Det finns vissa saker som jag undrar över hur beslutsfattandet sker. Tex det här med att bli musiker. En fin ide. Med om man lyckas lukurativ framtid. Damer i rader. Beundrande blickar från kreti. Till och med en fanclub som bildas. Få förunnat men i alla fall.

Allt bra så långt. Men och det är här min undrar kickar in.

Varför väljer man ett instrument som nyckelharpa? Hur sexigt är det? Kan man posa med det? Blir brudarna imponerade av en sexig nyckelharpist som i sig är en motsägelse? Sitter kidsen på sina rum och plockar ut solona? Vill de i sin tur bli som sin idol nyckelharpinisten, ser ni återigen en motsägelse.

Ja men Mats Wester då? Min motfråga blir då: är herr Wester sexig, slick, någon man vill vara? Skulle inte tro det. Och Nordman hade aldrig blivit så stort om det inte vore för halvpundaren på micken. Ok att Matte o Py skrev hela skiten (faktum är att undertecknad kände till hela projektet lång innan svennen på gatan nynnade “vandraren”), men det var Håkan Hemlin som leverade skiten. Sen kan Wester stå i skinnbrallor och tro att de trånande blickarna var tillägnade honom och hans nyckelharpa.

Försök posa med en nyckelharpa. Det går inte. Alla nyckelharperister jag har sett ser alldeles för snälla och beskedliga ut. Inga hårda hakor. För evigt tvingad att bära skinnväst, rosiga kinder och en alldeles för mild blick.

fiol
bastuba
mungiga
banjo
ukulele

…eller det där freaket som går i paradorkestern och smäller ihop 2 cymbaler. Verkar det vara en sund sak att ägna sina finniga tonår till?

Dragspel är en annan rysare. Ja men Benny Andersson då, säger någon och menar på “ha ditt argument haltar lallare”. Det gör det inte alls. För att kunna bli så cool som herr Aandersson måste man ha popstjärnat i ett band. Och det vet vi alla att ABBA var ett band av magnitud. Från det till dragspelande är det ingen promenad liksom.

och vem spelar ukulele…Banarne. En man i skabbig apkostym likso…

Say no more.

Andra bloggar om: , , , ,

15 Replies to “Nyckelharpa”

 1. Nyckelharpor är fantastiskt. Fast iofs så kanske inte jag har så mycket att säga till om eftersom jag är galen i forntiden och allt som är gammalt. Men ändå. Nyckelharpa är hett.

 2. Haha ännu ett litet fniss från mig,iof sig tycker jag nyckelharpa låter fint även dragspel fast jag kan ju ärligt erkänna att jag _alltid_ fallit för långhåriga gitarrister i skinnbrallor 😀

 3. ullis nyckelharpa är kallt

  punkt!

  jerk vem är m. lind? årets sexigaste musiker…skulle inte trooooo det 😉

  garbo ace frehley på nyckelharpa…funkar inte i någon dimenson 😉

 4. Grejen med nyckelharpa är väl att konkurrensen är (eller var snarare) minimal. Följaktligen kan man ganska lätt bli riksspeleman eller få göra filmmusik och annat som man aldrig skulle få göra med motsvarande talang och en gitarr eller en sampler.

 5. Om du fick se mig raring skulle alla dina fördomar om at nyckelharpa är osexigt försvinna. jag är en sexbomb!
  puss R

 6. Anonymous nej du alla mina fördomar skulle kvarstå men däremot skulle mina fördomar om att du inte är sexig ryka all världens väg 😉

  det är bara en sexbomb som kan säga “jag är en sexbomb” I believe you 😉

 7. Ni har fel hela bunten.
  Nycketharpa är mycket sexigt, oavsett om den spelas av man eller kvinna.

  Erkänn att det finns något sensuellt i själva spelandet!
  Dessutom borde man ta med i beräkningen att det finns en stor mängd oerhört attraktiva folkmusiker av det kvinnliga könet som finner nyckelharpsspelmän mycket tändande!

  Hur sexigt på en skala är det att sitta och lira elgitarr som en misslyckad gubbrockare med hoodtröja och folköl?

 8. @ Ecceboy – jajaja… lite hett är det. Men hade du tittat in i kameran med en het blick så hade det varit en fullträff. Btw träffade broder Wester häromdagen på Coop, hur mycket undertecknad än ifrågasätter val av nyckelharpakarriär så skrattade han hela tiden på väg till kassan. Han garvade extra mycket när han noterade att jag tog fram rabattkupongerna…;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *