Sudo!

Vad i helvete betyder sudo? Och varför ska den manövern sänka en dator? Jävla sado-kommando.

Jag kan tänka mig hur det lät i jolcolarummet den dagen upphovsmannen till sudo visade sin polare tricket.

– Kolla här.
– Shit! Hur gjorde du det där!?
– Enkelt. Så här.
– Fett!
– Eller hur?
– Vad ska du kalla kommandot?
– Jag vet inte…
– Zapp?
– Nej för banalt.
– Erase and destroy?
– Mja…
– Rövknull medelst långsam stickig påle?
– Nä…sudo
– Sudo?
– Jepp! Sudo. Inte en käft som fattar vad det innebär förrän det är försent.
– Ha ha ha!!!
– Eller hur?
– Men betyder det något?
– Mja…vad sägs om Så Underbart Dumt Ord.
– Hahahahahaha!
– Hahaha…
– Skål!
– Skå…vänta min jolt är slut…vänta jag ska hämta mer!
– Ta åt mig också…

Grrr…jag hatar datorvärlden och dess freaks som har kommit på sina egna makabra kommandon som om de applicerades i det riktiga livet skulle kunna radera en planet från detta kända universum. Hur i helvete kommer man på namnen? Okej om namnet på något vis angav tonen. Jag tänker på kommandon som “kill all“. Då fattar man att utför man den så ryker rätt så mycket. Den snubben som kom på den frasen var inte helt uppväxt på joltcola utan hade förmodilgen en fot förankrad i verkligheten. Men idioten som kom på sudo borde kölhalas långsamt.

Jag satt häromdagen och lekte lite i terminalen på en skarp dator och fick för mig att jag skulle sudo en httpd.config fil. Lite sådär på sennatten. Trixa lite med .htaccess regler. Grejjen är att eftersom jag inte har tummarna mitt i handen anser jag att vardagshacka lite inte är någon större grej, samt att min devis är “det kan ju inte annat än haverera” – så när jag ville kolla en fil öppnade jag den och följde manualen. Till punkt och pricka might I add. Vad kunde gå fel liksom?

Jag läste denna httpd-fil och gjorde inga prylar i den. Bara kollade lite. Sedan beslöt jag mig för att stänga ned den – eftersom jag blev lite darrig då jag insåg att jag satt i skarpt läge.

Väljer kommandot exit – får en märklig varning som säger “spara” eller “spara inte” . Eftersom allt jag hade gjort var att öppna filjäveln så kände jag inget behov av att spara. Så jag väljer det enklaste alternativet “spara inte“. Vad fanns det att spara liksom?

PJOFF!

Och serverjävlen stängde ned sig med ett “tack för det din lallare“. Vafan tänkte jag och terminalade in mig igen för att kolla upp. Filen fanns kvar men den var blank, tom (påminde mig vagt om känslan jag erfor när ett gammalt ex besvarade mitt “hörru ska vi inte flytta ihop” med ett “mja…jag tänkte vi skulle lägga ned denna kadaveraktiga relation“) , inte en rad kod. Alldeles nyss var det en miljon konstiga koder. Det var pre-sudotiden. Tydligen är kommandot sudo ett sådant kommando som tar egna initiativ och tänker “ja eftersom han inte ville spara något så passar vi på att ta bort allt som fanns innnan också“.

Jävla lallare. Det här är precis som en gång då jag satt i en studio och programmerade en av de odödligaste hittar som någonsin har skapats. Med ett felaktigt tryck på en tangentkombination poppade följande dialogruta upp.

Vill du spara innan du avslutar programmet.”
Ja. Nej.

Jag tänkte “jag vill inte avsluta, inte när jag har ett sådant flyt igång nu” och väljer givetvis Nej. Det kritiska här var “avslutar programmet“. Inte min tolkning eller den jolcoladrickande lallarens användning av det skrivna språket. Han skulle givtevis ha lagt in:

“Oppps! Hörru! Du har råkat komma åt en kombination av tangentnedtryckningar som innebär att programmet kommer att avslutas. Trist ja…men innan du låter blodet rusa så vill jag bara påpeka att ingen höll en pistol mot ditt huvud när du utförde den huvudlösa tangentbordskombinationen. Hur tänkte du då? Men räds icke. Räddningen är faktisk i kvarteret. Det trevliga kvarteret ‘ge snubben en chans’ – kvarteret. Så innan vi stänger ned vill vi ge dig chansen att spara innan. OBS! Det här är skitviktigt! Väljer du nej nu så kommer programmet att avslutas i alla fall. Så tro inte att “nejet” innebär att programmet kör på. Jag vet att detta kanske är en smula övertydligt men vi vill inte att hela den här sessionens arbete bara ska ryka sådär. Vi vet hur det är nämnligen. Seså välj nu “ja” och spara. Sedan startar du om programmet. Ha en bra dag!

Mvh / Kenneth den schyssta programmeraren”

Pjoof och en hit försvann från jordens yta.
Pjoof och en server försvann från Internet.
Pjoof och jag har nu ytterligare en sak att lägga till på att göra listan…

Grrrrrrrrrrrrrr……………..

Andra bloggar om , , , , , , , ,

11 Replies to “Sudo, sado”

 1. Aj, Det där är inte kul. Även fast “sudo” är så löjligt logiskt att det antagligen uppfanns innan hjulet. “sudo” Är så löjligt enkelt att se vad det står för utan att man behöver fråga den allsmäktige google om svar. “sudo” är, och kommer att vara, det som småbarn lär sig först.
  Det står för, “Du är den ballaste av alla, därför låter jag dig göra det här, även fast du endast kommer att förstöra allt som finns i din väg”

  aku’s last blog post..sommar, sol och migräntider

 2. Det där är lika irriterande som när man får upp
  “Det har inträffat ett katastrofalt jävla bautafel. Du måste avsluta nu. Fattaru!? Avsluta macht schnell!!”
  JA/NEJ

  Eh?

 3. Meh.. sudo är ju störtlogiskt, fast bara om man känner till det uråldriga kommandot SU. Su som helt uppenbart är en akronym, SU = “Change To This User Instead Of This Crappy One I Am Playing With Now, Please.”

  Och sudo är då förstås lite som ett engångsligg, man får leka med rooträttigheter en stund, vilket förstås är fullständigt livsfarligt.. SUDO = “Please Make Me Powerful Enough To Blow Up The Planet With My Farts, And Remove Any And All Intelligence From My Brain, Please” (på slutet står det “DO”.

  SU-DO

  SUDO.

  LOGIK ÜBER ALLES!

  drf@pong~$ sudo apt-get purge brain

  drf’s last blog post..Förbannade hockeyskit

 4. Andreas:
  Linux har mycket att göra med det där, men “SU” finns i alla operativsystem enligt mitt vetande. Det är en användare som får göra allt. En administratör om du så vill.
  Inom linux så används SU som kommando om man ligger som en vanlig användare men vill göra något man inte har rättigheter till.

  aku@hinata~$ sudo shutdown -h now

  aku’s last blog post..framtid

 5. stefan:
  HAHA! PWNED. ( 🙁 )

  Rent praktiskt står SU för Super User, det vill säga om man skriver “su” utan något argument efter (t.ex “su root” eller “su stefan”) så förutsätter den att man vill bli superuser/root och ber om lösenordet för det.

  Dock så är det av många skäl jävligt dumt att vara inloggad som root på en linuxkärra om det verkligen inte är nödvändigt för vanlig användning, och eftersom det var många som su:ade och sedan glömade att “av-su:a” dvs. gå tillbaka till regular user så kom SUDO till världen. Ett brutalt smart kommando faktiskt eftersom det gör att man enbart under en begränsad tid (default 5 minuter) ärver superuser-rättigheter och därmed inte behöver bry sig om att su:a tillbaka.

  drf’s last blog post..Förbannade hockeyskit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *