En medemåttig man i it-branschen tjänar i genomsnitt 40614:- i månaden. Jag vet. Genus som fan…men de flesta fildelare är män enligt vissa källor.

En dvd-film kostar 99:-
En varning.
En cd-skiva kostar 129:-
En varning till.
En ljud-bok kostar 199:-

Tredje varningen innebär avstängning från Internet i 12 månader precis igenomklubbat som lag i ett europeiskt land (än så länge….än så länge).

Bäste herr fildelare!
You had it coming din snyltande tjuv! Nu är du avstängd i ett år. Glöm att du kan överklaga. Skulle du tänkt på innan du klickade på “download this torrent”. Goooot you suckaaa!!!

Publiken jublar: Rättvisan är skipad! Prisad är gud! Hahaha! Stäng av dom bara! Tjuvar och pack! Som snyltar på oss alla andra hederliga skattebetalare och som gör rätt för oss! Ett år är för lite egentligen! Som tror att allt ska vara gratis! Rätt åt honom att han får betala internetuppkopplingen trots att han inte får surfa! Poetisk rättvisa! Systemet fungerar! Det här är en stark signal att samhället inte tolererar…

– Vänta! Vänta lite grand! Sa ni samhället?
– Öh…ja det gjorde vi.
– Samhället?
– Vad är det du inte förstår sam…häl…let. Samhället. Vi du och jag. Alla oss. Vi!
– Ok! Så för att 3 bolag förlorat sammanlagt 427:- kronor ska vi som skattebetalare förlora en fullt arbetsför persons bidrag baserad på årsinkomst i former av skatter, köpkraft  och arbetstillfällen?
– Va?

Häng med här.

*ring*

– Freddie!
– Tjena. Hörru jag har hört att du vart blockad från nätet.
– Fuck! Hur vet du…
Allmänt känt.Men jag ringde för att ställa några frågor.
– Mja…
– Två frågor och jag kan hooka upp dig på nätet under golgataåret.
– Men?
– Det är lugnt de kommer aldrig att kunna göra något i alla fall…
– Ok! I´m game!
– Vad jobbar du med och vad tjänar du?
– Jag är it-konsult och tjänar 40 614 i månaden.
– Medelsnubbe alltså?
– Inte där det räknas!
– Haha
– Eller hur. Så hur gör vi med nätet nu…
7-eleven, säger jag bara!

*klick*

Ok. Freddie Fildelare drar in 487 368 kalla per ett år.
Han betalar skatt till staten på cirka 30 %
Det gör: 146 210 kr
Ovanpå ligger det sociala avgifter på cirka 49 % på bruttolönen (enligt samtal med löneavdelningen där jag jobbar)
Det är ytterligare: 238 810 kalla till staten.

Summa:
385020:-
som staten, vi, samhället, dvs du och jag, “alla vi” som Alban sa torskar i form av uteblivna skatter. Smaka på det 385 000 kalla! Och då har jag inte ens laborerat med parametern kostnaderna för “sociala” eller “a-kassan” när den avstängde är tvungen att se sig om efter ett nytt jobb…

I runda slängar 385 000 kronor till vår gemensamma välfärd, dagis, skolor äldreomsorg, vägar etc. FÖR ATT EN LIRARE tankade hem 3 digitala filer till ett värde av 427:- spänn! Om inte integritet har ett pris är då detta inte för högt då, Anders Borg?

Andra bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

12 Replies to “Vem betalar egentligen?”

 1. Gränsen för snatteri är väl 600:-?

  Om det är jämförbart?
  För kopiering är ju inte stöld som en del tror/anser.

 2. Men nu glömmer du bort hur skivbolagen räknar. Du kan inte räkna varje nedladdning DU gör som en förlorad inkomst för dem, du måste räkna på att för varje nedladdning du gör så förlorar de minst 1000 stycken. (jag räknade rätt där va?)

  Fast de vill så klart straffa oss för vad alla andra gör också. Allt i förvisningen om att den minskade försäljningen beror helt och hållet på piratkopiering. Saker som konkurrens från nya branscher (datorspel, tvspel, tv-apparater (vi köper väl fler per person och år än vad som köpter per familj och livstid förr? ;-)), tv-serier etc.), eller dåliga ekonomiska tider.

 3. Vet du hur den här avstängningen är avsedd att fungera rent tekniskt?

  Kommer internetbolagen tvingas hålla listor över människor som de inte får göra affärer med? Leder det till ytterligare straff om man använder internet efter att man blivit avstängd? Eller är avstängningen kopplat till det abonnemang via vilket olagligheten försikommit?

  Vi står på samma sida värderingsmässigt, men jag lyckas ingenstans hitta en förklaring på hur det skall gå till.

  Vet du?

 4. @ Sophia – Det är ju det som är det fina i kråksången – man ser till att göra det så luddigt som möjligt för att kunna implementera följdlagar som ska se till att någon inte kan accessa internet. Det finns en hel del varianter som jag direkt kan se. Tex att tvinga ISP:na att samköra ett register, annars kan tex UC få det uppdraget (som de har idag när det gäller att kolla någons bakgrund vid tex tecknande av banklån mm). ID-kontroll på offentliga internetfik, bibliotek etc. Förbud mot trådlösa (osäkra) nätverk lär ju följa som ett brev på posten. Om man inte kan hindra någon från att köpa en dator med trådlös möjlighet (register i butiker etc…) så ordnar man det förmodligen som så att “surfar du under straffåret och blir påkommen förlängs straffet, utfästes böter mm”. Blockera dina tjänster (bank, mailkonton, hemsidor, facebook, twitter etc.) Det finns som sagt olika sätt att genomföra detta på. Hur det blir är dock med flit otydligt formulerat.

  Om de bara stänger av abonnemanget hemma hos en person är lagen lika meningslös som förbudet “att gå mot röd gubbe” som till slut togs bort.

 5. @Sophia
  Ja, de kommer ha svartlistor som uppdateras dagligen. Så kommer det göras i Frankrike under HADOPI-lagen. Listan i frankrike tillhandahålls och kommer ifrån, och kan inte överklagas, från den speciella institutionen HADOPI.

 6. “Om de bara stänger av abonnemanget hemma hos en person är lagen lika meningslös som förbudet “att gå mot röd gubbe” som till slut togs bort.”

  Var inte så säker. Jag skulle tro att det inte finns så många som har andra alternativ. Ta mig som exmpel; jag har ingen granne med oskyddat trådlöst nätverk (med tanke på att jag har problem att komma åt mitt egna bara i rummet bredvid så tror jag det ändå är en rätt så redundant sak, det bästa skyddet mot utomstående hackare måste vara att bo i en sådan här betongbunker ;-)), jag har inte råd att betala för ytterligare ett abbonemang (mobilt bredband är DYRT), så vitt jag vet finns det inga internet cafér i närheten heller.

  Som jag ser det så skulle jag förlora internet helt. På sin höjd kan jag kanske koppla upp min mobil (mot hutlösa kostnader), men den kan jag inte göra så mycket med.

  Så jag tror de kommer nöja sig, iaf i början, med att blockera ditt fasta abonnemang. ISPerna är förmodligen överlyckliga (även om de inte skulle erkänna det), de blir garanterade att ha dig som kund i ett år utan att behöva betala någon bandbredd åt dig.

 7. Om man betalar för bredbandsabonemang borde man kunna ladda ner gratis. Eller ett annat alternativ att göra så att alla betalar extra för bredband och så är allt på nätet är gratis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *