Häromdagen skulle jag köpa en blomma åt en god vän som ställde ut på ett vernissage.

Som seden kräver klev jag in på en blomsterkrämare för att köpa en krukväxt. Såg en taggig historia för 140 kalla skattade kronor. När jag skulle betala blev jag informerad av expediten att då jag hostade fram mitt kreditkort skulle jag betala en avgift på 5 kronor. Paff som jag blev frågade jag varför?
– Det är den avgift som banken tar av oss.
– Och?
– Ja… någon måste ju betala den?
– Och?
– Det är därför vi måste ta 5 kronor extra av dig för att du använder kortet.

Vänta! Stoppa tåget. Någon borde kliva av.

Jag tittade på henne och sade långsamt.

– Vad köper du in denna taggiga kvist för?
– Vad menar du?
– Ditt inköpspris kan ju inte vara 140 pix. Om så är du en korkad idkare av affärer. Du bör ha en avans på 60-70 kronor?
– Ja men jag måste betala löner…
– Inte riktigt mitt problem. Men det jag vill komma åt är, varför du inte lägger på denna så kallade avgift som jag inte ett ögonblick betvivlar att bankmonopolet i Sverige tar ut av dig, så att priset blir 145:- på en gång? Som det är nu straffas jag som kund av DIG, för att jag betalar med kort. Sticker jag ut på gatan och cashdrar ut deg från degomaten, så får jag ett annat pris på blomman?
– Ja så kan du ju göra.
– Precis men vad får dig att tro att jag kommer tillbaka till din butik?
– Öh…
– Precis!, sade jag och lämnade butiken.

Ja ja… ja vet att det kanske inte är hennes fel. Men jag får en känsla av att de som tar ut deg av kunder 2,5,10 kr för kortköp oftast är små butiker (tobaksaffärer, blomsterhandlare, frisörsalonger) etc… Och i min värld är det för att de ska ha kontanter som de ska använda till annat? De vill inte att jag ska använda kortet?

Att risken för rån minskar. Att risken för att de anställda ska slå in annan valör och stoppa in cash i egen ficka (löneökning i realtid) minskar. Att risken för falska sedlar minskar osv.. verkar inte riktigt vara relevanta argument.

2 Replies to “Kortavgift i butiker”

  1. fan vilken hjälte!

    jag har lackat på kortavgifterna ett längre tag. handlarna beläggs med en avgift per köp. och handlarna har gjort till praxis att lägga på en summa per kortköpt gentemot oss konsumenter. det är det värsta jag vet. jag har bara inte orkat göra revolt än… men när jag gör det…. falling down!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *