av Internet så bryter jag mot domen om jag går fram till en bankomat. Dessutom borde ni väl ta mina kreditkort i beslag så att jag inte har access till elektronisk hantering via Internet till mina pengar.
– Eh…
– Ett alternativ dock är att jag ber min arbetsgivare ge mig min lön rakt i handen…
– Ja det verkar vara en bra lösning.
– Emellertid tror jag att min arbetsgivare inte vill ge mig lön längre eftersom jag arbetar med IT och data och det får jag ju inte enligt domen befatta mig med.
– Vi snackar med din chef. Du ska få andra arbetsuppgifter.
– På ett IT-företag?
– Du kan väl göra andra uppgifter?
– Jag är anställd som IT-ansvarig och support för ett 100-tal personer som är utspridda över världen och…*host* vi använder Internet.
– Uhm…
– Fast jag kan ju ringa istället.
– Ja det är ju en lösning.
– Aj då…glömde bort att vi använder Skype och IM-system.
– Se det går icke!
– Jag vet men det kommer att kännas ohederligt att åka till jobbet och sätta sig på en stol i fikarummet för det är endast där vi inte har datorer. Ett sätt är i och för sig staten betalar min lön utan att jag behöver prestera alls. På så vis drabbas inte min arbetsgivare, vilket absolut inte kan vara syftet med domen mot mig.
– Staten kan väl inte betala för ditt…
– Ett annat alternativ är att rätten kontaktar alla de jag har avtal med som hyresvärd, garageplatsägaren, försäkringsbolagen, daghem, coop osv och att jag betalar först när jag gjort mitt straff om ett år.
– Öh…
– Glöm inte heller att kontakta skatteverket så de vet varför jag softar med deklarationen
– Men den kan du väl göra på papper.
– Kan man?
– Ja jag gör det!
– Jag utgår ifrån att rätten kontaktar ComHem som är min något ostadiga bredbandsleverantör och ser till att de stänger ned nätet hos mig – för jag utgår ifrån att ni inte litar på att jag gör det.
– Ah…
– Fast det drabbar ju i och för sig min fru. Kan man kanske sätta ett lås på datorn så att jag inte kan accessa den? Eller är det rättens åsikt att tredje part ska straffas av mitt agerande? Mina barn som behöver accessa skolans sidor via Internet blir ju också drabbade. Känns lite orättvist tycker jag. Fast frugan kan i och för sig surfa från jobbet. Och barnen från skolan. Men hur gör vi med min bärbara dator som har trådlöst kort i sig?
– Öh…
– Jag bara skojar, det är klart att ni ska ta ut kortet ur datorn. Det är jätteenkelt att ta ut det. Det är dock lika enkelt att sätt in ett annat. Kanske lika bra att ni konfiskerar datorn. Fast jag tror att chefen skulle bli lite purken, eftersom den är ett arbetsredskap. Hur gör vi med grannen som har öppet nätverk som jag kan använda min handdator för att surfa ifrån? Enklaste vore väl att konfiskera handdatorn. I för sig löser det inte problemet med det öppna nätverket eftersom jag kan köpa en annan dator med trådlöst kort i sig. Ett sätt att lösa det är att förbjuda grannen att ha öppet trådlöst nätverk eller förbjuda alla säljställen att sälja datorer till mig under ett års tid. Ett foto som skickas till alla butiker borde lösa det. Fast med nätbutikerna blir det problematiskt. Och hur gör vi med mina kompisar som jag kan använda som bulvan? Förbjuda kompisarna att köpa datorn kanske. Men det löser inte problemet med att jag kan låna någon av deras datorer. Förbjuda mig att ha kompisar kanske? En sak som plötsligt slår mig är att jag har en vass mobiltelefon som kan göra allt möjligt. Vad säger ni är det enklast att kontakta Telenor och säga till dem att stänga ned surfmöjligheten eller är det smidigare att jag lämnar in den också? Oops jag höll på att gömma, jag har ett sådant där käckt usb-modem från 3 också, lika bra att lämna in den också? Ja det borde täcka allt.
– Oj…
– Ursäkta inte mening att avbryta herr domare, men hur gör vi med min möjlighet att gå in på 7-eleven och använda mig av deras internetcafetjänst?
– Vi kontaktar 7-eleven.
– Alla 179 butiker i Sverige?*
– Alla 179!
– Hur gör vi med alla 7-eleven i över 20 länder?
– Öh…
– Enklast är nog att utfärda ett reseförbud.
– Ja det kan vi i och för sig göra.
– Vilket i alla fall inte hindrar att jag hittar andra internetcafeér i landet. Kanske lika bra att slå till med kommunarrest?
– Öh…
– Eller för att vara på den säkra sidan stadsdelsarrest.
– Så kan man…
– Fast det finns ju en massa internetcafeér på söder. Nä enklast är nog husarrest. Fast grannen har öppet nätverk…
– Men vad är det du vill!
– Jag vet inte riktigt men är det inte enklast att bara sätta mig i fängelset i ett år…

Domaren log inte.
Inte heller Henrik.
Monique såg direkt sur ut.
Min advokat sprack upp i ett galet leende.

Själv sträckte jag fram mina båda händer för att förenkla handbojningen…

Helt jävla allvarligt: Att formuleringen ”stänga av från Internet utan rättslig prövning ” fortfarande finns är så jävla absurd. Hur i helvete ska de lyckas kontrollera att man inte kan fuska sig igenom straffet i ett år?

Jag ser bara ett enda alternativ – låsa in bakom galler och hiva nyckeln i ett år.

* Enligt samtal med pressavdelningen på 7-eleven

Andra bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , ,

52 Replies to “Avstängning från Internet = Fängelsevistelse”

 1. Hiva bort nyckeln? Hiva bort hela cellen vetja! Hohohooo… Får man inte komma och hälsa på dig då och berätta vad man läst på en ny hetssajt på Internet? Eller måste man köpa lösnummer… Men om jag vidarebefordrar det jag har läst till dig, så har jag ju på sätt och vis brutit mot upphovsrättslagen och de har missat ett försäljningstillfälle av det jag läst, i och med att du inte köper tidningen. Attans jävla otur detta. Ja, det får bli cellen för dig. Inte nog med det ISOLERINGSCELLEN!

  Satan i gatan vad det suger – HÅRT!

 2. Det där var verkligen en särskrivning som hette duga.. Sorry, jag blev så uppeldad av tanken att få se dig i randig py…piratkostym 😉

 3. Riktigt roligt inlägg som gjorde att jag började skratta. Denna form av risk- och konsekvensanalys i litterär form tycker jag fungerar riktigt bra både för att belysa något viktigt och för att samtidigt behålla sina läsare. Bra skrivet!

 4. @ Smultis – you knows me 🙂

  @ fen – kolla FB. Kommer att starta en *host* till fanclub.

  @ Kimmi – sista piraten in i cellen vinner!

  @ Spectraz – den heliga missionen på sugbloggen är att bjuda till leende. Glad att vi fortfarande har den skillen här 🙂

  @ Nikke – Fuck! Vilket celebert besök! Man tackar och rodnar en smula 😉

  @ Per Nissilä – fixar du stridsropen? Jag fixar kaffet till barrikaderna! 😎

  @ Joshua_Tree – 🙂

  @ Göran Widham – tack fan! Hoppas du störde som jag blir störd av att folk åker i första class medan man själv står i apklassen. Obs! Står! 🙂

 5. Tack för kvällens mest förlösande garv! 😀

  (Ja, kvällens. Jag fattar då inte varför en postning som du uppenbarligen gjorde redan vid 14-tiden idag anländer i min rss-tröska först 9 timmar senare… :-@ )

 6. Internet är verkligen överallt! Hur har det fått bli så här?? Vad menar du, bredbandskablar i hela landet?? Gräv upp dem, nu!! Klipp av!! Vi kan ju inte låta människor tänka och röra sig fritt! GAAAAAHH!!

  PANG!
  Tystnad.

  Den här monologen var en föreställning från kommentarsradion.

 7. Herrejävlar stefan…

  Jag vet att jag alltid får högkvalitativt shit när jag läser din blogg, men det här var tamigfan något i hästväg.. Sjutton jävla hurra-rop från mig och en ärosam bock samt hintande om var du sticker in dasen där bak. *böja sig* Fy fan så bra. 😀

 8. @ Drf – men äsch då. När det kommer från storbloggarn´ere så att man sträcker en smula på sig, hårt utmanades den trilskande tredje kotan i nacken 🙂

  och jag måste göra något åt alla märkliga smileysar som liksom hänger på sniskan. *muttrar*

 9. Vad gjorde man innan Internet fanns.Rena tramset alltihop att somliga inte kan klara sig utan detta Internet när en stor del av Svenska folket inte ens har en dator hur konstigt det nu än kan låta i somligas öron.Det gäller att känna övriga delen av världen runtomkring också och inte bara inbilla sig att bara för att jag har en dator och tillgång till Internet så innebär det att resten av befolkningen har samma intressen och samma uppfattning om dessa datorer med sina Internetuppkopplingar … det har dom inte.Eftersom nu så många datoranvändare påstås sitta på så mycket kunskap undrar man ju varför de tror att dessa datorer existerar i precis varje stuga och hem samt prioriteras över allt annat … det görs det inte i måmnga hem.Som man känner sig själv känner man andra ger tyvärr fortfarande ett alltför stort intryck hos många datoranvändare … fortfarande !?.

 10. humor och allvar på en gång, sånt vill vi ha mer av *applåd*

  egentligen är det ju skitsmart.. genom att skriva en korkad och luddigt formulerad lag så måste dom hitta på fler lagar i efterhand för att göra den förra möjlig. man kommer kunna argumentera både för ett register över internetförbrytare liksom för legitimation på internetcaféer. eller varför inte bestämma att alla som erbjuder internet publikt ska kräva legitimation av de som surfar. då kan man omöjligöra de där nedrans öppna nätverken i samma slag.

  allt är dessutom eu:s fel…

 11. @ NetRunner – Ja du. Bra fråga. Vad gjorde man innan Internet fans? Vad gjorde man innan elden fanns? Vad gjorde man innan hjulet fanns? Vad gjorde man innan blodpuddingen fans? Vad gjorde man innan innan tunnelbanan fanns? Vad gjorde man innan sjukvården fanns…bla bla bla….

  “stora delar av svenska folket” är en rätt så generell utsago. Langa upp siffror om du ska tas på allvar.

  Dock måste jag ge dig en eloge till din handle – säg kan inte jag få köpa den av dig? Netrunner känns så så… så snabb och snar till eftertanke…

  @ Andreas – shhh. Inte så högt. *kollar sig oroligt omkring * 🙂

 12. NetRunner är ett jävla troll, men jag kan iaf langa upp siffror som säger tvärtom–nämligen att en stor del (80%) har tillgång till dator och internet i hemmet.
  Vassego! Obs! PDF

 13. Ja jävlar! Det är, banne mig, synd att jag inte haft tid att läsa det här förrns nu.
  Och som hyllning till det hela: “Jag trugar mig djupt.”

 14. stefan: Den enda gången jag stjäl ett citat från en disneyfilm som är en ren ripp av en japansk anime så är det ingen som förstår. Men jo du har så rätt. (Min ända lyser så fint i vårsolen.)

 15. Stefan!

  Kul inlägg!

  Glöm inte bort att enligt den franska HADOPI så ska man även, enligt förslaget, fortsätta betala internetabonnemanget vilket kan göra det svårt att ha råd med extra utlägg så som surf på 7-11 eller nya trådlösa manicker, om man har en ansträngd ekonomi.

 16. @ Rikard – Jag nämnde det i postningen Ipred på steroider och det är ju det som är det geniala i straffet genom att man dubbelstraffar. Det är som om man skulle åka fast för snatteri på ICA och få köpförbud i butiken – med det tillägget att de drar en schablonkostnad per månad för sådant man hade kunnat handla…

 17. Det är sant att myndigheterna medelst “avstängning från internet” inte kan hindra dig från att surfa (t.ex. på internetcaféer), men de kanske kan kolla om du surfar trots din avstängning, och sedan straffa dig med t.ex. böter när du befunnits göra det. Varje människa surfar på sitt unika sätt och det finns programvara som kan känna igen sådant. Du tenderar nog t.ex. besöka samma kombinationer av typer av sidor efter att du blivit “avstängd” som innan.

  Men frågan är om myndigheterna skulle ha RÄTT att snoka på folks surfande i sådan utsträckning som skulle vara nödvändigt för att ta reda på vilka av de personer som stängts av från internet som olovligen sitter på internetcaféer och använder internet under sin “avstängningstid”. Om polisen har en sådan rätt, och om de utnyttjar den, kommer de samtidigt HELA TIDEN att få en VÄLDIG massa annan väldigt integritetskänslig information om helt oskyldiga människor i sina nät inom ramen för den spaningen.

  En annan fråga man kan ställa domaren är om man, när man blivit “avstängd från internet”, har rätt att låta någon annan surfa åt en, och stå bakom ryggen på den personen hela tiden och diktera vad han/hon ska klicka på. Surfar man då, i juridisk mening? Om man delegerar via två led då? Tre? Får man inte delegera sitt surfande alls, då kan man inte ens ringa något företag och fråga efter priset på någon vara, för då kommer företaget troligen i många fall att gå in på sin hemsida och kolla, och då surfar man ju genom dem.

 18. @ O´Brien – Väldigt sköna synpunkter där. Jag var oxå inne på att stå-bredvid-och-surfa som du mycket finare och elgantare formulerade men insåg att posten skulle bli en kilometer lång om jag försökte täcka in alla variaber (kanske kan detta bli en serie?). F.ö briljanta aspekter på konsekvenserna av att stalka upp en person ner till hans/hennes surfvanor för att verkligen säkerställa att man inte smiter undan sitt straff.

  Det sorgliga är väl bara att blir detta implementerat i lag så följer förmodligen saker som Andreas är inne på, skärpning av fler lagar mm.

 19. Bra! Det är inte bara humoristiskt utan sant också. Arbetar själv på bibliotek. Vi erbjuder datorer med internet Gratis, tillgång till trådlöst internet Gratis, vi lånar ut ljudböcker, musik cd, filmer mm. Gratis. Vår katalog ligger på internet. Jag skulle tro att 90 % av vår verksamhet är beroende av internet. Jo men stäng av oss då, gör det!!!
  Nu tänker säkert någon, men böcker då, av papper, det har väl inget med datorer att göra? Hahaha, vi kan inte låna ut en enda bok utan internet. Så är det! Lägg ner oss, gör det! (Upphovsmännen få typ 80 öre per lån)

 20. Men varför stanna vid fängelse – du kommer ju ändå komma ut om ett år och fortsätta med dina olagligheter. Nej Ståplats i Nybroviken blir det. Kommer iofs bara drabba de första 100.000 med drunkning resten får svälta eller frysa ihjäl eftersom dom står på jättars axlar…

  Fantastisk satir – bra gjort!!

  Mvh
  Fredrik Larsson

 21. Jaha. Det började bra med sen blev det bara tramsigt och dåligt. Det finns ju förstås ingenting i lagen som säger att det fysiskt måste vara omöjligt för den straffade att få nätaccess. Har en person fått näringsförbud, besöksförbud, reseförbud eller körförbud så innebär de inte automatiskt fängelsestraff i isoleringscell och bortkastade nyckel. Men upptäcks en överträdelse så kommer den också att beivras (med till exmempel böter eller fängelse).

 22. @ Studiomannen – mycket bubblor i vattnet på söder ju.

  @ Nini – name date, place och lack of dresskod och bilden är din.

  @ Miriam, Jimmy, Rikard – tack som fan! 😎

  @ Stillcrazy07 – Det är som Andreas är inne på att nya följdlagar och restriktioner måste till om detta ska ha någon vettig effekt. Annars är det bara en tiger på tunt blad.

  @ Targenor – det smutta med just Sugbloggen och hela nätet är att vi har dygnet-runt-öppet. Bara en sån sak!

  @ Fredrik Larsson – Ja..haha! “Jättars axlar” kanske kommer att bli nya namnet på Nybroviken?

  @ Jens – Ja du har givetvis helt rätt! Tilläggas kanske bör att detta är en fabricerad liten pamflett – o c h alltså inte nödvändigtvis kommer att inträffa.

 23. Briljant! Det här var fan det roligaste och mest insiktsfulla jag läst på länge… samt otroligt skrämmande. Det är det här som avses när man säger “vill ni ha det som i Sovjet?” och folk inte tror att det kan inträffa i en demokrati… Hadopilagen är _läskig_ och folket bakom den obehagliga. Mer sånt här, och se till att ansvariga personer läser det (eller bara ett tillräckligt stort antal väljare… PP skulle få många röster :P)!

  Tack för en bra och underhållande och allmänt schysst blogg!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *