… eller inte? Det är frågan.

Jag skiter i vilket eftersom jag åker bil. Men jag fattar inte de som inte sätter på sig en hjälm. Med tanke på de dårar som finns bland bilister. Sen är cyklister rent allmänt livsfarliga själva. Känns som om de inte fattar att bilar är en smula hårdare än deras “här ska jag fram för jag e så jävla hård attityd”.

Vilka är argumenten till att INTE ha på sig en hjälm?
1. Det är fult, jag passar inte i hjälm.
– nä hä…men att sätta sig på en ful skabbig gammal cykel som gnisslar skulle göra dig snygg?
2. Det förstör min frisyr.
– hur svårt är det att kamma sig efteråt?
3. Staten ska inte bestämma över mig.
– ok, jag kan getta det i viss mån… men kom inte sen och be att staten ska ge dig sjukbidrag, sjukvård och kramar när du är ledsen efter det att du kört mot enkelriktat och smäller med en bil.

… och morsor/farsor som peddar på som om de vore med i Vättern runt med sina små telningar bakpå. Barnen med hjälm…men de själva U T A N hjälm. Jag fattar inte. Innanmätet i deras huvuden skulle behöva sig en uppsmörjning med lite cykelolja. Jävla puckon. Om det inte vore för barnen skull man kasta in en pinne mellan ekrarna…

Va fan…jag sitter i en bil och har på mig bälte!

Ja men du kommer upp i högre hastigheter, tänker säkert någon. Inte i Stockholm sedan riksmiffot Stella Fare med anhang, lyckades genomföra ombyggnad av varenda jävla gata så att cyklisterna nu är 8 cm från bilisterna som nu får samsas på en fil. Vilket resulterar i att kamikazecyklisterna med jämna mellanrum måste kasta sig ut i körbanan för att någon bil ska ut, eller in, alternativt någon lastbil som ska lasta står i deras cykelväg. På de största gatorna i Stockholm.

Ja…men ni har ju en ringled…
Jaså? Man bygger en ringled (som för övrigt är halvklar) vars högsta syfte är att stängas av, på grund av kö! Va fan de byggde väl skiten för att bilarna ska ta sig fram. Endast i Sverige bygger man kringfart som stängs av så fort det är mer än fyra bilar på påfarten. Och så passar man på att smeta på trängselskatt så att ännu mer bilar tar just de vägar man byggt för att avlasta innerstadstrafiken, så att de blir ännu mera kö vilket innebär att södra länken borde döpas om till avbrutna länken.

Som sagt jag förstår inte den hjärna som är funtad på så vis att den sätter sig på ett fordon som lätt kommer upp i 30-40 blås och inte skyddar det viktigaste man har… Fan jag vart omkörd av en gravid kvinna som satt soft tillbakalutad på en gammal tung militärhoj, med en matkasse från Willys i ena näven, headset på och ett litet snett leende emot mig…i UPPFÖRSBACKE. Det hjälpte inte att jag drog upp vindrutan, lutade mig framåt och tryckte pedalen i plattan. Hon försvann bort över backkrönet likt ett hett skvaller och jag är inte säker men jag tyckte jag hörde ett…mohahaha ebba bort över nejden…

30 Replies to “Cykelhjälm på…”

 1. “Fan jag vart omkörd av en gravid kvinna som satt soft tillbakalutad på en gammal tung militärhoj, med en matkasse från Willys i ena näven, headset på och ett litet snett leende emot mig…i UPPFÖRSBACKE.”

  Där har du ett bra argument mot cykelhjälmar. Hjälmar borde förbjudas överlag eftersom hjälmar är till för att skydda hjärnor som är för dumma för sitt eget bästa till att börja med. 😉

 2. Det finns ungefär hundra aktiviteter som är farligare än att cykla. Att cykla kräver inte en bråkdel av offer jämfört med vad bilismen tar. Men var är alla snyfthistorier och anedokter om nån skallskadad bilist? Det finns inga eller?? Kanske för att 70%av bilisterna består av medelålders kapitalstarka män.

 3. I kursen som jag gick i höstas fanns det en mysko tjej som allt som oftast gick omkring med cykelhjälm på. En gång såg vi henne t.o.m. med cykelhjälm på på tunnelbanan! Vi såg henne däremot aldrig cykla. Jag önskar henne lycka till som blivande lärare, det lär hon behöva.

  Vissa som har problem med balanssinnet eller andra fysiska problem har hjälm. Men den här tjejen verkade inte lida av något fysiskt fel. Hon var nog bara knäpp.

 4. Tycker man ska få bestämma själv!
  Sen e d väl klokt att ha hjälm kan man tycka…helt enkelt.

 5. Jag tycker att det skall vara lag på att ha hjälm i skidbacken och även för dom som utövar andra actionsporter.
  Snöskoterförare borde även ha en lag om att bära knäskydd…
  I övrigt så instämmer jag lite för hjälmfria zoner! 🙂

 6. Visst är det bra med cykelhjälm och bilbälte, säger inte emot. Men måste ju ändå undra lite… hur kommer det sig att min generation (och säkert några efter och alla före) klarade sig så bra utan dessa skydd? Cyklade som en dåre och satt i mitten i baksätet och lutade mig fram och snackade med farsan utan varken hjälm eller bälte… Jag och en hel hög med mig klarade ju oss fint.

  Men som sagt, på med hjälmen och bältet. Better safe than sorry eller vad det heter. Lite fånigt är det dock när man ser jättesmå barn som sitter i sandlådan med hjälm…

 7. Det är motigt med cykelhjälm… Jag vill inte se ut som en löjd. Det är illa nog som det är.Och den är svår att göra av när du väl cyklat färdig o ska parkera

  Jag har ingen frisyr att förstöra, mina döttrar MÅSTE ha hjälm… det är bara jag ..uppväxt under 60-talet,som hoppade omkring i bilbaksätet, obältad. Bilbarnstolarna var i stål och hade en vit plastratt…Vi sprutade Radar i kupén om en geting kom in…ingenting var farligt.

  Jag lever nog kvar i det där… “det-händer-inte-mig” tänket.

  Men… jag har numera hjälm när jag in-linear…alltid nåt!

 8. Håller med föregående talare. Är man uppväxt på 60talet med flower power och hårdrock ser man annorlunda på saken. Vi fick lära oss cykla..ordentligt! Vi fick lära oss bedöma risker men vi fick också friheten att utforska och de var inte den mjäkighet som finns idag. Idag styrs människor av rädsla.Alla är rädda för att skada sig. Sedan tror de att en hjälm skyddar mot allt de är rädda för, Jag som gått i den gamla cykelskolan vet att trafiksäkerhet handlar om tusentals små val varje gång man rullar ut på vägen.Dagens generation har bara ett val. Hjälm eller ej!

 9. VARFÖR INTE HJÄLM? Jag förstår inte motståndet??? Hellre ful o svettig i håret/se löjlig ut o levande än snygg o död eller skadad för livet. För mig är valet solklart!

  Traumaenheten (akutteam vid traumatiska skador – dit cykelolyckorna hör) skulle ha hälften så mkt att göra om folk använde cykelhjälm. Punkt.

 10. Du tycker att det är obegripligt att en cyklist som kommer upp i 30-40 km i timmen inte skyddar sig med hjälm? Där håller jag som övertygad hjälmhatare faktiskt med.Varför? Jag tycker nämligen det är urtöntigt at cykla så fort. Vill man kommma upp i den farten kan man väl köpa moped och integralhjälm.Men låt för bövelen oss som trampar i 15km i timmen få göra detta utan fånigt hjälmtvång.

 11. Anonymous: Varför är det FARTEN som avgör om det är ok att ha hjälm eller inte?? Vad tror du händer om du blir påkörd av en bil när du kommer visslandes i 15 km/h? Traumaenhetens personsökare lär nog pipa då…

  och hur kommer det sig att det är ok med hjälm på moppe? Tvåhjuling som tvåhjuling.

 12. oopps…vad många kommentarer.

  slutsats:cykel o hjälm fängslar…vem kunde ana det

  Argastevad är soccermoms i herrgårdsvagnar?

  Kimmi av alla chockladsorter lyckas du pricka rätt. Man kan aldrig…aldrig säger jag vara fel med en kexchocklad.

  Josh haha…så kan man ju se på det. erase by selfchoice´liksom.

  El Mango låter som mitt ex…haha

  Anonymous jag hänger inte med i resonemanget.

  Anna…men det är det som är lite konstigt. Att ALLA inte sätter på sig en hjälm – sen vette fan om lagstiftning är vägen

  stu länge sen! kul att se dig igen. snowboard o 100% skräck= hjälm va;)

  SixesAndSevens småbarnens hjälmbäreri i sandlådan är nog för att föräldrarna inte orkar plocka av o på. Sen vet man ju inte vad som kan försigå i en sandlåda…

  nemo inlines is tha shit. hjälm på. Fråga: har du kvar bromsklossen där bak eller är du lika cool som jag som stannar medelst tvärställning al´a nhlgänget?

  bettan that´s my girl! You go girrrl!

 13. bettan: Vad gör en frigolitpotta för nytta om man blir överkörd av två ton tysk ingenjörskonst?

 14. Frågan är väl inte om man ska ha cykel hjälm eller inte när man cyklar. Man är ju ett pucko om man argumenterar för att låta bli hjälm, oavsett körstil och speed. Men att därifrån dra slutsatsen att man måste lagstifta känns som en logisk tankevurpa. Vuxna människor fattar att man ska ha hjälm och att det räddar liv, man är bra förebild unt so weiter. Men det galna här är ju att politiker lägger en massa av sin dyra (tänk på den grandiosa månadslönen, alla taxiresor, traktamenten och toblerone OCH fet pension) tid på att utreda och utforma långrandiga lagförslag. Kom med ståndpunkter som BETYDER något och VERKSTÄLL utan att hålla på och utreda, förbereda och dra inför en massa remissinstanser. Jag vill ha kortare vårdtider, fler pedagoger i förskolan, mer pengar att motverka mäns våld mot kvinnor och andra män före en lag om cykelhjälm.

  Gah, man blir ju galen på lekstugan som styr Sverige.

  Jag skrev mer här; http://jagvilllevaladolcevita.blogspot.com/2006/05/cykelhjlm-p-eller-av-det-r-inte-frgan.html

 15. Bettan!
  Det finns inga bilar på cykelbanor. Visst är farten avgörande. Varför har man annars hastighetsbegränsningar? Ibland undrar jag hur pålästa människor är beträffande hjälmars effektivitet. Har ni läst alla de senaste forskingsrapporterna av t.ex trafikforskaren D:L:Robinsons?
  Hennes rapport delar inte er uppfattning.
  Blir du påkörd av en bil till exempel är det inte säkert hjälmen skyddar dig iallafall då en cykelhjälm främst är designad för att klara smällar i låga farter, som t.ex omkullkörning.Det dör ju människor trots att de haft hjälm.
  Och vidare.. Att kalla sina medmänniskor för puckon.. vilken männiksosyn har man då?
  Thats it.

 16. Bettan!
  Det finns inga bilar på cykelbanor. Visst är farten avgörande. Varför har man annars hastighetsbegränsningar? Ibland undrar jag hur pålästa människor är beträffande hjälmars effektivitet. Har ni läst alla de senaste forskingsrapporterna av t.ex trafikforskaren D:L:Robinsons?
  Hennes rapport delar inte er uppfattning.
  Blir du påkörd av en bil till exempel är det inte säkert hjälmen skyddar dig iallafall då en cykelhjälm främst är designad för att klara smällar i låga farter, som t.ex omkullkörning.Det dör ju människor trots att de haft hjälm.
  Och vidare.. Att kalla sina medmänniskor för puckon.. vilken männiksosyn har man då?
  Thats it.

 17. cathy … då har du inte sett mig köra budbil i stan…hahaha

  cykelbana
  bussfil
  lastzon
  gråzon

  ozone…anything goes liksom 😉

  vad gäller puckon så tycker jag att det är ett bra epitet likväl som dumhuve,korksalle,idiot etc…det säger inget om vilken människosyn man har…måhända att man har ett taskigt ordval/förråd men människosyn…det är att dra lite väl snäva slutsatser. Typ språkliga u-svängar 😉

 18. Josh: i det läget spelar inte mycket roll, men det finns ju liksom andra scenarion då det kan var bra…

  Cathy: vi har helt klart olika syn på (huvud)saken. Trampa du på utan hjälm så kör jag med störtkruka – oavsett hastighet. Där jag cyklar finns det nämligen inte cykelbanor ö v e r a l l t. Det finns dessutom en hel del hetsiga cykelbud o andra cykeldårar som jag riskerar att kollidera med 😮

 19. Johan Hakelius skrev en krönika i gårdagens (ons) i Aftonbladet om hjälmlagen. Och jag är böjd att hålla med honom. Man kan fan inte lagstifta om precis allt, efter cykelhjälm vad blir det då?

  Lag om att ha varma kläder på vintern

  Lag om att inte snusa/röka/dricka alkhohol

  Lag om att inte äta rätt mat så man inte dör i fetthjärta

  osv osv

  Låt lagen om darwinismen ta hand om oss alla.

 20. Alla bor inte i Stockholm och därmed kan man inte jämföra storstadens trafiksituatin med alla andra små avkrokar i världen.
  När var och en får bestämma själv får vi en bättre värld att leva i.Sverige har ju fått moralpanik i den här frågan verkar det som.Inte nyttigt! Tänk på hjärtat!
  keep cycling

 21. “Kasta in en pinne mellan ekrarna…” – det vill jag gärna göra, varje gång när någon idiot på cyckel (med eller utan hjälm på)trampar på mitt körfält istället för cyckelfält som finns 2 meter till höger!

 22. En sån debatt! Det är nog lika bra att ha hjälm när man e ute o promenerar också… vet ju aldrig när en bil smaskar in i en…

 23. Det är ju farligare att hålla på med hushållssysslor än att cykla. Skäller ni ut folk som inte har hjälm på sig när de dammsuger också?

  Kudos till alla som har hjälm alltså, säkert skitbra, men gnäll inte på dem som helst slipper, och lagstifta för helvete inte om det.

 24. Arrgghhh… det finns bara ett sätt att stoppa dessa lig… f´låt, Cyklister… FÖRBUD… Förbud mot cykling i innerstan, Förbud mot tillverkning av cyklar och sist men absolut inte minst… Förbud tillverkning av FULA cykelhjälmar…

  Förra veckan träffade jag min granne i hissen, i full cykelmundering med tighta cykelbrallor så man såg hela paketet, inte det minsta sexigt… så jag frågade honom om han skulle på maskerad, Näe, svarade han… jag ska ut o cykla… DUH… ??

 25. själv tycker jag att 30-gräns (för motorfordon) i all stadstrafik, samt en närmast judge dredd-liknande hastighetskontroll är att föredra framför cykelhjälmslag. bilar hör hemma på landet.

 26. Flytväst på…
  … eller inte? Det är frågan.

  Jag skiter i vilket eftersom jag aldrig badar utan bara ligger och jäser på stranden. Men jag fattar inte de som inte sätter på sig en flytväst när de ska simma. Med tanke på att det är farligare att simma än att till exempel cykla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *