….och alla andra Hanger-arounds i garaget 😉

Jag måste fan säga det. Jag beundrar alla busschauförer som kör bussar i stan. Speciellt de som kör de blåa dödsmaskinerna. Hur lätt är det att manövrera dessa anabola bussar på gator som är snäppet större än min hall? Och så sitter lallarna på Discovery och tycker “oh…look at that monstermachine!”. Ta bort n:et och min moster skulle kunna köra de där leksakerna med överdimensionerade jävla hjul.

Idag senast var det en snubbe som gissar jag är knappt 20, som lirkade en buss runt en trafikstolpe. Jag var svettig, medresenärerna var svettiga, en man flyttade sig lite ostenativt bort från fönstret där vi alla trodde att bussen och stolpen skulle omfamna varandra kärleksfullt, lilleman satt med stora ögon, gångtrafikanter stannade upp och pekade. Till och med stolpen vek sig en smula ängsligt åt sidan.

Men chaffisen blinkade inte ens. Visslandes soundtracket till Clintans den gode, den onde och den fule vred han runt bussen, medelst några snärta manövrar med växel, broms och backspeglar. Inte en droppe svett på den pannan.

Jag var en millisekund ifrån att applådera men insåg snabbt att då skulle charterstämpellampan lysa på mig. Jag gjorde däremot en mental vågen. Vilken snubbe! Grabben hela dagen! Och jag slår vad om att han inte hade en kaffe i systemet. Fan själv är man glad att man lyckas svänga med i kurvan på en trefilig motorväg. Och det med en ynklig Volvo.

Adda till detta alla jävla vägarbeten, alla satans puckon som tror att bussfil är filen där alla utom bussen ska färdas i och att buss står för Bilar Utan Stora Släp, cyklister som spelar viktiga och tror att de framför ett fordon, sura resenärer som kastar långa blickar på dig för att de missade bussen som gick 5 min innan du kom, eller de i bussen som kastar ännu längre blickar för att du inte kör fort nog. Din pisspaus minskar kvadratiskt med 3 sekunder upphöjt i 2, för varje idiot som inte har degen framme eller ska börja leta efter månadskortet i samma sekund de kliver fram till förarplatsen. En annan såskopp “ska bara åka två hållplatser måste jag betala?” Gamlingar så har så mycket av benen i graven så att döden tror att de redan är hin gågna och därför inte bryr sig om att kontrollera deras status, ska promt sitta innan bussen kan röra sig ur fläcken.

Ve dig om du skrapar bussen emot något, det är mina skattepengar. Och våga bara nudda min volvo. Och ovanpå allt detta kräver vi att du ska köra oss tryggt fram till destinationsorten utan att falling down. Och placera bussen endast ett slick från trottoarkanten så att barnvagnar, rullstolar enkelt ska kunna rulla på/av.

Nä…respekt för er som orkar serva alla idioter som tycker att kollektivtrafiken suger…

…vilket den gör när pendeln kommer en halvtimme försent, bussen uteblir, tomma tunnelbanor som rusar förbi en fullpackad plattform…men det är knappast individen i bussen, t-banan eller pendelns fel.

15 Replies to “This one is for Cliff….”

 1. Right On!

  Vardagshjältar, dessa busschaufförer. Men även solen har sina fläckar. Det finns en del hårt griniga djäklar som svärtar ner för resten.

  Kör som busstjyvar i 30 områden. Bromsar som krattor och maktrippar mot passagerare. Som tur är, är dom en minoritet.

 2. Jag är nästan mållös. Men har ett stort leende på läpparna. 🙂 Du förstår! Om du går på min buss någon gång kör jag dig direkt till porten. 😉

  Två kollegor som jag pratat med som också har flygcertifikat säger att trafikflyg är piece of cake jämfört med att köra buss. Det är bara att koppla på autopiloten och ta en fika när du väl kommit upp i luften. Ändå har de mycket högre status och lön (flygteorin och kraven vid utbildningen är förstås bidragande där).

  Lite mer i samma ämne har jag skrivit här:

  http://tankaromstortochsmatt.blogspot.com/2006/02/var-snll-mot-busschauffrerna.html

  Lisa på onekligen.se har också skrivit trevligt i detta ämne. Jag kunde tyvärr inte permalänka till hennes psot, så det får bli kåppypejst (sorry):

  Han nuddade inte ens!
  Jag är så sjukt glad att jag inte är busschaufför. Verkar skitsvårt ju! Det räcker så bra bara med att åka buss. Det är tillräckligt nervöst för mig.

  Idag satt jag precis bakom chauffören. Vid varje sväng var jag HELT ÖVERTYGAD om att vi skulle köra rakt in i refugen/väggen/bilen/whatever. Jag fattar inte det där med bussar och svängar. Det går inte ihop. Värst var det när bussen skulle ut från sitt högkvarter vid Liljeholmen. Högkvarteret är under mark i ett parkeringshus. För att komma upp i dagsljus måste man köra genom något som i mitt huvud liknar en ohyggligt smal tunnel. Vid slutet av tunneln svänger vägen och betongväggen kommer rusande rakt mot bussen. Jag var säker på att jag hade satt min sista potatis (eller åtminstone att det skulle skrapa väldigt högt när bussen körde in i betongväggen).

  Men busschauffören bara fortsatte vissla och svängde med en hand på ratten och här sitter jag, livs levande och är impad och tänker att alla busschaufförer borde få något pris av något slag. Kanske måste jag instifta ett.
  Tyckte Lisa klockan 18:06

  7 Comments:
  mor Lena said…
  Vet du, jag hade samma tanke de första månaderna när jag började åka buss varje dag. Och svettringarna under armarna var som stora LP-skivor när jag kom fram till jobbet. Skiträdd, alltså.
  Så jag lärde mig knepet. Jag började läsa en av alla de böcker som du rekommenderat eller skänkt mig. Nu svettas jag inte mer, jag bara njuter. Och går fram till chaufförerna minst en gång per månad och berömmer deras körning . Då kör de ännu bättre nästa gång jag är med. Fiffigt,va!?

  19:23
  Andreas said…
  Som bussnisse själv (CH) säkert kommer säga mycket bättre och utförligare, så är det en vanesak (och här är vad jag fått förklarat för mig) för bussar har ju de främre hjulaxlarna mycket längre bak än vad man är van vid på t ex en bil och därför blir svängradien helt annorlunda.

  Det handlar helt enkelt om att svänga vid ett annat tillfälle än med bil då man svänger typ *direkt*.

  Äh, det var ju en skitkass förklaring, men men… 😉

  21:06
  Cliff Hanger said…
  Här kommer bussnisse själv! Nej, nej Andreas, det är ingen vanesak, det är skitsvårt och en stor konst! Okej, skämt åsido, visst är det en vanesak. Och visst blir svängen annorlunda för att axlarna sitter längre bak på bussen. Som bussförare sitter man ju t.o.m. framför hjulen, på det s.k. överhänget.

  Tack annars för berömmet, vi bussförare behöver allt beröm som vi kan få, det är allt för sällsynt (som jag tidigare skrivit om här: http://tankaromstortochsmatt.blogspot.com/2006/02/var-snll-mot-busschauffrerna.html )

  00:30
  Esbjörn said…
  Vill du uppleva ren skräck så ska du sitta längst fram på andra våningen i en buss i London.. Jag var ganska säker på att det var sista dagen..

  12:23
  Eric said…
  Jag förstår precis vad ni snackar om. Jag var så impad när jag var liten att busschaufför var mitt drömyrke. Två saker bidrog till detta:
  1. Busschauffören på Kreta som körde sådär som ni pratar om fast på pyttesmala slingriga terpentinvägar i bergen.
  2. Bussar har jättestora rattar. Och till skillnad från den lite äldre eric så var det faktikt just bussrattarna som var de mest intressanta och imponerande.

  15:59
  Slottsträdgårdsmästaren said…
  Idag åkte jag buss på Visingsö. På vissa ställen var vägarna mycket smalare än bussen och ändå körde han som om det vore en motorväg. Vid en passage mellan ett hus och en mur så lovar jag att skulle jag gått ur och mätt bredden så skulle den vara smalare än bussens bredd….ändå körde han obehindrat igenom…samtidigt som han pratade i mobiltelefon..så jag förstår vad du menar.

  23:12
  Lisa said…
  Mor lena: Du är en god människa du!
  Andreas: Tack för förklaringen. Jag är fortfarande nervös, men ändå.
  Cliffhanger: Jag brukar säga hej till busschaufförerna. Och i mitt huvud berömmer jag dem jätteofta. Ska kanske säga det out loud en vacker dag också.
  Esbagiourno: OAH! Nu när du säger det så har jag faktiskt gjort det en gång. Och då var London dessutom i terrorattacks-farten. Herregud vilken skräck!
  Eric: Vadå, belv du inte inmpad av att han fick ha ett sådant där myntrör med pengar som man kunde trycka fram och en stämpel till biljetterna? Det var mina främsta anledningar till att vilja bli chaffis.
  Slottsträdgårdsmästaren: Jag säger ju det! Det är helt omöjligt att få det att gå ihop!

  10:26
  Post a Comment

  << Home

 3. Nu finns min logga att beskåda på min blog. Dessvärre måste den vara lite förskjuten till vänster för ramen som stör i bilden på vänster sida försvinner inte trots att jag minskar bilden från 660 pixlar till 640.. *hrm*

 4. Tack! Jag har EN fråga till, förlåt förlåt.
  Min bloggrubrik syns igenom loggan och har jag ingen rubrik så heter inte min sida något när man surfar till den(makes sence?).
  Jag gissar att det har något att göra med background: transparent i #header-wrapper men jag vet inte vilket värde man ska ändra till.
  😀

 5. Nu läser jag detta igen. Fan vad bra skrivet måste jag säga! Men för ordningens skull vill jag tillägga att störiga trafikanter och rattmanövrering är ingenting mot de knepiga arbetstiderna, bussar som krånglar och har alla möjliga små och stora fel, halka vid vinterväglag och bastuvärmen i bussarna sommartid. Hanteringen av dessa faktorer kan vara minst lika bragdartade.

  En fråga som självklart dyker upp är då: Varför kör jag buss? Ja, det finns faktiskt anledningar till det också, jag är inte 100 % självplågare. Men det får väl bli ett blogginlägg av det nån gång i framtiden.

  Andreas – Jag har inget riktigt bra svar på det. Men det kommer säkert i framöver. Det händer nåt annorlunda ganska ofta som är värt att berätta om.

 6. Way!

  Jag är gammal busschaffis och långtradarchaffis och det är ju vanesak och rutin efter ett tag, men ibland har jag kollat när jag parkerat ekipaget och undrat hur fan jag bar mig åt för att komma in…

 7. Magnus visst är de v-hjätar?

  jag nödgas erkänna att jag skulle vara en av de dåliga äggen i korgen. För att man kan liksom….fan tur att jag inte kör sl-bussar. Ni skulle inte gilla undertecknads attityd, körstil eller approach till passagerare

  😉

  frollen väl ritat? Du droppar en del sköna uttryck. Som jag givetvis i sann “copycutanda” kommer att rippa:)

  Cliff Hanger Hehe…its a deal, fast bussen kör mig nästan till porten redan idag.

  Piloter? Bah! Fnyser åt dessa snacksaliga lallare. Fan planet flyger väl sig självt idag. Vad gör de? Sitter i cockpit med fula mössor och tycker att det är viktiga.

  Din kommentar är nu officielt den längsta av dem alla i SugBloggens historia. Du är nominerad till pris vid den årliga “kommentarsfesten”

  😉

  couch-kitten du skulle varit med. så cool snubbe .

  Andreas ?. Läser du som alla andra läser posten…eller läser du mellan raderna 😉

  Nini rattmästeskap…då skulle du vara med på lastkajen. Truckmästerskap!

  sockerdricka anytime 😉

  Cliff Hanger jag har förstått att tiderna är buggiga som fan. Tur att inte Skalman är en busschaffis.

  Micke tackar. Men det är busschaffisen man ska tacka eftesom det är hans arbete och verklighet jag återberättar. Fan allt jag gjorde var att kliva på bussen, han skötte resten

  😉

  Studiomannen och själv är man stolt i en vecka för att man lyckas parkera Volvon vid Coop extrabreda famljeparkering…

  …en dag när det inte finns en endaste käft på mils avstånd.

  😉

 8. Man har inte åkt buss fören man har åkt med lokaltrafiken på Grand Canaria, Där busschaffören håller i sig med ena handen och styr med andra. När han satt även och gäspade, och såg ut att vilja sova hela tiden…störst går först om man säger så..hehehe…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *