Ok jag vet…det finns säkert en anledning. Men kan någon förklara för mig varför jag ska stå med bilen klockan 4 på natten och vänta på att få grönt ljus. På en liten gata i någon gudsförgäten förort. Där det är dött sedan klockan 18.00?

Speciellt när det är en rak jävla fyrvägskorsning då man kan se hundra mil i varje jävla riktning. Inte en bil. Inte en käft. Ja… kanske någon överförfriskad lallare som stapplar hemåt och mupparna som delar ut morgontidningen. Men inte ett fordon. Man är helt jävla ensam. Från absolut ingen jävla stans poppar det upp ett rödljus. Stopp stopp stanna!

Varför då?

Man stannar. Givetvis. Man är ju svensk och lagar är till för att följas. Även de korkade. Väntar på att det ska slå om till grönt. Foten på pedalen i spänt läge. Vi snackar burnout varning. Slår ljuset om inom en rimlig tid? Skulle inte tro det.

Man ser att det inte finns en bil inom synhåll. Man vet att det är totalt säkert att smyga över. Kör man då? Nä då man väntar snällt. I huvudet börjar soundtracket till ”den onde den gode och den fule spelas upp”. Fan ska man inte bara dra iväg? Clintan hade inte tittat åt vänster eller höger, han hade bara glidit över. Tuggandes en otänd cigg. Frågan är om inte Carola också lätt hade gjort det. Fan är det som så att landets mest kända främling har mer nerv än man själv? Men själv är man en smula orolig för att snutarna ska stå gömda med infraröda kameror och filma-klockan-fyra-på-natten-mot-rött-ljus-körare. Man muttrar mellan sammanbitna tänder. Fan vad feg man är. Men man har ju en familj att försörja.

En tidning prasslar strax till vänster om bilen och fladdrar förbi. Man noterar att det är en aftonbladet när den lyser upp i strålkastarskenet. Bild på Carola och hennes tänder. Shit va vita de är, tänker man. Kollar i backspegeln. Knogarna spänns över ratten. Kom igen då.

När man precis uppbådat tillräckligt med ilska och mod för att skita i allt, gasa på och bli en lagbrytare med Judas Priest´s ”breaking the law” dundrande i bilstereon, flyendes bort i natten, slår det om. Till grönt..

Man blir så paff så man släpper uppkopplingen en aning för bryskt. Inte så konstigt eftersom känslen i foten har pensionerat sig. Som en enorm ticks rycker benet till, med resultatet att knät slår i undersidan av instrumentbrädan. Bilen hoppar till och motorn hostar, harklar sig och stannar. Fuck tänker man. Startar och kör vidare.

Man har slösat bort några minuter av livet. För en meningslös väntans skull. Slösat några droppar sås, och fyllt på kolmonoxiden i världen. Eller är det koldioxid? Någon satans oxid i alla fall. Säkert inte bra någon av dem. Och framförallt bevisat för sig själv att man är en mes. Allt detta bara för ett jävla stoppljus skull.

Multiplicera denna frustration med en miljon om du sitter med en överspänd kissblåsa…

7 Replies to “Ljuset som stoppar …”

 1. HAHA. Ja det är verkligen helt obegripligt! Hur är det ens möjligt?! Lika obegripligt som när någon jävel på cykel absolut måste trycka på knappen trots att det är helt öde på vägarna och klockan är halv 6 på morgonen en söndag. Varför?! VARFÖR
  ?!

 2. Och de som går, som trycker på knappen för övergångsstället o sen går innan det slår om! Så man får stå o vänta vid ett övergivet övergångsställe?!

 3. Hehe. Det finns ett ställe till och det är vid Brommaplan där bussarna kör ut. Det trafikljuset är som det amerikanska rättssystemet – du är skyldig tills motsatsen bevisats, typ. Alltså, det är rött om ingen kör där, men dyker det upp en bil blir det grönt. VARFÖR DÅ??!! Det ska väl vara tvärtom, fast inte att det blir rött när det kommer en bil. Jamen vafan, ni fattar. ; )

 4. You better behave. Jag läste en novell i saken. Tyvärr kommer jag inte ihåg vare sig författare eller årtal. Men den tilldrar sig i framtiden.

  Storyn är iaf att ett par tar några bakagator i L.A för at inte väcka uppmärksamhet. De äro nämligen otrogna.

  De stoppas av en trafikrobot från seklet före deras. Roboten är antik, kvarglömd och fullt fungerande.

  Dödsstraff för hasighetsövertädelser rådde på den tid Roboten programmerades.

  Roboten agerar…

  Sen finns det ju oxå Ray Bradburus klassiker om han som tog en promenad en kväll i ett villaområde och polisen ryckte ut.

  Redan på 70-talet blev detta verklighet.

 5. sockerdricka varför varför…jag sliter mitt hår men kan inte heller komma på någon som helst anledning till detta oskick.

  Lunatrixx jag e en sådan. bara för att jävlas med bilisterna…sen att någon annan gör detsamma när jag sitter i bilen, får mig att se …eh öh…rött?

  Våga vara inkonsekvent 😉

  Bullshit Bulletin ojdå…jag e med men det jag var tvungen att gitta över för att se det själv i realtid…håller med det stoppljuset borde skickas på service;)

  Notetur Nomen Ray visste vad han snackade om. Och det finns säkert någon obskyr lag som säger att man inte får köra bil klockan fyra på natten om månen lyser fullt.

  välkommen hit btw

 6. Sanning.

  På vägen hem från kontoret är det en järnvägsövergång. Likt alla andra övergångar i Uppsala tar den fem minuter på sig när ett tåg kommer- fyra minuters väntan, tjugo sekunders tåg-åkande och en dryg halvminuts väntan igen. Så segt att man tar tid i brist på något att göra =P … Och så undrar de varför folk blir överkörda av tågen, man kan ju undra varför folk chansar om det är så mycket dötid.

 7. Men, om det var så folktomt, varför inte bara slänga upp dörren, ställa sig utanför å pissa i väntan på grönt ljus? Det är nämligen så man gör för att det ska slå om fort som satan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *