…är den temperatur som papper självantänds vid.  Farenheit 451 är också titeln på en väldigt mörk roman om ett samhälle  där all litteratur i tryckt form är strikt förbjuden, och där brandkåren enda uppgift är att sätta eld på böcker – det låter som en påhittad historia. Det är det. Men detta nedan är inte påhittat…

Om man ska förbjuda länkning till nyhetssajter borde man i rimligheten och logikens namn även förbjuda offentliga hak som bibliotek, internetcafeér, skolor etc att surfa in på olika nyhetssajter. Poängen med detta förbud är ju att ingen jävel ska komma här och peka med halva handen till min site.

Man försöker dock omskriva det så att det bara ska gälla kommersiella siter (läs google). Men vi som varit med ett tag vet ju hur snabbt ändamålsglidningen kommer igång bara man knuffar till några paragrafer med några undantagsmeningar och vips så är det förbjudet med att överhuvudtaget publicera länkar på internet eller till och med surfa på internet. Och för att det ska gå att kontrollera vem som publicerar länken (dvs själva hemsidan) måste man upprätta en nationell, vilket direkt faller på sin orimlighet och därför måste en global databas upprättas eftersom (internet inte har några gränser *sic*) som registrerar varenda jävel som klickar på en länk eller publicerar en länk.

– Ursäkta, vet du var dn-skrapan ligger?
– Jepp.
– Ok, kan du säga om jag är på rätt väg till dn-skrapan?
– Tyvärr. Det är numer förbjudet.
– Va?!
– Jupp. Man får inte peka ut vägen till DN-skrapan. Karttillverkningbranschen har upphovsrätten till konceptet “visa vägar”, det är därför du inte ser några skyltar som visar avstånd och riktningar. För att inte tala om taxinäringen som är förbannade på alla som gratis visar vägar. Om jag pekar ut vägen åt dig riskerar jag att stängas av från att vandra på vägarna, och jag behöver mina promenader serru.
– Du skojar?
– Ser jag road ut, ser du någon “plats-för-skratt” -skylt någonstans?
– Öh jag ser faktiskt ingen skylt alls.
– Tyvärr en bieffekt av upphovsrätten att “visa vägar” som ägas av karttillverkningsindustrin.
– Menar du på fullt allvar att du inte får ge mig instruktioner så att jag kan komma från punkt A till punkt B, för att karttillverkningsindustrin äger den rätten?
– Jepp. Men man måste förstå dem, från ingenstans kom gps-teknologin och riskerade att slå undan fötterna för tusentals familjeförsörjare som lever på att rita kartor. Om alla kartor vore gratis skulle ingen längre behöva dem och dessutom så skulle det längre inte finnas någon anledning att rita nya kartor. Men som tur är lyckades man i elfte timmen rädda dem, genom ett EU-direktiv.
– Men vad har gps  med att du berättar vägen för mig att göra?
– Jo man kom på att det var ett kryphål att vanliga människor kunde göra samma sak som en gps och då förbjöd man helt enkelt allt som hade med väganvisningar att göra. Enklast så.
– Ja det förstås. Men är det därför gps bara får ge dig rapport om var du är – men så fort du försöker ange en adress att åka till poppar “förbjuden förfrågan” upp?
– Själv äger jag ingen gps – eftersom jag inte behöver en manick för att berätta att jag är där jag är men det är med all sannolikhet orsaken därtill.
– Hm, så hur ska jag hitta till dn-skrapan då?
– Det får jag inte säga.
– Men kan du åtminstone peka ut vägen så att jag hittar till en kartbutik?
– Som en trist bieffekt får jag tyvärr inte säga det heller.
– Men vad ska jag göra?
– Så som man alltid har gjort.
– Och det är?
– Genom att planlöst vandra omkring och hoppas att du hittat rätt. De utgår ifrån att vill du till DN-skrapan så kommer gudarna och vindarna att leda dig till rätt kartbutik.
– Gnnnhhh…

Med tanke på att det finns en miljard jävla webbplatser så borde media vara jävligt tacksamma för den trafik som google driver till dem innan evolutionen hinner ikapp dem. Dessutom rimmar hela skiten illa med alla dessa tillläggstjänster som finns på var och varannan artikel (twitter, facebook, pusha, digg, feedfriend, maila, hooooora…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

5 Replies to “Farenheit 431…”

  1. Jag undrade verkligen vad du hade för fyndig förklaring på att döpa blogginlägget till Farenheit 431 istället för 451. Jag skulle inte undrat verkar det som 🙂

  2. @ E-mannen – Ajdå! Det ska vara 451 i inläggsnamnet oxå, får skylla det på den sena timmen då jag skrev posten. Pinsamt. Vi ska ta det med korravdelningen och hytta med fingret åt oss själva 🙂

  3. en av de bästa liknelser jag nånsin läst 🙂 jag tycker att det är otroligt roligt också att man bli skitsur av gratisreklam, “nej fy fan berätta inte att vi finns!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *