Bostads- och intergrationsborgarådet Kristina Alvendal (m)

“Vi har inte för avsikt att behålla några hyresrätter. Men många vill fortsätta hyra så risken för att kommunala hyresrätter ska försvinna är liten”, säger idioten.

Jag får inte ihop det. Man ska inte behålla några hyresrätter. Men eftersom alla inte vill (kan, har möjlighet, får inte lån, har fel efternamn, har inte jobb etc…) så kommer inte alla hyresrätter att försvinna.

Ditt jävla pucko! Det handlar inte om vilja! Eller ja…det beror på vems vilja man diskuterar…

Min morsa kan inte köpa sin lägenhet även om hon vill.
För banken vill inte låna henne pengarna som krävs.
Inte heller min ensamstående granne med 3 ungar även om hon vill.
För Banken vill inte låna henne pengarna som krävs.
Inte heller min polares förtidspensionerade farsa fastän han vill.
För Banken vill inte låna honom pengarna.

Vilka är vi i sammanhanget. Jo kommunen. Dvs medborgarna representanter. Ska INTE intergrationslallaren jobba för att ALLA i kommunen ska ha möjligheter till ett schysst boende? Eller gäller detta bara de som är integrerade nog för att kunna köpa sitt boende?

Och en annan sak…Hur kan det komma sig att borgelighetens “frihet att köpa sig lycklig” är överordnande allt annat? Hur kan det komma sig att “marknaden” är det enda riktiga? Jag anar en fundamentalistisk hållning här. I klass med terroristers mantra att ” gud hit eller gud dit”. Det är exakt samma jävla grej. Att alla ANDRA ska finna sig i detta och leva efter det godtyckliga regelverket. Godtyckligt på så vis att har du cash är världen din. Inget annat. Det är INTE en fråga om valfrihet, det är ett tvång. Hur bra rimmar det med borgarnas “valfrihetsmantra”?

Vad händer med ungdomarna som inte får ett boende när det är dags att flytta hemifrån. Hur många 18 åringar kan hosta upp en mille för en etta på 24 jävla kvadrameter. Hur jävla integrerande är det?

– var bor du?
– jag bor hemma för jag har inte råd att köpa lägenhet.
– ahhh…så du är INTEgrerad.

Jag förstår inte varför inte det nya arbetarpartiet med de ljusblå kopiorna inte bekänner färg hela vägen. Om nu inte kommunen ska ha hyresrätter ( för att vara en garant för att medborgarna som inte har det så fett eller en silversked i käften skall kunna ha en suck i samhället), varför kör man inte racet fullt ut?

Varför lejjer man inte ut Socialtjänsten på privata aktörer?
Varför inte privatisera grundskolan?
Varför inte göra Polisen till ett Aktiebolag?
Varför inte låta Tv3 köpa upp riksteve?
Varför inte låta politiken skötas av ett konsultföretag…

och ytterligare en sak…det är ju inte så att det inte finns bostadsrätter för de som vill köpa lägenheter. De har ju redan sin jävla valfrihet!

Jävla idioter!

17 Replies to “Marknadisterna de nya fundamentalisterna”

 1. Fullt medhåll.
  Jag är rädd att vårt hyreshus snart går under klubban som en del av denna politik. Vart tar man då vägen? I nuläget, som arbetslös, skulle jag/vi inte få lån trots att Hustrun tjänar bra.
  Kanske går att ordna en lgh i Märsta eller någon annanstans där man inte vill bo, då kanske man har råd. För här på Söder är priserna löjliga, det blir snart bara brats och andra kapitalförvaltare kvar här.

 2. Bäste Bror

  I vanlig ordning sätter Ni fingret å den ömma punkten. Konungariket så kallade borgerlighet är en drös obildade kretiner vilka icke förstå ett vitten av samhällets förvaltande.

  Undertecknad emotser att revolutionen måst igångsättas tidigare än planerat. Måhända skall då Brodern givas posten såsom Borgmästare (en titel man ämnar återinföra) i Kgl Hufvudstaden för att därstädes städa upp i den röra vilken det klent begåvade tillika dåligt klädda Fru Borgarrådet Axen-Ohlin plägat ställa till

 3. Oj, normalt tycker jag din blogg är störtskön att läsa och delar många av dina åskådningar av folket.
  Men här är vi helt enkelt väldigt olika, jag anser att det är en frihet att själv välja var jag vill bo genom att själv få köpa var jag vill (kan).
  Det jag tycker är absurdt är att vem som helst skall kunna bo mitt i innerstaden utan att betala för det. Innerstaden är en åtråvärd plats att bo i och då skall det kosta att bo där också, jag är för marknadshyror och marknadspris på tomten (platsen huset står på).
  Segrerering kanske du säger då, jag säger marknadsanpassning.

 4. *Sarkasm på*
  Precis som Krister sade så vist, vill vi bara ha folk av rätt sort inne i city och andra attraktiva områden! Resten kan bo i Rinkeby.*Sarkasm av*

  Nä, jag håller med, har tidigare bott i annat land med liknande blåa värderingar och detta tjafset om valfriehet är bara riktat till de besuttna. Inga stålars? Då får valmöjligheten att försöka skaffa dig.

  Känns inte som om man bygger en human värld på dessa grundvalar.

 5. Sir Realistic Det är samma hos oss, fast vi har en privat hyresvärd och där anser jag att ägaren får göra vad den vill med sin fastighet (och det är väl klart att de passar på att sälja nu inför stora stundade renoveringar och plockar ut vinsten). Men när kommunen säljer av det som vi med skattemedel har subentionerat och betalat för att alla ska få en chans till ett hyggligt boende då börjar håret på mina armar att krulla sig.

  Eugéne de Beauharnais Precis det handlar om att förvalta och ta hand om allas vår gemensamma välfärd. Och jag tycker fortfarande att alla är lika. Fattig som rika, vit som svart, blå som röd…vad för samhälle vill man ha?

  Borgmästare Steffe …det skulle låta det 😉

  Krister I sak håller jag med. Dvs att man ska kunna ha den valfriheten att kunna välja var man vill bo. Tex genom att köpa en b-rätt.Och det har vi. Jag kan köpa en lägenhet i Gamla Stan om jag känner för det. Men där det haltar är att för många människor är detta inte en fråga om valfrihet. Minns vad Ann Wibble sa ” att varje hushåll bör ha en sparad årslön på banken”. Vilken verklighet lever man i då som politiker – som inte fattar att det stora flertalet av svenskarna har fullt sjå med att få skiten att gå ihop. Vem fan kan avvara en årslön på banken? Vem fan har råd som 18 åring att hosta upp en mille för en lägenhet?

  Det är inte marknadsanpassning -det är bara en fråga om att utesluta människor på grundvalen ekonomisk styrka.

  Jag vill inte ha ett sådant samhälle. Jag vill att folk i Sverige ska kunna bo schysst, ha en rimlig lön så att man kan leva ok. För vi lever ju i en jävligt schysst stat generellt. Fri luft, inga krig , rent vatten etc… men det verkar som om vissa tycker att ALLA inte har rätt till det.

  Och en annan sak – astrid 80 som bott hela sitt vuxna liv i samma fastighet som jag – ska hon behöva låna 3 mille för att köpa loss sin trea? Har inte hon bidragit till att ungtuppar som jag har kunnat växa upp ett fantastskt samhälle?

  Vem ger då borgeligheten rätt att hitta på låstasfaktorer som “marknad” etc…

  För övrigt respekterar jag din åsikt – och tackar för dina sköna ord om min blogg. Det värmer 😉

  Magnus precis det är inte en human värld eftersom man skiter i människan. Det är bara marknadens spelregler som gäller.

  Och då får man en likriktning på människor i områdena…och hur kul är det?

 6. Men du kan väl inte förneka att hyresmarknaden i Stockholm är helt rutten. Bara svarta pengar eller tvivelaktiga byten för att kunna få hyra i innerstan. Hur rättvist är det att en person ska behöva låna upp 1,5 mille för en etta på söder, medan en annan gnäller för att hyran på hans 3:a på Åsögatan gått upp till 5000 i månaden (jag ägde en gång en 1:a på söder och höll på att explodera när jag läste klagomål om hyreshöjningar i lokalblaskan).

  Hur kommer det sig att i världens alla största städer går det att få en hyreslägenhet (har egen erfarenhet av Berlin, Amsterdam, New York och Los Angeles), och inte bara om man är stormrik, men i Stockholm måste man köa i 15 år?

  Det behövs ett totalstopp för byten av hyreskontrakt, inför marknadshyror, avskaffa bostadsförmedlingen, och kanske någon form av skattelättnad på ägandet av hyresrätter för att minska frestelsen att sälja ut för en snabb vinst.
  När detta väl är på plats kan man göra som i många andra länder och tvinga hyresvärdar att hålla ett visst antal lägenheter till lägre hyror åt personer med lägre inkomster.

  Det är lätt att kritisera borgarna för att vara giriga, men ganska många sossar smet före i kön… Och i dagens system måste man kunna byta en villa på Lidingö för att få en vettig lägenhet i Stockholm. Hur många har DEN valfriheten?

 7. Väl rutet Stefan!

  Vad fan händer med min kötid i Stockholms stads bostadsförmedling? Vad är den värd när jag köat i 15 år? Jag kanske kan få en trea i Husby om jag har tur (inget ont om Husby, men det är kanske inte det man siktar på om man köat länge).

  Södermalm – en gång arbetarstadsdel, snart bara brats. Rest in peace, Södermalm.

  Att TV3 köper upp SVT ligger väl inte så nära till hands, men de borgerliga public service-hatarna vill väl gärna se en utveckling åt det hållet. Men hey, vem fan behöver samhällsinformation via public service? Vi blir säkert lyckligare och smartare om vi matas med TV3 update och Lyckohjulet (bilda ett ord av “ammamledighte”, ring in för 9,90 kr/min och vinn!).

 8. Los Angeles – Lösningen är väl att se till att det byggs fler bostäder. Bostadsbyggen som subventionerats statligt så att hyrorna inte blir så dyra. Sådant ser jag gärna att man subventionerar, bostadsbyggen som får en positiv effekt för ALLA som vill bo någonstans. Men det är väl viktigare att subventionera Noppes och von Krusenstiernas städhjälp?

 9. londongirl haha…

  *sätter sig i lotusställning och gör peacetecknet*

  los angeles där är vi överens. hyresmarknaden i sthlm suger get. jag har stått i kö i femton år innan jag fick en lägenhet innanför tullarna. Orsaken till det är nog många men en av sakerna är att folk sitter och tjyvhåller på lägenheter man inte bor i. Jag har bekanta som bor i Skara och har haft en fet lägenhet på kungsholmen. De har hållit på den sedan jag var en parvel. Den har stått tom den mesta tiden. Sjukt.

  Men som Cliff säger. Bygg fler lägenheter. Bygg på höjden. Använd vindskontoren – sjukt att folk sitter och förvarar skit på utrymmen som man kunde använda till boende. Subventionera. Se till att kommunens bolag – bygger hus för pengarna de tjänar på uthyrningen.

  Detta är ingen mirakelmedicin men ljusår bättre än att segregera folk. Jag ser inom en inte allt för avlägsen framtid områden som måste inhägnas och “skyddas” från de mindre bemedlade. Vill vi ha ett sådant samhälle? Vill vi ha en sådan huvudstad?

  De “tvivelaktiga bytena” och de “svarta pengarna” sker ENDAST när det är privatvärdar och privatägda hus som är föremål. Glöm svarta pengar på Stockholms hem, familjebostäder mm. Ok hyresgästerna kanske hivar deg emellan sig för att byta – men det lär knappast förändras för att alla hyresrätter försvinner.

  Då kommer väl varenda jävla mäklare att ta “100 000” kalla för att fixa en schysst barre i stan. Så problemet förskjuts bara. Inte försvinner. Hårdare straff för de som ertappas.

  Sen håller jag med om att sosse – borgare är samma skrot och korn. De ser till att de har lön för resten av livet och passar på att girirgt suga åt sig så mycket som möjligt. Representera folket? Skulle inte tro det. De representerar bara girighet och egoism.

  cliff hanger din kötid är lika kokt som min om lallarna får som de vill i stadshuset.

  Sen tycker jag att det är coolt med bostadsrätter men OCKSÅ hyresrätter i stockholm. Jag kan välja att köpa en lägenhet eller välja att stå i en kö åch få ett erbjudande ( innanför tull eller utanför tull)

  Ja…vafan är det för skit. Jag brukar se det nu när man pappaledigar och folk som ringer in kan inte gissa orden. Det känns som en scam hela skiten. Det är förmodligen anställda som ringer in och spelar. För jag vägrar tro att landets begåvning är så liten…

 10. Visst tjuvhåller folk på lägenheter, och det är ju för att man tillåter hyreskontrakt att överföras från en person till en annan. Det är den största anledningen till att bostadsmarknaden i Stockholm inte fungerar. Ett hyreskontrakt är ingen egendom och borde inte ha ett överförbart värde.

  Man kan argumentera att dom kommunala bolagen med sin artificiellt låga hyra, och det faktum att privata hyresvärdar tvingas anpassa sig till den hyresättningen är starkt bidragande till att så många fastigheter omvandlas. Om hyresvärdarna kunde ta ut i hyra vad folk uppenbarligen är villiga att betala så skulle nog fler hålla fast i sina investeringar, och kanske bygga ännu fler…

  Om tillgången på lägenheter ökade markan, dels genom nybyggande och dels genom att ALLA lägenheter någon flyttar ifrån erbjuds på öppen marknad, skulle en balans infinna sig på en prisnivå folk är villiga att betala. Visst skulle hyrorna i de flesta fall bli högre ön vad de kanske är idag, men fömodligen rejält lägre än vad kostnaden för en bostadsrätt är idag.

  Visst, den som stått i kö länge på nuvarande DDR-maner mister sin eventuella förtur, och priset på bostadsrätter skulle nog gå ner en aning (men det vore nog ingen dum ide på dagens marknad). Personligen tror jag slutresultatet efter några år av utjämning skulle bli bättre och rättvisare.

  Den som tror att staten kan göra ett bättre jobb får gärna argumentera för det, men som läget ser ut efter många år av sosse-systemet, ställer jag mig en aning tvivlande.

 11. los angeles “Ett hyreskontrakt är ingen egendom och borde inte ha ett överförbart värde. “…och det skulle inte ske med enbart bostadsrätter menar du?

  Sorry men jag är inte med i resonemanget.

  “Om hyresvärdarna kunde ta ut i hyra vad folk uppenbarligen är villiga att betala…men inte vad det är värt? I den förra borätten jag hade lurade fastighetsägaren varenda hyresgäst som köpte skiten (inkl undertecknad) på en ohemult massa deg… och det är dem man kan blåsa. Finns inte någan anna fastighetsägare som skulle betala så mycket pengar som vid en ombildning.

  För övrigt har du bra argument, men i sak är vi oense på grund av att jag tycker att det ska finnas hyresrätter i staden och inte enbart bostadsrätter (eftersom det kräver att man kan hosta upp skitmycket deg…och det kan inte alla…)

  Det är stöttestenen. Sen håller jag med. Bygg mer, se till att lägenhetarna kommer i omlopp, bor du inte i (hyres)lägenheten permanet tvångstatillbaka den till en kö där ALLA har lika stor möjlighet att få tillgång till den. Kanske med en mindre insats? Höj avgiften för att stå i bostadskö så får man bort sådana som mig som står där bara för att liksom…etc etc…

  —men fortfarande tror jag att man skapar en massa problem genom att kapitalisera hela bomarknaden.

  Kolla kidsen som inte har något att göra då man stängde ned fritidsgårdar mm…vad händer de dräller på stan och är allmänt fucked up. Politiker tänker alltid så satans kortsiktigt och det skapar bara en massa onödiga problem “som man inte hade förväntat sig”.

  vad var det S.O Litorin sa om att folk börjar läman a-kassan “Jag kan bara beklaga…” Och det kötthuvudet har makten? Som inte kan använda sig av lite enkel konsekvensteori…

  ..men som sagt…folket har röstat fram detta..så det är väl bara att gilla läget

  😉

 12. Jag vill inte ta upp all platsen bland dina kommentarer, men låt mig förtydliga. Jag är FÖR hyresrätter, jag tror att med en fungerande hyresmarknad kan man UNDVIKA att alla flerbostadshus omvandlas till bostadsrätter. Vissa borgare verkar ha som mål att så många som möjligt ska köpa sina lägenhter, och det håller jag INTE med om. Däremot är jag absolut för marknadshyror och ett avskaffande av bostadskön. Jag har varit hyresgäst i flera stora och tätbefolkade städer, och det jag inte kan förstå är hur dom lyckas ha en fungerande hyresmarknad där, men det verkar så omöjligt i Stockholm.

  Jag tror att om man gör det attraktivt nog att vara hyresvärd, då kommer det också att finnas hyreslägenheter. Med konstgjort låga hyror blir det inte lönsamt att hyra ut lägenheter.

  Det folk är villiga att betala ÄR vad det är värt.

  Efter att ha bott i städer med en fungerande hyresmarknad kan jag inte tro att statligt tvång är svaret. Däremot är jag för en reglering av hyresstegringen, det har vi här i LA till exempel. När man väl bor i en lägenhet kan inte hyran gå upp mer än 3% om året. Så ingen kan tvingas att flytta på grund av chockhöjda hyror. Men om jag flyttar så står det hyresvärden fritt att sätta ny hyra på lägenheten och hitta någon som vill bo till det priset.

 13. antira glöm det…man har ju ett rykte att …öh…upprätthålla.

  Det skulle va va…att få se pinsamma bilder på Steffo i raffset och höga klackar i storlek 46….

  aldrig…ALDRIG 😉

  los angeles det är soft 😉 Jag är rätt trött på att smyga in som anonym och ha en massa olika alias för att få fart på kommentatorsfrekvensen ( alla bloggares lilla hemlighet ), så du är varmt välkommen.

  I princip är vi överens…titta consenus som jag avskyr så mycket 😉

  Förmodligen kommer inte alla hyresrätter att bli b-rätter av flera orsaker. Men den främsta anledningen tror jag (obs jag kan få fel men det har aldrig hänt) är att borgarna åker ut i kylan igen om fyra år. Och det ska till en jävla fart att omvandla 96 000 lägenheter fram tills dess.

 14. Heja Krister! Att få en hyresrätt av bostadsförmedlingen och sedan köpa den för att sedan sälja den dyrt, få en ny sunkig 2:a på Söder av bostadsförmedlingen (igen)för att sedan byta den mot en fet 4:a på söder. Hur sjukt är inte det på en skala, nej rättvisa bostadsrätter och bort med myglet! Ellerhur Steffe ;-)!

 15. Hmmm… känner att jag måste klargöra vad jag menar.

  Bostadsrätter har den egenskap att folk betalar vad de anser att den är värd, det har visat sig de senaste 15åren att det är värt väldigt mycket att bo stan och då skall det kosta att bo i stan.
  Visst, det är var mans rätt att ha en bostad men inte inne i innerstan där hela sverige uppenbarligen vill bo.
  Jag skulle helst vilja se en avveckling av hyresrätter i innerstan, bygge av fler bostadsrätter och sen att vi behåller hyresrätterna utanför stan. Har man inte råd med en lägenhet så får man helt enkelt flytta ifrån de mest åtråvärda platserna eller hyra av någon som äger lägenheten.

  Sen det du säger att Agda 80 som bott där hela sitt liv skall hosta upp pengar, det måste hon aldrig utan hon kan fortsätta hyra av den bostadsrättsförening som bildas, det har hon laglig rätt till och detta är trots allt enbart ett problem för de som bor där under övergångstiden så jag ser det bara som anpassning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *