Heja Aftonbladet för att ni öppnar upp den dammluckan! Aldrig hört något så jävla dumt!

Med start i dag skickar vi ut ett team i landet med ett viktigt uppdrag: Köp så många röster ni kan till EU-valet för 500 spänn per dag.
Oseriöst?

Ja ni ger svaret själva.

Jag fattar inte problemet. Vem är det vi(ni?) skäms för?  Grumliga anklagelser som att ” Sverige är en riktig B-nation när det gäller att rösta i valen till EU-parlamentet. Sex av tio struntar i det. Till och med britterna, som älskar att hata EU mer än vi, är duktigare på att rösta. Liksom tyskarna, danskarna, fransmännen, italienarna och en hel del andra.”…ja vad betyder det? Att vi ska skämmas? För vem då?

Vad vill man visa med att köpa upp en massa röster? Att Sverige är en nation av mammondrivna kretiner som gör vad som helst för en femhundring?

– Bonne amis! Hörde du att la suedearna nu är la meilleure på att rösta i l’Union europée-valet?
– Ca va?
– Jour le sanning!
– C’est la vie…
– Vadå ce lavi? Vi är nu på andra plats!
– Merde och Sacre bleu!!!
– Oui! Vi måste le knäcka dem !

Borde inte nästa steg vara att OM man INTE säljer sin röst…så har man inte rätt att använda den…?

Ni som tidning har ett ansvar att upplysa om att det är val till EU på gång. Att ta fram fakta om de olika alternativen. Att folkbilda. Att informera så att jag kan ta ställning för och emot. Att bedriva journalistik borde vara något fint och hedersamt. Men att som Aftonbladet utgår från att folket är idioter och endast bryr sig om att få cash för att gå och utnyttja sin demokratiska rättighet är milt sagt förnedrande.

Varför skickar inte moderaterna, sossarna, kd, centern eller piratpartiet ut team som köper röster? För att citera chefsredaktören på aftonbladet  “det är väl investerade kulor för en god sak.”

Nåja! Allt i tidningen är inte skit, här listas i alla fall argument till varför du borde gå och rösta (skippa första stycket – det är bara irriterande).

KOM I HÅG EN SAK: Ingen jävel ska köpa din röst , lura dig att rösta på dem genom falska löften eller förhindra dig att rösta!

Länkar om val
http://www.eu-upplysningen.se/
http://www.eu-upplysningen.se/Valet-till-Europaparlamentet-7-juni-2009/
http://www.val.se/val/ep2009/valsedlar/index.html
http://www.val.se/det_svenska_valsystemet/rostratt/index.html
Om Rösträtt Wikipedia

Ta reda på fakta. Väg för och emot. Ta ställning. Rösta. Men inte för att någon jävel erbjuder dig deg! Utan för att det är din rättighet!

Andra bloggar om , , , , , , ,

7 Replies to “Är din röst till salu?”

 1. Jag är fortfarande skitsur över att partierna har varit så jävla dåliga på att informera om VAD det är de står för. Det enda som kablas ut är ATT man ska rösta.

  Visst kan jag googla, men va fan!

 2. Riktigt lågvattenmärke av Aftonbladet. Känns nästan som att det öppnar dörren för att partierna också ska börja köpa röster, och det vore riktigt otäckt (särskilt med tanke på vilka partier som har förmögnast vänner).

  Partiköpta röster är förvisso inte ett realistiskt hot idag, men detta är helt klart ett steg åt det hållet – och det är helt fel väg att gå.

 3. @ Nini – Tyvärr är det en vinnande politik att säga så lite som möjligt med så många ord som möjligt.

  @ Cliff Hanger – Det är precis det som jag tycker att dörren öppnas för. AV en jävla tidning dessutom! Fattar om det är partier men en *host* oberoende….vad i ordet oberoend är det som de har svårt att fatta?

  @ Kimmi – Idag bär jag faktiskt randigt 🙂

 4. Nästa steg blir förstås att kollektivansluta alla sofflocksväljares röster till de gamla partierna enligt någon slags schablon…

 5. @ Peter Andersson – Nej det är för jobbigt. Enklare då att samla ihop alla ickeröstares röster, och proportionerligt dela dem mellan de etablerade partierna. På så vis kan man hålla huvudet högt nere i Eruopa och säga “kolla vi har 100% valdeltagande” 🙂

  @ aku – Om man hytter med handen så får man mer sagt…

  *hytta*

  du ser 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *