…taxichaufför, servitris eller en bartender?

Ok…låt oss bena upp detta en smula. Vad är det taxilallaren egentligen gör? Jo, kör mig från punkt k till punkt o. För detta förväntar de sig vid slutdestinationen att jag ska ge dem lite extra cash.

Varför det?

Bartendern häller upp en blaskig bira för 48 kr. Med 97 procent skum och när man försynt ber om lite mer öl istället för skum får man en blick som tydligt klargör att “du ska inte komma här och komma”. Med ett smaskande läte dänger han biran i bardisken så att det skvätter öl över hela haket. Och han vill också ha dricks.

Varför det?

Och what about servitrisen/servitören som serverar en kall utgången middag och har attityd när man påpekar att man beställt fläskfilé och att det måste blivit fel någonstans för mammut hade man inte alls beställt in.
– Det är inte mammut,
– Kanske inte men någonting utdött är det.
– Ja du får i alla fall betala för det.
Och lämnar en nota med en liten lucka för att man ska skriva in lite dricks.

Varför det?

Jo, för de jobbar i serviceyrke. OCH? Finns det ett enda yrke som inte är service på något plan?

Va fan jag tippar heller flygmekanikerna. Eller skatteverkets personal (om inte annat för att de ska kolla åt ett annat håll när mina avdrag för ohemula kläder ska granskas). Eller varför inte busschaffisarna – som alltd kommer en smula försent… men va fan de kör ju buss. Mer bil, mer folk. Fan om taxichaffisen förväntar sig lite extra deg för att leverera en person till en adress borde man i rättvisans namn ge busschaffisen proportioneligt mer extra deg för att de levererar fler människor till fler adresser?

Och varför känner jag mig som en snåljåp om jag inte ger dem dricks? Vafan! Taxiresan har redan kostat 120 spänn. Ska jag ovanpå detta adda 20-30 av mina skattade pengar?

Det som jag tycker är konstigt är att detta nu också har spridit sig till sura småfik. Eller 7-eleven. Man köper en kaffe över disken på väg till jobbet, sur jävla expedit och så en liten mugg bredvid kassan med en skylt i första-maj-demonstrations-plakat-size som basunerar “Dricks här”. Jag har flera gånger frågat om inte jag får dricka kaffet någon annanstans. Men det har varit som att kasta lök på en döv lax. Lite för avancerat sådär på morgonkvisten. En vaken expedit har muttrat. Oh ha ha… den har jag aldrig hört förut. Och gett mig en världsblängare. Hade det varit VM i blängning hade han varit en klar favorit till guldet.

På sura restauranger med keff käk, ljummen bira, tjära i stället för kaffe och dödgrävar personal, kan man idag endast protestera genom att inte lämna dricks (och sluta gå där). Men då anses man vara en snåljåp som inte förstår personalens dåliga löner etc… va fan. Ni har väl ett fackförbund? Varför ska jag ta era fighter? Byt jobb om det inte passar.

Fan! För den biffen ni har mage att servera skulle jag få dricksen. Och vi snackar inte 10 procent här.

18 Replies to “Varför ska jag tippa en…”

 1. Med det där skämtet om “Dricks här” förstår jag att du inte får någon respons. Det är ungefär lika kul som “Öhö, då ären väl gratis?” när en vara inte går att pipa eller kanske “Mööhö, vinst varje gång!” när mynten ramlar ner i skålen. 😉

 2. Och ja, dricks är ett jävla otyg! Speciellt nu när det verkar vara en standard-grej och inte för att någon har gjort ett bra jobb. Det är så få som gör ett bra jobb numera att ingen förtjänar fucking dricks! Basta!

 3. Flytta till norrland. Norr om dalälven blir det pinsamt om man lämnar dricks. Vi förstår oss inte på det begreppet. Det blir mest jobbigt när en nollåtta glömmer ‘växeln’ och vi springer efter och kastar den på personen i fråga. Detta är helt sant.

  En gång fick jag en femtiolapp i dricks efter att ha serverat ett par irish coffe’s precis som den ska va och jag blev väldigt generad över att bli tvungen att ta emot den av skotten.

 4. sockerdricka hö hö eller hur? jag vet rätt låg men va fan…man blir ju låg när man ser sådant ju 😉

  el_mango jag visst väl att du skulle tjockgilla buss och dricks

  smultronpaj tja då replikerar jag med ???? 😉

  u.fan I hear you. Ska vi sluta tippa då? Start imorgon.

  stojg jag säger då det. norrlänningarna har fattat hela grejen. shit pajala here I come

 5. Man betalar väl bara dricks när man anser att personalen ansträngt sig lite extra? Det torde vara självklart, för alla gäster och all personal. Att gå och förvänta sig dricks när man bara gör sitt jobb känns avslöjar nog en del ens bildningsnivå (troligten kollar man på för mycket amerikanska såpor och tror att rättegångar avgörs av en jury, att jultomten kommer genom skorstenen och lägger saker i strumpor och att dricks kommer per automatik) och är helt oinsatt hur systemet funkar här.

  Sen kan man ju själv ha den goda smaken att bara besöka såna ställen där det ÄR värt att tippa. 😉

 6. SixesAndSevens eller hur? Bort bara. Då vet man vad som gäller

  smultronpaj ahh…man tackar.

  thinkis Helt korrekt analys. Lite störd dock över att du sabba min jultomtetro sådär strax innan sommaren;)

 7. Ni skulle trivas i Japan. Här ger man aldrig dricks. Varken till bellboy, restauranger eller taxi. Har försökt ibland, men de springer ifatt en och lämnar tillbaka, som i Norrland. Ibland avrundar till och med taxichaufförerna nedåt.
  Man ger däremot dricks till golfcaddyn, innan man går ut på banan.

 8. Emanuel Mankert va! haru shiit måste kolla hos dig, argaste, frossemannen o mangokillen innan jag skriver mer 😉

  Japaneseviking så slutsatsen är att japaner o norrlänningar är rätt så lika? avrundar nedåt…fy fan va skönt !

 9. Man ger taxichaffisen dricks för att han/hon inte krockade… Krockade man under resan blir dom utan. Likaså ger man bartendern dricks för att man fick sin kalla Fosters och inte fulöl och framför allt ger man servitrisen dricks så man slipper att de snyter sig i maten…

 10. Rolf haha…jag har flera gånger undrat om man har ätit “snytet” istället för soppan som ska föreställa hajfen.

  taxichafför som inte krockar…hm då borde man ju tippa piloter för att de landar som de ska och inte med en smäll…och vad får de? Jo en ljummen charter-resa-applåd;)

 11. det är lungt… hehe. Gillar att du är arg på samma sjuka grejer som jag!! Jag funderar på att ägna en hel veckas vad är grejen? på att fundera på taxidricksfenomenet… jag blir arg bara jag tänker på det!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *