Nope!

På fullt allvar kommer jag nu att sluta surfa och planlöst bruka Internet  under 1 månads tid. Detta trots att  jag arbetar med datorer och har konstant access 24 timmar alla dagar i veckan var jag än är. Där andra ser ett problem ser jag ett bekymmer. Lösningen är enkel:  De enda gånger jag får bruka nätet är givetvis när mitt arbete så kräver. Så jobbrelaterade mail besvaras, jobbrelaterade bloggposter sköts, går servers ned måste jag logga in och underhålla etc. Men allt annat surfande, hängades på youtube, twitter, facebook, jaiku och what not (läs vuxensiter där*host* klädkoden är none)  kommer att förbjudas under hela april.

Jag kommer alltså att sluta twittra och facebooka och buzza. Helt!

Jag vill se om jag fixar att vara utan nätet (inte jobbnätet eftersom det är lätt att vara frånvarande från det utan det där andra nätet som jag gillar som har mig i sitt grepp, som pockar på i bakhuvudet med “undrar om jag inte ska kolla om det hänt något på twitter” eller ” fett att så många gillade min senaste profilbild i Facebook“). Vidare känner jag likt Peter Englund som beskrivit det som att han känner

“en förändring som bland annat visar sig i en minskad uthållighet vad gäller en viss typ av långa, snåriga texter”

Jag känner likadant. Och när det kommer till att publicera något så kommer jag till en snygg rubrik och sen dör det… Jag kan inte få energi nog att författa annat än meningar på max 140 långa tecken numer. Vid 141 blir jag uttråkad och vill ha mer och nytt! Min hjärna behöver konstant stimulans och det verkar som om det bara är ett klick bort…

klick

klick

klick

klick

… gahhhh….det verkar aldrig ta slut

Och under tiden rinner livet förbi mig bakom min rygg. Jag vill hinna ikapp. Jag vill läsa böcker. Och då menar jag läsa – inte som nu skrolla snabbt över baksidan för att med ett “pfft…vem har tid med detta” hiva den i bokhyllan. Promenera utan ett öga på iphonen och twitterville. Jag vill kunna konstatera för mig självt att “nice solen skiner idag” utan att behöva logga in i Facebook och bekräfta det. Hur många solstrålar glider förbi när jag måste statusuppdatera?

När mina barn säger “pappa vill du bygga lego med oss?” vill jag att mitt svar ska vara “Ja jippi! Jag vill bygga en spöklegobrandbil…” istället för ” mmm….visst jag ska bara kolla mina mail“. Det är dags att vända lite på steken. Så. När bloggosfären, twitterville och alla fejsare säger “Steffo vad händer? ” så säger jag:

– Ni får vänta lite och medan ni väntar kolla ut genom fönstret och se om inte solen skiner…

Vi syns/Stefan

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

24 Replies to “Slutbloggat…Aprilskämt?”

 1. Lysande idé..borde nog testa den själv, men jag nöjer mig med att lämna datorn hemma när jag reser till skogen idag..får jag några dagars vila iaf 🙂

 2. Bra idé – bloggandet ska jag behålla, men april får bli startskottet på använd-bara-nätet-på-rätt-sätt-Anjo-annars-försakar-du-livet-tillvaron

  Loggar ut …

 3. Starkt, svårt, bra och helt rätt prioriterat. Glöm inte att det riktiga mötet är det nya svarta. En 30min kaffe med rätt sällskap är värdefullare än en vecka scrollandes igenom statusuppdateringar.

 4. Jag får erkänna att jag också tillhör den sorgliga skara som utvecklat ett beroende av internet. Att vara utan internet om än endast en dag eller två får det liksom att klia i fingrarna. Det blir svårt att koncentrera sig. Oron växer över huruvida något viktigt hänt under de timmar och minuter som passerat sedan man sist var på nätet. Ångesten växer och blir snart oumbärlig. Jag hittar på en dålig ursäkt för att lämna vännerna när paniken skymtar i ögonvrån och loggar in. Bara för att upptäcka att väldigt lite faktiskt har hänt sedan man sist var uppkopplad. Diana har publicerat ännu en bild på sin mage till graviditetsalbumet. Karl klagar över vädret. En påminnelse från biblioteket. All denna stress för ingenting. Men vad är det egentligen som skapar detta sug efter internet? Att uppdatera sin status. Att skriva blogginlägg eller ett mejl till en vän. Varför tycks det så viktigt för mig att kontinuerligt publicera nya bilder på min sida? Den enda anledning som jag kan tänka på är fåfänga. Internetsajter handlar i realiteten om att få bekräftelse från andra. Att jämföra sitt eget liv med sin gamla skolkamrat, som man aldrig skulle komma på tanken att kontakta utanför den virtuella världen. Hur lyckad är du egentligen lilla vän? På nätet kan man leva sitt liv som man vill. Kanske det liv som man egentligen skulle vilja leva. Det är en chans att ta en paus från vardagen och måla upp en annan sida av sig själv. Eller få en inblick i ett liv som kanske ter sig något mer spännande än ens eget. Att drömma sig bort till något annat. Att vara utan internet för en vecka eller fler är därför en god tankeställare. Frågan är om vi verkligen vill använda internet som vi borde göra.

 5. Haha, Stefan! Lycka till med det, hoppas du hittar nån sorts balans där. Har ju inte bara att göra med internet iofs, alla andra skitmåsten är ju helt onödiga. Lev nu. Bygg lego. Disken kan vänta.

  Gillar dig, Märta!

 6. Ja ni kan nog ha rätt i det ni säger och tänker men om man tittar raskt på det så vad gör man mer på internet än bloggar mm. Man får sin post och om man inte loggar in och kollar den och eventuellt svarar så börjar väl folk undra var man tagit vägen! Vad gör man mer jo man uppdaterar sig om vad som händer i världen, jag menar förr så gick man och köpte en kvällstidning nu loggar man in på aftonbladet.se Vi betalar våra räkningar och vi har e-legitimation för att lämna in skattsedeln. Det är som Märta skriver också, internet har inte bara skapat ett beroende utan är idag en nödvändighet för att kunna upprätthålla sin position i samhället. Undrar vad som egentligen skulle hända om man lät bli att använda internet i trettio dagar??

 7. Som det ser ut på uppdateringen på bloggen så har du lyckats rätt bra 🙂 Jag fick mig själv en tankeställare så nu börjar inte vara mitt godisfria liv utan även planlöstsurfandefritt liv. 😀

 8. Haha, jag skulle aldrig klara mig utan internet en hel månad. Det är så skönt att sätta sig och slösurfa när man inte har något annat att göra, eller bara slösurfa lite innan man ska sova! 😀 haha!

 9. Määää. Vad vi kommer sakna. Men jag har full förståelse. Jag har börjat dra ner nu. Det finns ju ett liv utanför… märkligt nog.

  Saknar också böcker och tiden finns ju allat annat är bara dåliga undanflykter och hittepåstress.

 10. Martin
  April 1st, 2010 @ 4:23 pm

  Starkt, svårt, bra och helt rätt prioriterat. Glöm inte att det riktiga mötet är det nya svarta. En 30min kaffe med rätt sällskap är värdefullare än en vecka scrollandes igenom statusuppdateringar

  klockrent sagt Martin håller med till 100

 11. Håller helt med dig! Känner mig inte beroende av någon direkt sida men jag hittar alltid hål på nätet att fördriva min tid med. Ofta tänker jag att jag inte hinner med allt jag vill om dagarna men skulle jag skippa “slö” surfandet så skulle det finnas nog med tid.
  När jag dessutom klickade på varenda bild i ditt inlägg så känns det nog så illa, haha.
  Jag fick mig en funderare och ett gott skratt iaf. Bra inlägg!

 12. Jag håller med dig också. Ibland kanske man ska strunta i all teknologi och bara åka ut på landet utan dator, telefon eller Ipod. Vissa tar ju meed sig allting till och med på semester. Blir inte mycket till semester då.

 13. Sluta surfa? Verkar som en väldigt intressant idé. Synd bara att hela mitt liv cirklar kring internet. Eller synd? Det är ju trots allt helt fantastiskt om man tänker efter. Slösurfandet borde man nog sluta med dock.. Lycka till i alla fall!

 14. Jag tycker att det vore trevligt om alla kan lämna en längre tid på nätet, eftersom det ibland stjäl vi en lång tid, ibland vi bortser från saker som är viktigast i våra liv och vår familj tills det finns även personer som blir beroende medan eller äta av sitter framför datorn. Det är naturligtvis nödvändigt att betala våra räkningar eller göra vårt arbete, men därifrån bara för att vara för spel eller se eller läsa saker utan mycket vikt som tar bort en massa tid i våra liv. Tiden kommer aldrig att växlas in. Så jag tror väl lämna lite åt sidan använder Internet varje minut.

 15. Jag tycker det är bra att en del av internet för en stund som denna är mycket beroendeframkallande, tillbringar vi timmar och timmar framför en dator och låter tiden gå utan att inse det och har gjort nästan ingenting att säga någonting. Vi håller både Internetsamtal vi inte prioritera det som är viktigast eftersom det är att få mer uppmärksamhet till vår familj, våra barn är oftast de som mest behöver vår uppmärksamhet. Naturligtvis internet är ibland nödvändigt att betala våra räkningar eller hålla kontakt med nära och kära som befinner sig i andra länder men problemet är att när du kom in i internet är svårt att komma ut snart. Så jag tror att alla skulle lämna internet i minst en månad eller prova det i en vecka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *